Her Ağrıda İlaca Sarılmayın!

Her Ağrıda İlaca Sarılmayın!
Ağrılarda, hemen ağrı kesicilere başvurmanın doğru bir davranış olmadığı, bunun ciddi sağlık sorunlarını beraberinde getirebilir.


 

Uludağ Üniversitesi Tıp Fakültesi Farmakoloji ve Klinik Farmakoloji Ana Bilim Dalı Öğretim Üyesi Doç. Dr. Sinan Çavun, ilaçların özellikle antibiyotik ve analjeziklerin (ağrı kesiciler) yanlış ve gereğinden fazla kullanılmaları halinde insan vücuduna çok ciddi zararlar verebileceğini bildirdi.

''Bu ilaç ağrıyı hemen keser'' denilerek önerilen her ilacın kesinlikle kabul edilmemesi gerektiğini dile getiren Çavun, insanlara rahatsızlıklarının giderilmesinde doğru yoldan, doğru zamanda kullanılan doğru ilacın yardımcı olabileceğinin altını çizdi.

Kullanmadan önce ilaçların prospektüsünün çok iyi okunması gerektiğini ifade eden Çavun, hangi rahatsızlıklar için daha etkili olduğu ve ne gibi yan etkiler gösterebileceği bilindikten sonra ilaçtan yararlanmanın önem taşıdığını vurguladı.

Çavun, bazı ilaçların bir bölge için çok etkili olurken, vücudun başka bir bölgesine ise ciddi hasar verebileceğini ifade ederek, şunları söyledi:

''Örneğin birtakım ilaçların ağrı kesici etkileri yanında çok ciddi olarak mide mukozasını tahriş edici etkileri de mevcuttur. İnsanlar baş veya eklem ağrısını geçirmek isterken, şikayetlerine mide ağrısını da ekleyebilirler. Buna bir başka örnek olarak asetil salisilik asidi verebiliriz. Zira viral hastalığa eşlik eden ateşi olan çocuklarda ve 20 yaşın altındaki gençlerde bu salisilatlar beyin, karaciğer ve diğer iç organları tutan ve 'Reye Sendromu' adı verilen çok ciddi bir tabloya neden olabilirler.''.

İnsan vücudunun ağrılara karşı belirli düzeye kadar direnebildiğini anlatan Çavun, şunları kaydetti:

''Ağrıya karşı vücut direniyor ve hatta bazen herhangi bir ilaç tedavisine gereksinim duymadan ağrılı uyaran ortadan kalkabiliyor. Bunun yanında şiddeti az olan birtakım ağrıların tedavisinde ise çok kuvvetli ve pahalı ağrı kesiciler yerine, daha düşük seviyeli ve ekonomik ağrı kesicilerle tedavi olanağının da mevcut olduğu akılda tutulmalı. Tüm bunlara karşılık uzun süre devam eden kronik ağrılarda, düşük seviyeli ağrı kesicilere cevap vermeyen ağrılarda veya çok şiddetli ağrılarda ise doktora başvurmak yapılacak en doğru iş.''

Bu haber toplam 2484 defa okunmuştur
HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.