Hangi üniversitenin nesi cezbediyor

Hangi üniversitenin nesi cezbediyor
Hangi üniversitelerin hangi bölümleri üniversite öğrenci adaylarının hayallerini süslüyor? Öğrenciler tercihlerini neden bu bölümlerden yana kullanıyorlar?

 

Öğrencilerin üniversite tercihleri ekonomiye, teknolojiye göre değişim gösteriyor. Önceki yıllarda çok tercih edilen kimi üniversitelere ve bölümlere son yıllarda rağbet azalırken kimi üniversiteler ise bu gelişime ve değişime ayak uydurmayı başardığı için " en çok tercih edilen üniversite - bölüm " unvanını korumaya devam ediyor.

Kurulduğu yıldan bu yana öğrencilerin en gözdeleri arasında yer alan Orta Doğu Teknik Üniversitesi, Boğaziçi Üniversitesi ve İstanbul Teknik Üniversitesi gibi üniversiteler bir gelenek halinde yıllar boyunca öğrencilerin tercih listelerinin en başında yer alıyor.

Uğur Dershanesi Rehberlik Birimi Başkanı Turgay Polat bir bölümün öğrenciler tarafından tercih edilmesinin nedeninin o bölümün " iş dünyasında karşılığı olup olmaması " ile ilgili olduğunu söylüyor.

Polat, üniversitelerin sosyal ortamının, faaliyetlerinin, merkeze olan yakınlığının ve ulaşım kolaylığının öğrenci tercihlerini etkileyen en önemli özelliklerden olduğunu belirtti. " Öğrencinin yakın çevresinden birilerinin bu üniversiteleri tercih etmesi de öğrencinin tercihini etkiliyor " diyen Polat, öğrencilerin yakın çevresinden etkilendiğini, bazı üniversitelerin bir gelenek halinde tercih edildiğini söyledi. Üniversitenin donanımlı öğretim görevlilerinin o üniversiteyi en çok tercih edilenler arasına soktuğuna işaret ederek " Çok köklü okullardan bazıları öğretim görevlilerine yeterli desteği sağlayamaması nedeniyle, öğretmenlerini başka okullara, özellikle vakıf üniversitelerine kaptırdı. Yeni kurulmuş bir okul olmasına rağmen, iyi öğretim görevlilerine sahip olan bu okullar, o köklü okulları tercih listelerinde geride bıraktı " diye konuştu.

Türkiye'de ön plana çıkan bazı üniversiteler ve bu üniversitelerin en çok tercih edilen bölümleri şöyle:

Koç Üniversitesi:

Üniversitenin daha çok ekonomi ağırlıklı bölümleri tercih ediliyor.

İstanbul Teknik Üniversitesi:

Makine mühendisliği gibi bölümler İTÜ'nün sembolü olmuş durumda. İTÜ, telekomünikasyon, kontrol, imalat mühendislikleri gibi spesifik bölümlerde de tercih alıyor.

Orta Doğu Teknik Üniversitesi:

Elektrik elektronik mühendisliği bölümü üniversitenin sembolü. Hemen her bölümü tercih edilmekle birlikte mühendislik bölümleri ön planda.

Sabancı Üniversitesi:

Öğrencilere klasik üniversite mantığının dışında bir anlayış sunması üniversiteyi cazip kılıyor.

Marmara Üniversitesi:

Özellikle iktisadi ve idari bilimler bölümleri ön planda.

İstanbul Üniversitesi:

Tıp alanında en fazla tercih edilen üniversite.

Yıldız Teknik Üniversitesi:

YTÜ mimarlık ve elektronik haberleşme bölümleri çok tercih ediliyor.

Boğaziçi Üniversitesi:

Türkiye'de en çok tercih edilen üniversitelerin başında geliyor.

Galatasaray Üniversitesi:

En çok tercih edilen bölümlerinin başında hukuk, uluslararası ilişkiler ve felsefe bölümleri geliyor.

Bahçeşehir Üniversitesi:

Henüz 10 yıllık bir geçmişe sahip olmasına rağmen en fazla yurtdışı bağlantısına sahip üniversitelerden. Özellikle spesifik bölümleri mekatronik mühendisliği, enerji sistemleri mühendisliği, yazılım mühendisliği, Avrupa Birliği ilişkileri bölümleri ön plana çıkıyor.

Hacettepe Üniversitesi:

Özellikle sağlık ve eğitim fakültesi anlamında ekol.

Ankara Üniversitesi:

En fazla kamu yönetimi, uluslararası ilişkiler alanında tercih alıyor. Ancak Dil Tarih Coğrafya Fakültesi bilinirliliği çok yüksek olan birim.

Dokuz Eylül Üniversitesi:

İstanbul dışında özellikle tercih edilen üniversitelerden.

Ege Üniversitesi:

Adı tıp fakültesi ile birlikte anılıyor.

Kocaeli Üniversitesi:

Her alandan bölüm bulunması üniversitenin bilinirliğini artırıyor.

Anadolu Üniversitesi:

Eskişehir'de bulunan üniversite özellikle kentin öğrenciler tarafından olumlu algılanması dolayısıyla çok tercih ediliyor.

(Cumhuriyet)
Mehlika Akgün

 

 

Bu haber toplam 2880 defa okunmuştur
HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.