GOP'ta Bir Liraya Halk Terapisi

GOP'ta Bir Liraya Halk Terapisi
Nişantaşı'nda muayenehane işleten 10 uzman doktor, kurdukları dernek kanalıyla Gaziosmanpaşa'da 1 TL karşılığı psikolojik terapi hizmeti veriyor.
İstanbul Nişantaşı'nda muayenehane işleten 10 uzman psikolog, kurdukları dernek aracılığı ile Gaziosmanpaşa'da vatandaşlara 1 TL karşılığında terapi hizmeti veriyor. Çocuk Aile Gelişim ve Eğitim Derneği (ÇAGEDER) çatısı altında bir araya gelen ve okul arkadaşlarından oluşan psikolojik danışman kadrosu, her türlü psikolojik soruna çare bulmak amacıyla belediyenin de desteği ile Aile Danışma Merkezi kurdu. 

AMAÇ, SAĞLIKLI GENÇ NESİL 

GOP Aile Danışma Merkezi'ne mesaileri bitiminde gelerek hizmet veren danışmanlar, Nişantaşı'nda seansı 200 TL'den aşağı olmayan terapiyi sadece 1 TL'ye veriyor. Merkezde, erkeklerin öfke problemlerini anlamak, kadınların şiddete hayır diyebilmesini sağlamak ve çocuğu koruyup, aile içi iletişimi artırmak için eğitimler, seminerler, grup terapileri ve bireysel terapi olanakları sunuluyor. SABAH'a hayata geçirdikleri projeyi anlatan Koordinatör Uzman Pedagog Elif Koca şunları söyledi: "Psikolojik destek alabilmek maddi anlamda güç ister, fakat ülkemizin birçok yerinde bu güce sahip olamayan insanlarımız var. Para yüzünden çocuklarımızdan, çocukluğumuzdan vazgeçmek bizleri derinden sarsan bir süreç. Ağırlıklı olarak psikolog ve okul öncesi eğitmenlerden oluşan bir yönetim kadrosuyla sağlıklı nesillerin oluşabilmesi adına ailelere ve çocuklara yardımcı olmak amacıyla Gaziosmanpaşa'da Aile Danışma Merkezi kurduk." İlk iki ayın kendileri için zorlu olduğunu, insanların o dönemde konuya yabancı oldukları için merkezin kapısından döndüklerini belirten Koca şöyle devam etti: "Kendi mesaimizi tamamlayıp, geldiğimiz derneğimize insanlara yardım edebilmek için var gücümüzle araştırmalar yaptık. Bazen evlerine gittik, neden orada olduğumuzu anlattık. Diğer kuruluşlarla iletişime geçip, bizden yardım alması gereken kişileri tespit ettik. Onları sürece ikna ettik ve başardık. 6 ayda 5 bine yakın kişi derneğimize başvurdu." 

ZABITALARA ÖFKE KONTROLÜ 

Gaziosmanpaşa Belediyesi'nin kendilerine başvurarak zabıtalara yönelik öfke kontrolü desteği aldığını da kaydeden Elif Koca sözlerini şöyle tamamladı: "Burada öyle bir atmosfer var ki polislerle anlaştık ve polisler bağımlı çocuklarla gençleri ikna edip bizlere getirdiler. Bizler de onları yardım edecek ve olanak sağlayacak merkezlere yönlendirdik. Bazılarının bizim dernekte tedavileri başladı ve halen devam ediyor. Yine bu bölgedeki büyük problemlerden biri olan sokak satıcıları ve zabıtalar arasındaki sorunlu iletişime pansuman olmak amacıyla belediyeye de eğitim programı sunuyoruz." 

Terapi patlaması yaşandı

Psikolog Sevcan Şahin projeye nasıl dâhil olduğunu ve neler yaşadığını şöyle anlattı: "Benim ÇAGEDER ile tanışmam uzun zaman birlikte çalıştığım arkadaşım Hilal İnan aracılığıyla oldu. Hemen programımda düzenleme yaptım ve bir günümü dernek için boşalttım. Hastalar içinde bulundukları durumu, karanlık derin dipsiz bir kuyuya düştüm ve kurtulamayacağım şeklinde yorumluyorlar. Ben onlarla birlikte bu karanlık kuyuya giriyorum, ellerinden tutuyorum ve birlikte çıkış yolunu arıyoruz." Projede genel çocuk sorunları ve yetişkinlerle ilgilenen Psikolog Şeyma Gazezoğlu da, "Derneğimizi açtıktan kısa bir süre sonra terapi patlaması yaşandı. 'Ben deli miyim psikologa ihtiyacım yok' diye düşünüyorlardı. Ama bir kere seansa girdikten sonra bu ön yargı kafalarından uçup gitti" dedi. 


Bu haber toplam 4313 defa okunmuştur
HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.