Gönüllü 40 doktor, Etiyopya'ya gidiyor
Doktorlar, 16-25 Ekim tarihleri arasında bir hafta boyunca Etiyopya'da sağlık taraması gerçekleştirecek. Gönüllü sağlık ekibinde enfeksiyon hastalıkları, KBB, çocuk sağlığı ve hastalıkları, kadın hastalıkları ve doğum, genel cerrahi, çocuk cerrahisi, psikiyatri, göz hekimi, dermatolog ve diş hekimi gibi branşlarda uzman isimler bulunuyor. Sağlık ekibi ayrıca hastanelerde, cerrahi müdahaleler yapıp, karşılıklı bilgi alışverişi ve eğitim faaliyetlerine de katılacak.
ÜHDER Başkanı Dr. Lütfi Ruhioğlu, konuya ilişkin açıklamasında Etiyopya'da nüfusun yüzde 36'sının açlık sınırının altında yaşadığına ve başta sıtma ve AIDS hastalıklarına karşı Etiyopya devletinin yetersiz imkanları nedeniyle vatandaşlarına gerekli sağlık desteğini veremediğine dikkat çekti. Ruhioğlu, bu nedenle ülkede erkeklerde ortalama yaşam süresinin 50, kadınlarda ise 52 yaş olarak tespit edildiğini aktardı. Etiyopya'da 5 yaş altı çocukların yüzde 27'sinin doğum esnasında, yüzde 23'ünin sıtmadan, yüzde 21'nin pnömoniden, yüzde 17'sinin ishalden, yüzde 9'unun AİDS nedeniyle öldüklerinin saptandığını kaydetti. Ühder Başkanı, "Türkiye olarak bu insanların sağlık sorunlarının çözümüne bir nebze de olsa katkı sağlamak istiyoruz ve Türkiye'yi en iyi şekilde temsil etmeye çalışacağız." dedi
Ümit Hekimleri Derneği Genel Koordinatörü Metin Topkaraoğlu da dernek üyelerinden oluşan 23 erkek ve 14 bayan gönüllü 37 doktor ve sağlık personeliyle, 24 Nisan-1 Mayıs 2009 tarihleri arasında Afganistan'da yaklaşık 4 bin 500 kişiyi sağlık taramasından geçirdiklerini anımsattı. Bunun kendileri için bir tecrübe olduğunu belirten Toprakoğlu, "Bu seferki sağlık taramasına daha organizeli ve hazırlıklı gidiyoruz. Gönüllü doktorlarımızla 10 bin kişiyi sağlık taramasından geçirmeyi planlıyoruz." diye ekledi.
Ümit Hekimleri Derneği, Mayıs 2007'de sağlık konusunda her türlü yardım, destek, işbirliği faaliyetleri, sağlık alanında okuyan öğrencileri burs yardımı, doktor, diş hekimi, eczacı ve diğer sağlık çalışanlarının sorunlarını her platformda dile getirmek, çözüm önerilerinde bulunmak ve mediko-sosyal bilimlerde katkı sağlamak amacıyla kurulmuştu. (CİHAN)
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.