Gerçek 'Günaydın Vietnam!' DJ'i Adrian Cronauer hayatını kaybetti

Gerçek 'Günaydın Vietnam!' DJ'i Adrian Cronauer hayatını kaybetti
Robin Williams'ın 1987'de gösterime giren ünlü filmi "Good Morning, Vietnam-Günaydın Vietnam"a ilham veren Adrian Cronauer 79 yaşında ABD'nin Virginia eyaletinde hayatını kaybetti.

Williams'ın canlandırdığı karakter gibi Cronauer de, 1965 ve 1966 yıllarında Saygon'da radyo sunuculuğu yaptığı dönemde, programını "Günaydıııınnn Vietnammm" diyerek açışı ve savaş sırasında askerlerin moralini yüksek tutmak için rock'n roll şarkıları çalmasıyla biliniyordu.

Ancak Cronauer'in hikayesinin Hollywood versiyonu gerçek yaşamından çok farklıydı.
Hayatı boyunca yayıncılık meraklısı olan Cronauer, 12 yaşındayken bir çocuk programı yaptı.

Üniversite radyosunda da çalışan Cronauer, ABD hava kuvvetlerine katıldıktan sonra ilk olarak Girit'te görev aldı.


_102626042_gettyimages-515427636.jpg


'Günaydııın Vietnam!'

Burada bir buçuk yıl görev yapan Cronauer kendi markasına dönüştürdüğü program açılışını ilk olarak "Günaydın, İraklion" diye yaptı ve "Günaydın" selamlaması giderek uzadı.

Vietnam'a gönüllü giden Cronauer ilk olarak buradaki Silahlı Kuvvetler Radyosu'nda haber müdürlüğü yaptı.

Sabah programı sunucusunun ayrılmasından sonra, 'Günaydııııın Vietnam!' diyerek açtığı radyo şovuna başladı.
Ancak Cronauer'in neşeli program açılışı, kötü günler geçiren askerlerin pek hoşuna gitmiyordu.

Öyle ki, Cronauer, 2008'deki bir Vietnam Gazileri Konferansı'nda program açılışını duyan bir askerin bir keresinde tüfeğini alıp radyoya ateş ettiğini öğrendi.

Cronauer, askeri radyoda ordunun onayladığı geleneksel şarkı listesini bir kenara bırakarak askerlere Righteous Brothers, Tom Jones ve Beatles'ın şarkılarını dinletmişti.


_102625816_gettyimages-932244588.jpg


Ancak Cronauer, gerçekte Williams'ın oynadığı gibi aykırı bir karakter değildi.

Robin Williams, Rolling Stones dergisine verdiği bir söyleşide "Gerçekte öyle aykırı bir şey yapmamıştı. Saygon'daki bombardımana tanık olmuştu. Haberini yapmak istemişti, ancak izin vermediler. Sisteme karşı çıkmadı. Çünkü bu divan-ı harpte yargılanmak demekti" diye konuşmuştu.

Croaneuer de "Çok fazla Hollywood abartısı ve hatta hayal gücü vardı "demişti.

Filmdeki karakter gibi görevde olmadığında Vietnamlılara İngilizce öğretiyordu. Ama filmde anlatıldığının aksine, bindiği araç mayına çarpmadı ve Kuzey Vietnamlılar'dan kurtulmaya çalışırken ormanda yolunu kaybetmedi.

1980'de evlenip, New York'a taşındı ve burada iletişim dalında yüksek lisans eğitimi gördü, radyo ve televizyonlarda seslendirme işleri yaptı.

Vietnam'daki bir silah arkadaşıyla birlikte yazdıkları senaryo, Vietnam gibi acılı ve kamuoyunu bölen bir konuda film çekmeye istekli olmayan Hollywood'un ilgisini çekmedi.

Sonunda senaryo Robin Williams'ın eline geçti ve film yapılması kararı alındı.


maxresdefault-002.jpg


Williams'ın çıkışı

Robin Williams'ı bir yıldız haline getiren ve Oscar adayı olmasını sağlayan film çekilirken, Williams'ın etkilenmemesi için Croanuer sete alınmadı.

Cronauer, Robin Williams ile tanışmasını "Filmin New York'ta galası yapıldığında Robin ile el sıkıştık, 'Nihayet tanıştığımıza memnum oldum' dedi, ben de "Ben de benimle nihayet tanıştığıma memnun oldum" diye anlatmıştı.

Gerçek Cronauer, siyasi anlamda da 'düzen karşıtı' değildi ve kendisini "yaşam boyu, parti üyesi Cumhuriyetçi" diye tanımlıyordu, 1992'de de George Bush'un bir seçim kampanyası filmlerinden birinde rol aldı.

Amerikan Savunma Bakanlığı tarafından İstisnai Kamu Hizmeti Ödülü'ne değer görülen Cronauer, son yıllarını ise Troutville, Virginia'da geçirdi ve 79 yaşında hayatını kaybetti.

Kaynak:BBC Türkçe

Bu haber toplam 3495 defa okunmuştur
HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.