Gelişimsel Rehberliğin Amaçları

Gelişimsel Rehberliğin Amaçları
Gelişimsel yaklaşım, öğrencilerin okulda ve başarılı olmada gereksinim duydukları belirli becerileri ve deneyimleri tanımlama çabasıdır.

Aktuel Psikoloji / Haber Merkezi


Günümüz toplumunun beklentileri, öğrencilerin sürekli artan ihtiyaçları eğitim sistemimiz ve kaynaklarımıza giderek artan talepler yüklemektedir. Aynı zamanda çeşitli faktörler bazı çocuklarımızın etkili öğrenme için duyuşsal, fiziksel ve sosyal yönden sağlıklı bir şekilde donatılmamış olarak okullarımıza katılmalarına neden olmaktadır. Eğitimciler bugünkü uluslar arası yarışmacı teknolojik piyasanın taleplerini karşılayacak nitelikleri kazandırmak amacıyla farklı nitelikteki öğrencileri eğitmeye çalışmalıdırlar. Okullar etkili öğrenmeyi sağlamak için öğrencilere destek olmak zorun¬dadırlar. Toplumsal etkiler ve değişmelerin ürettiği bazı ihtiyaçlar sadece sınıf içi öğretim programları yoluyla karşılanamamaktadır. Bu ihtiyaçlar bireysel gelişimi esas alan ve öğretim ile rehberlik ögelerinin kaynaştığı planlı bir eğitimsel program yoluyla karşılanabilir.

Gelişimsel yaklaşım içinde rehberliğin müfredatı bulunmaktadır. Rehberlik müfredatı gelişim dönemlerine, görevlerine ve öğrenme şartlarına dayanarak öğrencinin başarısını artırmaya yardım eden ona öğrenme becerisi ve deneyimi sağlayan planlı bir çabadır. Böyle bir yaklaşım eğitimin bütün amaçlarım kapsar.

Daha özel olarak gelişimsel rehberlik programının amaç ve hedefleri öğrenim işlerini kolaylaştırmakla ilgilidir. Kişisel gelişim hedefleri tüm öğretim programının bütünleyici bir parçasıdır. Hedefler kişisel büyüme üzerinde duruyor gibi görünmesine rağmen, sonuçta elde edilen eğitim programı için hedeflenen çıktılardır.

Amaç l: Okul ve Çevresin! Tanıma: öğrencilerin, okul binasını ve çevresin!, okulun kurallarım, okuldaki süreçleri ve programları - tanımasını amaçlar, öğrencilerin hangi okula giderlerse gitsinler okula, işlemlere ve programlara daha kolay alışmasını sağlar, öğrencilerin rehberlik hizmetleri, okul danışmanı ve danışman öğretmeni hakkında daha çok bilgi edinmesine yardım eder.

Amaç 2: Kendini ve Başkalarım Tanıma: öğrencilerin sahip oldukları yeteneklerim, ilgilerim, kişilik özelliklerim tanıma ve öğrenmelerine yardım eder. öğrenciler geliştirilmesini istedikleri alanı belirlerler, öğrencilere, güçlü ve zayıf yönlerim öğrenme, akranları, öğretmenleri ve diğer yetişkinler ile olumlu ilişkiler kurabilmelerim sağlayacak beceriler geliştirme, öz değer¬lendirme, kendini kabul ve özgüven düzeylerini yükseltme, insanlar arası farklılıklara yönelik olumlu tutum geliştirmeyi amaçlar. Bu amaç kendini değerlendirmeyi, kendini kabul etmeyi ve kendine güvenmenin geliştir¬ilmesini kapsar.
Amaç 3: Tutum ve Davranışları Anlama: Kendini ve başkalarını an¬lama ile ilgili ancak, alışkanlıkların tutumların ve algıların davranışları nasıl etkilediği üzerinde odaklanmış amaçları içerir. Aynı zamanda duyguların ve davranışların amaçlar ve sonuçları ile ilişkisi üzerinde durulur, istenilir ise davranışların nasıl değiştirilebileceğim incelenir.

Amaç 4: Karar Verme ve Problem Çözme: Amaç setleri oluşturma ve sorumlu kararlar verme ile ilgilidir. Problem çözme, karar verme ve değiştirme için yararlı süreçler, bireysel seçim ve sorumluluğun vurgulanması üzerinde durur.

Amaç 5: Kişiler arası ilişki ve iletişim Becerileri: Kişiler arası olum¬lu insan ilişkileri geliştirmenin değeri ve iletişim becerilerinin kişilerin bir¬birini etkileyişi ile ilgili olduğu üzerinde durur. Kişiler arası ilişki ve iletişim becerilerinin arkadaşlık ve öğrencilerle ve bir insanın diğer insanlar ile et¬kileşim biçimim nasıl etkilediği üzerinde odaklanmıştır.

Amaç 6: Okul Başarısı Becerileri: öğrencilerin okulda daha başarılı olmalarına yardım etmek amacıyla düzenlenmiştir. Ders çalışma becerilerini, öğrenme davranışlarım, zamanın iyi kullanımım, akranları ve öğretmen¬lerle çatışmaların çözümünü ve olumlu tutum ve davranışları kapsar.

Amaç 7: Meslekî Farkındalık ve Eğitimsel   Planlama: Okul danışmanlığının en bilinen yönlerinden biri olma amacındadır. Bu amaç öğrencilerin iş dünyasını ve meslekleri tanımalarına, kişisel becerileri, yetenekleri ve ilgileri ile ilgili mesleklerin ilişkisin! görmelerine yönelik amaçları içerir. Ayrıca derslerin seçimi, mezuniyete ve mezuniyet sonrası bir üst eğitime hazırlanma, iş becerileri ve nasıl iş aranacağının öğrenilmesi gibi eğitim ile ilgili planların yapılmasına önem verir.

Amaç 8: Toplumsal Katılım: Topluma katılım üzerinde durur, öğren¬cilerin kendi toplumsal çevrelerine nasıl katkıda bulunabilecekleri, nasıl so¬rumlu ve üretici vatandaş olabileceklerim belirtir.

www.psikolojikdanisma.net

Bu haber toplam 11034 defa okunmuştur
HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.