1. HABERLER

  2. YAŞAM

  3. Gazze’de acıları arılar mı dindiriyor?

Gazze’de acıları arılar mı dindiriyor?

Gazze şeridinde bir klinikte, Ratib Samur küçük bir kutunun içinde tuttuğu öfkeli arılarla insanların acılarını hafiflettiğini iddia ediyor.

A+A-

Kendisine tedavi için gelenleri arılara sokturan Samur’un kliniği arı kovanına dönüşmüş vaziyette. Özellikle 2007 senesinden beri ciddi tıbbi yardıma ihtiyaç duyulan Gazze’de arılardan şifa aranıyor.

Gazze’deki bu çaresizlik Samur’un işlerini epey açmış vaziyette.

Kas erimesinden dolayı belden aşağısı felç olan Mohammed al-Dayya “ Arıların iğneleri gerçekten de müthiş” diyor.

25 Yaşındaki genç daha önce Mısır’da felç tedavisi olurken, sınırın kapatılmasından sonra arılardan şifa bekleyip, her hafta Samur’un kliniğinde kendini arılara sokturuyor. Bu uygulamanın durumunu daha da iyileştirdiğini ilave ediyor.

Al Dayya,” Artık beni geceleri uyutmayan ağrılarım kalmadı. Bu tedavi benim durumumu daha istikrarlı bir hale getirdi ve daha da kötüye gitmeme engel oluyor” diyor.

Bir çok kişi apiterapi’nin, arı sıvısının tıbbi kullanımının, kişisel anlatılara dayalı olduğunu ve bilimsel olarak onaylanmadığını ifade ederken, bu tedaviye inananlar bunun multipl skleroz’dan eklem iltihabına ve daha birçok hastalığa iyi geldiğine inanıyor.

Arı iğnelerinin ciddi alerjik reaksiyonlara sebebiyet verdiği bilinirken, Samur’un klinliğinde insanlar bir defasında 4 ile 6 kez arılar tarafından sokuluyor.

Samur’da yaptığı tedavinin ileri bir tıbbi tedavinin yerini alamayacağını itiraf ediyor. Mısır’da ziraat mühendisliği okumuş olan Samur “Onu ( felçli hastayı işaret ederek) tekrardan ayağa kaldıramam ancak benim tedavim acının azalmasına ve daha kötüleşmesi engellemeye yarıyor” diyor.

53 Yaşındaki Samur 2003 senesinde kliniğini ilk açtığında ailesi ve arkadaşları da bunu şüpheyle karşılamış ama İsrail’in kuşatmasından sonra Samur’un işleri daha da açılmış.

Çaresiz Gazze halkı çareyi Samur’da aramaya başlamış. Gelenlerin büyük bir bölümü İsrail’in roket saldırıları sonrası yaralananlar. Hatta 23 yaşındaki İsmail Matar gibi arkadaşı gözünün önünde öldürülen kişiler de psikolojik travmadan kurtulmak için gelip, kendilerini arılara sokturanlar arasında.

Arı tedavisinde üç iğne, hastalara 2.5 dolara mal oluyor.

www.timeturk.com

Bu haber toplam 2369 defa okunmuştur

HABERE YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.