Evliliği kabusa çeviren beş konu

Evliliği kabusa çeviren beş konu
Mutlu bir evlilik için eşinizle beş konuda anlaşın!

BUGÜN - Her evlilik yeni bir başlangıçtır. Ancak yaptığınız güzel başlangıcın bir kâbusa dönüşmemesi için, eşinizle ‘para, iş bölümü, çocuklar, aile ve çalışma’ gibi bazı konuları önceden konuşmalısınız

Uzmanlar, çiftler evlendikten sonra artık ortak bir bütçeleri olacağını, ancak para harcama alışkanlıklarının birbirininkine uymayabileceğini belirtiyor. Dikkat edilmesi gereken noktaları da şöyle sıralıyorlar: "Eğer çalışmayacaksanız, eşiniz size günlük ev harcamalarının dışında da para bırakmalı. İleriki planlarınız için, örneğin ev almak, taksit ödemek gibi, sizin de paranızın ne durumda olduğundan haberdar olmanız gerekir. Eğer siz de çalışacaksanız, her ikiniz de kazandığınız parayı ortak bir hesaba yatırabilirsiniz. Ancak kendiniz için para biriktirmek gibi bir niyetiniz varsa, her ikiniz için özel bir hesap açtırıp, her ay buraya belli bir miktarda para yatırabilir ve kalanı, ortak hesaba aktarabilirsiniz. Ortak hesaptan yapacağınız harcamalarıysa birbirinize haber vermenizde fayda vardır."

EVDE İŞ BÖLÜMÜ ŞART

Erkeklerin çoğu ev işlerinde annelerine yardımcı olur. Çoğu kendi işlerini annelerine bırakmaz kendi yapar. Ama iş gerçeğe dönüşüp, evlenilince birden bütün iş tek kişinin üstüne yığılır. Bu durumun kâbusa dönüşmemesi için yapılacak en doğru iş evlenmeden önce tüm bu önemli ayrıntıların konuşulmasında yatıyor. Evlilik terapistleri, kadınların bu ağır yükten kurtulmaları için şu önerilerde bulunuyor :"Sizin ütü yapıp, yemek hazırlamak için değil bir yuva kurmak için onunla evlendiğinizin altını çizin. Şüphesiz çalışmayıp, ev kadını olmayı tercih ettiğiniz takdirde ev işlerinin büyük sorumluluğu sizde olacaktır. Ama bu, müstakbel eşinizin size kesinlikle yardım etmeyeceği anlamına gelmez."

ÇOCUK İÇİN ORTAK KARAR

İşte bir evlilikteki en güzel ama en önemli sorun. Çocuk doğurmanın ortak kararını vermek başlı başına sorun teşkil ettiği gibi, sonrasında doğan çocuk ya da çocukların sorumluluk ve eğitimi üzerine ortak kararlar almak da bir o kadar güç olabiliyor bazen. Henüz çocuk doğurmaya hazır olmadığınızı düşünebilir, bu yüzden beklemek isteyebilirsiniz. Öte yandan eşiniz sizinle hemfikir olmayabilir. Bu durumu da önceden çözmeniz gerekir. Çocuk yapacağınız zamanı birlikte kararlaştırmalı, eşinizin bu konuda size baskı yapmamasını önceden sağlamalısınız.

GÜÇLÜ AİLE BAĞLARI

Siz eşinizi eşiniz de sizi deliler gibi seviyor olabilir. Peki aynı şey aileleriniz için de geçerli mi? Hiç düşündünüz mü? Ne yazık ki evlilik iki kişiden oluşmuyor. Geniş bir yapıya sahip. Siz istediğiniz kadar anlaşın, eğer ailelerde bir sorun varsa, sizin de evliliğinizin zehir olma ihtimali sözkonusu. Peki ne yapmalı? Aileler ve çevrenin, ilişkinin yürüyüp yürümemesindeki en büyük etken olduğunu belirten terapistler, "Eğer taraflardan biri ailesine fazlasıyla bağlıysa diğeri bu durumdan rahatsız olabilir. Örneğin eşinizin annesi sürekli gelip, sizin ortak hayatınıza müdahale ediyorsa, ikilemler yaşanacaktır. Bu yüzden evlenmeden önce bu konuya değinmeli, ikinizin de hoşlanacağı bir yol bulmalısınız. Bunu önceden konuşmanız, ilerideki pürüzleri de silecektir" uyarısında bulunuyor.

OLUMLU VE YAPICI DÜŞÜNCE

Son söz yine evlilik terapistlerinden geliyor: "İnsan ilişkilerindeki en önemli konunun samimiyet ve saygıyla varolduğunu unutmayın. Güleryüzün her kapıyı açar. Olumlu ve yapıcı düşünce pek çok sorunu halleder. Eşlerin birbirlerine sevgi ve anlayışla yaklaşması gerekir. 'Şirket' damgası yiyen evlilik kurumuna 'sevgi' yolundan girmek pek çok pürüzü giderir...

ÇALIŞMAK

İşte bir hassas konu daha. Bu konu ve sorunu elbette ki kadın tarafı yaşıyor. Eğer eşiniz kıskançsa, sizin çalışmanızı istemiyorsa sorun daha da büyüyebilir. Özellikle ülkemizde bu önemli bir sorun. Terapistlere ve sosyologlara göre birçok kadın, eşi izin vermediği için istediği halde çalışamıyor. Bu yüzden bu konunun da evlenmeden önce netleştirilmesi gerekiyor. Eğer çalışamıyorsanız, evlendikten ve çocuklarınız doğduktan sonra da iş hayatınızı sürdürebileceğinizi eşinize net biçimde anlatmalısınız. Çalışma hayatınız yoksa bile, ona istediğiniz takdirde çalışabileceğinizi belirtmelisiniz. Bu şartlar size önemsiz gibi gelebilir ama ileriki yaşantınızda nelerle karşılaşabileceğinizi bilmediğinizi unutmayın.

 

Bu haber toplam 3151 defa okunmuştur
HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.