Evhamlı Annelik Çocuğu Nasıl Etkiler?

Evhamlı Annelik Çocuğu Nasıl Etkiler?
TRT Okul televizyonunda yayınlanan "Anne Çocuk" programına konuk olan NPİSTANBUL Hastanesi Uzman Psikoloğu Neşe Özkarslı, annenin evhamı, kaygısı ve mükemmeliyetçiliğine dair her şeyi anlattı.

TRT Okul televizyonunda yayınlanan "Anne Çocuk" programına konuk olan NPİSTANBUL Hastanesi Uzman Psikoloğu Neşe Özkarslı, annenin evhamı, kaygısı ve mükemmeliyetçiliğine dair her şeyi anlattı.

Sürekli kaygı duymanın gerek çocuk gelişimi gerek ise annenin ruh sağlığına olumsuz etkisinin olduğunun altını çizen Uzman Psikolog Neşe Özkarslı, kaygıyı tanımladı.
Özkarslı;

ANNE OLMAK İSTER İSTEMEZ KAYGI GETİRİYOR

"Kişinin kendi hayatını tehdit eden bir durumla karşılaştığında duyduğu endişe kaygıdır. Bu kaygı kişinin kendisiyle olduğu kadar çocuklarıyla da olabiliyor. Anne olmak zaten başlı başına bir kaygı getiriyor. Öyle ki anne çocuğunun sağlıklı beslenmesinden eğitimine kadar onun hayatına dair birçok konuda kaygı yaşayabiliyor. Bunun yanında anne eğer karakter olarak da kaygılı bir kişiliğe sahipse durum burada sınır aşımına taşınabiliyor ve zarar getirebiliyor."dedi.

ABARTILI KAYGI KİŞİLİK GELİŞİMİNİ OLUMSUZ ETKİLİYOR

Aman karnını doyurdun mu, sütünü içtin mi, dersini çalıştın mı, uykunu aldın mı gibi abartılı yaklaşımların çocuğun kişisel gelişiminde olumsuz etki oluşturduğuna dikkat çeken Özkarslı, çocukların okula anne tarafından yıllarca götürülmesinin de yanlış olduğunu söyledi.

EBEVEYN GÜVEN EKSİKLİĞİ ÇOCUĞA KAYGI OLARAK YANSIYOR

Kaygının aslında bir bayrak teslimi, anneden çocuklarına geçtiğini de belirten Özkarslı;
 "Mükemmeliyetçilik, aile için de alışılagelmişse o ailede eksik bir şey vardır. Bireysellik eksiktir. Çocuk kendine has bir dünya, hayat tarzı oluşturmak ister ama ona izin vermezsiniz bu davranışlarla. Dışarısı tehlikeli gitme sen evde otur gibi yaklaşımlar sağlıklı bir ego gelişimi engeller. Özgüveni düşük ailelerde bu ortaya çıkıyor. Kendinizle ilgili özgüven yoksa bu çocuğunuza kaygı olarak yansıyor.

Bir anlamda bu süreç doğum gibi sosyal bir doğum süreci aslında. Bedeninizden, yakınınızdan çocuğunuzu makul ve mantıklı ölçüde ne kadar uzak tutarsanız onun kişiliğine o derece katkıda bulunursunuz."dedi.

Şaban ÖZDEMİR(NPGRUP)

Bu haber toplam 4885 defa okunmuştur
HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.