Etkili İletişim ve anlayış Evlilik Sorunlarını Çözüyor

Etkili İletişim ve anlayış Evlilik Sorunlarını Çözüyor
Eşler arası meseleleri çözümü sağlıklı iletişim ve karşılıklı anlayıştan geçiyor

Ünal Livaneli / ZAMAN


 

Mutlu bir hayat sürmek için evlenen çiftler, zaman zaman problemler yaşayabiliyor. Hatta bazen problemlerin belirli bir süre çözümsüz kaldığı kriz dönemleri bile oluyor.

 Ancak sağlıklı evliliklerde gerilim problem üzerinde yoğunlaşıyor ve kişiliklerin çarpışmadığı bu anlarda tartışmalar sadece gerilime neden olan konu çerçevesinde kalıyor.

Uzmanlara göre, sağlıklı iletişim kurulursa eşler yaşadıkları problemleri uygun şekilde tartışabilir ve kriz durumlarından ilişkileri için kazanımlarla çıkabilirler. 'Biz hiç problem yaşamıyoruz' diyen çift yok denecek kadar azdır. Her konuda aynı düşünemeyebilen çiftler, her durumda aynı istek ve ihtiyacı da hissetmeyebiliyor. 'Hiç problem yaşamıyoruz' diyen evli çiftler ya problemlerini çatışmaya dönüştürmeden çözmeyi öğrenmişler ya da tartışmaktan kaçınarak problemlerinin üstünü örtüyorlar.

Tartışmanın da bir problem çözme şekli olduğunu hatırlatan psikologlar, bu noktadaki en hassas çizginin tartışma ile kavgayı birbirine karıştırmamak olduğunu vurguluyor. Memory Center Nöropsikiyatri Merkezi'nden Uzman Psikolog Çiğdem Demirsoy, eşler arasında kavgaların problemi çözmek yerine daha da büyüteceğini ifade ediyor. Sorunları tartışmanın ise karşılıklı olarak duygu ve fikirlerin birbirine iletilmesi olduğunu dile getiren Demirsoy, bu tartışmaların eşlerin yaşadıkları ortak problem üzerinde çözümler üretmelerine ve uzlaşacakları noktayı bulmalarına fırsat sağladığını kaydediyor. Kavgada ise karşılıklı bir güç savaşı, haklı çıkma veya dediğini yaptırma uğraşı bulunduğunu anlatan Demirsoy, "Karşı taraf hatalı da olsa, hakaretle de yaklaşsa onunla savaşmamak veya en ufak şeyde boşanma tehdidinde bulunmamak gerekir. Eşlerin her ikisi de kendisini problem çözme ve iletişim becerileri konusunda geliştirirse istenmeyen durumlar yaşanmaz. Kişinin duygularını tanıma ve uygun bir şekilde ifade edebilmeyi ve karşısındakini de anlamaya yönelik olarak dinleyebilmeyi öğrenmesi gerekir." diye uyarıyor. 

Bu haber toplam 3205 defa okunmuştur
HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.