Ermenistan’da intihar edenlerin sayısı arttı
Son yıllarda tarikatlar sebebyle Ermenistan’da intihar edenlerin sayısı arttı. Açıklama bugün 10 Eylül’de düzenlenen basın toplantısı esnasnda psikolog Dr. Savel Khudoyan’dan geldi.
Khudoyan’ın ifadesiyle birçok tarikat, kendi üyelerine günah hissi ve dünyevi hayata yönelik korku hissi aşılamakta, dünyanın sonu düşüncesiyle korkutmakta, bireyi ortadan kaldırıp onu intihara dürtmekteler. Psikolojik sorunlarla boğuşan insanların sayısı da az değil.
″Ermenistan’da intiharların büyük kısmının tarikat mensupları tarafından işlendiğine dair istatistik var mı?″ sorusuna Khudoyan olumsuz yanıt vererek ″ Benzeri istatistikler yapılmıyor, ancak tarikatlar çevresinde kendini kurban etme düşüncesi yaygın″ dedi.
Basın toplantısında yer alan papaz Babken Hayrapetyan, kilisenin intihar edenler için, eğer intihar bilinçli olarak işlenmişse cenaze töreni düzenlemediğini, eski zamanlarda intihar edenlerin yüz üstüne ve mezarlık sınırları dışına gömüldüklerini belirterek ″Kilise bilinçli olarak intihar edenleri affetmiyor″ dedi.
″Kilise intiharların bilinçli olup olmadığına nasıl karar veriyor?″ sorusuna papaz Hayrapetyan şu yanıtı verdi: ″Esasta intihar edenin sinir hastahanesine kayıtlı olmasıyla,aksi halde intihar bilinçsizce işlenmiştir. Ancak bazı hallerde akrabaları intiharın anın etkisi altında olduğu, bilinçlice olmadığı bilgisini iletmekteler. Bu durumda biz, yalan durumunda günahın kendi boyunlarına olacağını söylemekte ve cenaze törenini yapmaktayız.″
Bu açıklama üzerine psikolog Khudoyan şu tepkiyi gösterdi: ″Hiçbir intihar normal durumda olmaz, tüm intiharlar da herhangi bir etki altında bulunmaktalar.″
Uluslararası Sağlık Örgütü (WHO), Uluslararası İntiharların Önlenmesi Örgütü desteğinde 10 Eylül’de ″Uluslararası İntiharların Önlenmesi Günü″ etkinliğini düzenlemekte. WHO verilerine göre; her yıl yaklaşık 1 milyon kişi intiar etmekte. Bu özellikle gelişmiş ülkelerde olmakta, Doğu Avrupa ülkeleri bu konuda ilk sıralarda yer almaktalar. Japonya’da her yıl 30 bin kişi intihar etmekte. Latin Amerika ve İslam ülkeleri bunu daha geriden takip etmekteler. Afrikaya ilişkin verilese yer almamakta.
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.