Ergenlerde Bu Değişimlere Dikkat!

Ergenlerde Bu Değişimlere Dikkat!
Ergenlik dalgalanmaların yoğun görüldüğü zor bir dönem olduğunu söyleyen Çocuk Sağlığı ve Hastalıkları Uzmanı Dr. Osman Ayataç ergenlik döneminde ergen ile aile ve toplum arasında çatışma çıkmaması için özellikle aile, okul ve devlete önemli görevler düşt

Dr. Osman Ayataç, “Ergenlik (Adolesan) dönemi psiko-sosyal, fiziksel, cinsel, hormonal ve kişisel davranışların dalgalandığı, bir dönemdir. Ergen ne çocuk ne yetişkindir, iki dönem arasında bocalayan bir yapı sergiler. Genetik özellikli bir dizi hastalığın (Ruhsal düzensizlikler, Alerjik hastalıklar, Obezite, Hipertansiyon, Diyabet, Tiroid hastalıkları ve genetik geçişleri tam tanımlanmamış birtakım metabolik ve tümoral hastalıklar) önlemlerinin alınması ve izlenmelerinin önemli olduğu bir dönemdir. Ayrıca ergen dönemde beslenme, aşı, düzenli spor önerilmelidir.” Dedi.

Avusturya Sen Jorj Hastanesi Dr.Osman Ayataç, konuya ilişkin olarak yaptığı değerlendirmede “Ergen, okul ve arkadaşlarından, büyüyen ve gelişen fiziki özelliklerinden (vücut gelişimi, kıllanma, akneler) ve yaşadığımız çevrenin özelliklerinden (çevre kirliliği, radyoaktif ve nükleer kirlenme, genetiği değiştirilmiş gıdalar ve içecekler, sigara ve diğer bağımlılık yapan maddeler, besleme şekli, stres, yaygın depresyonlu aile içi, okul ve çevre ortamları, hormonal sistemimizi bozan endokrin kırıcı maddelerle sıkça temas, hızla artan alerjiler ve az hareketli statik yaşam tarzı gibi) etkilenir. Bu etkilenme her ergende farklı davranışlar oluşturur. Bu dönemde ergen ile aile ve toplum arasında çatışma çıkmaması için özellikle aile, okul ve devlete önemli görevler düşmektedir.” Diye konuştu.

 

 Çocuk Sağlığı ve Hastalıkları Uzmanı Dr.Osman Ayataç, Ergen, dönemde gözlemlenmesi gereken önemli başlıkları şöyle sıraladı;

“Ergenin evdeki alışkanlıkları, evdeki aktivitesinin azalması, yalnızlığı seçmesi, eve geliş ve gidişlerindeki farklılığı gözleme.
Ergenin okul başarısında belirli bir nedene bağlanamayan farklılığının gözlenmesi.
Ergenin günlük yaşamda, aktivite ve hareketlerinde değişikliklerin gözlenmesi.
Ergenin doktor önerisi almadan değişik ilaç kullanması ile ilgili gözlem.
Ergenin cinsel yaşamı ile ilgili farklı bulguların gözlenmesi.
Ergenin ruhsal dalgalanmasının (anksiyete, stres, depresyon, psikoz) gözlenmesi.
Her ergen farklı bir ergendir. Dünya sağlık örgütünün tanımlaması ile ruhsal, fiziksel, sosyal sağlıklı tüm ergenler ülkelerin geleceğidir.”

Kaynak:Milliyet

Bu haber toplam 3085 defa okunmuştur
HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.