Epilepsi Nöbetleri Biter Mi?

Epilepsi Nöbetleri Biter Mi?
Epilepsi hastalığının tedavisinin genellikle ömür boyu sürdüğü ancak bazı hastalarda belli yaştan sonra nöbetlerin ortadan kalkabildiği belirtildi.

Nöroloji Uzman Dr. Mustafa Çam, bilinç yitimine yol açan epilepsi hastalığının tedavisinin genellikle ömür boyu sürdüğünü ancak bazı hastalarda belli yaştan sonra nöbetlerin ortadan kalkabildiğini belirtti.

Hastalığın Belirtileri

Nöroloji Uzmanı Dr. Mustafa Çam, epilepsi nöbetinin beyinde bir grup hücrenin anormal, aşırı miktarda aktivesine bağlı, gelip geçici, kendini sınırlayan bulgu ve belirtilerle seyreden bir hastalık olduğunu söyledi.

Epilepsi hastalığında bazı belirtilerin olduğunu belirten Dr. Çam, şöyle konuştu: “Epilepside basit nöbetlerde kişi de garip davranışlar, kol ve bacaklar ile yüzde bazı ritmik hareketler sık görülen bulgulardır. Hastaların büyük nöbet olarak belirttiği jeneralize nöbetlerde kol ve bacaklarda şiddetli kasılma, çığlık atma, inleme, kaslarda gevşemeye bağlı yaralanma, dişlerde kenetlenme, morarma, ağızdan köpük gelme, idrar kaçırma görülen belirtilerdir. Genellikle iki dakikadan az görülür.”

Epilepsi hastalığının saptanabilir nedenlerinin olduğunu kaydeden Dr. Çam, şunları söyledi: “Ateşli havale geçirme, trafik kazası sonucu beyin zedelenmesi, travma geçirme, gebelikte annenin sigara, alkol, madde kullanması, menenjit, beyinde meydana gelen tümörler, doğuştan gelen faktörler hastalığın nedenleridir."

Nöbet Sırasında Yapılması Gerekenler

Nöbet sırasında hastanın baş ve vücudunun yan çevrilmesi gerektiğini vurgulayan Denizli Devlet Hastanesi Nöroloji Uzman Dr. Mustafa Çam, sözlerini şöyle sürdürdü: "Başının altına yumuşak bir yastık koyun. Nöbet geçiren kişinin dilini ısırmaması için çenesini açık tutmaya çalışın. Rahat nefes alması için kıyafetlerini gevşetin”

Epilepsi tedavisinin ömür boyu sürebileceği gibi bazı kişilerde belli yaştan sonra nöbetlerin ortadan kalkabileceğini de anlatan Dr. Çam, nöbetin ne kadar sıklıkla geldiğinin bilinmesinin tedavi için önemli olduğunu belirtti. Dr.Çam, epilepsi hastalarının EEG, MR ve bazı testler sonucunda tam teşhisin konulup tedavisinin yapılabileceğini sözlerine ekledi.

Kaynak:Aktüel Psikoloji

Bu haber toplam 14716 defa okunmuştur
HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.