Ekmekteki Gizli Katil

Ekmekteki Gizli Katil
Uzmanlar sessiz katil olarak tanımladıkları tuz oranının azaltılmasını istedi.

Uzmanların sessiz katil diye tanımladıkları tuzun kalp yetersizliği, böbrek yetmezliğine neden olduğu bu nedenle ekmekteki oranının düşürülmesi istendi.

Türk Kardiyoloji Derneği (TKD) Genel Sekreteri Prof. Dr. Ömer Kozan, aşırı tuz tüketiminin yüksek tansiyona neden olduğunu, bunun da kalp krizi, kalp yetersizliği, böbrek yetmezliği, görme kaybı, felç riski gibi birçok rahatsızlığa yol açtığını anlattı.

Tansiyon rahatsızlığını “sessiz bir katil”diye niteleyen, tuzun da yüksek tansiyona neden olduğunu bildiren Prof. Dr. Kozan, “Yüksek tansiyon hayati organları etkiliyor. Türkiye'de 17 milyon hipertansiyon hastası var. Bu düşmanı yenmek elimizde. Yaşam biçimini değiştirmeden sorunun üstesinden gelemeyiz. Sigara, alkolden uzak, ideal kiloyu yakalamalı, hareketli bir yaşam benimsemeli, kolesterolden, tuzdan uzak gıda tüketmeliyiz. Bizi batı tarzı fast food tarzı yiyecekler bozdu. Geleneksel yiyeceklere dönülürse sorun kalmaz. Tuzu da biraz kısarsak kalp ve damar hastalıkları riskinin önüne geçmiş oluruz” diye konuştu.

“EN FAZLA TUZ TÜKETEN MİLLET TÜRKLER”

Türkiye'nin dünyada en fazla tuz tüketen ülke olduğunu öne süren Prof. Dr. Kozan şu bilgileri verdi:

“İnsanın günlük tuz ihtiyacı 4-6 gram arasında. Çilekte bile tuz var. Tuzun olmadığı doğal gıda yok. Günlük ortalama 18 gram tuz tüketiyoruz. Dünyadaki en geri kalmış ülkelerde bile 12 gram tuz tüketiliyor. Yemeklerde tuz oranına muhakkak dikkat edilmesi lazım. 4-6 gram tuz bir çay kaşığının sadece üst kısmı kadardır. Yemek masalarımızda tuzluk var. Hemen döküyoruz, bu alışkanlıktan vazgeçmemiz lazım.

Sanayi ve Ticaret Bakanlığı'na, hem Türk Kardiyoloji Derneği hem de Türk Hipertansiyon ve Böbrek Hastalıkları Derneği olarak ekmekteki tuz oranının düşürülmesi yönünde başvuru yaptık.

Ekmekteki tuz oranı 2 gramın üzerinde. Bunu 1 grama indirirsek sağlıklı yaşam için iyi olacak. Bakanlığın ekmekteki tuz oranını azaltacağını düşünüyoruz. Tuz oranının kesinlikle indirilmesi lazım.”

Bu haber toplam 2454 defa okunmuştur
HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.