Dünyada 100 milyon Dul Kadın Var

Dünyada 100 milyon Dul Kadın Var
İngiltere'nin eski başbakanı Tony Blair'in eşi Cherie Blair, dünyada 100 milyon dolayında dul kadın bulunduğunu ifade etti.

 TV8 - İngiltere'nin eski başbakanı Tony Blair'in eşi Cherie Blair, dünyada 100 milyon dolayında dul kadın bulunduğunu, bu kadınların ve çocuklarınınsorunlarının çözümüne yardımcı olmak amacıyla ''Dünya Dul Kadınlar Günü''nün kabul edilmesini istediklerini söyledi. 

Cherie Blair, İngiltere merkezli ''The Loomba Trust'' isimli vakfın başkanı olarak geldiği New York'ta, BM Gazeteciler Derneği'nde (UNCA) bir konuşma yaptı. Blair'in konuşmasından önce de Hindistan'da dul kalankadınların toplumdan nasıl soyutlandıklarını, sosyal ve ekonomik açıdan nasıl kötü bir yaşama mahkum olduklarını anlatan ''Dul Kadınların Dünyası'' isimli kısa bir belgesel gösterimi yapıldı. 

      Blair, 1997 yılında Hint asıllı İngiliz vatandaşları Raj ve Veena Loomba tarafından kendi annelerinin anısına kurulan vakfın 10 yıldır başkanı olduğunu belirttiği konuşmasında, Raj'ın annesinin, Hindistan'da 23Haziran'da 37 yaşında dul kaldığını ve büyük mücadelerle 7 çocuğunu okutan bu kadının anısına 23 Haziran'ın, ''Dünya Dul Kadınlar Günü'' olarak kabul edilmesini sağlamaya çalıştıklarını bildirdi.

      Blair, sorunun yalnızca 33 milyon dul kadının bulunduğu Hindistan ve Hindu kültürüne ait olmadığını, dul kadınlara yönelik ayrımcılığın gelişmiş ülkelerde de olmak üzere tüm dünyada çeşitli boyutlarda görüldüğünü, ancak Asya, Afrika ve Ortadoğu'daki gelişmekte olan ülkelerde ve savaş yaşanan toplumlarda sorunun boyutlarının daha ağır olduğunu anlattı.

      BM'den bu günü kabul etmesini ve dünyadaki dul kadınların ve çocuklarının durumlarının iyileştirilmesiyle ilgilenecek BM özel raportörü atanmasını istediklerini, bunun için ise önce BM'nin 192 üyeli genel kurulunun onayını almalarının gereğine dikkat çeken Blair, şöyle konuştu:

      ''23 Haziran'ın BM tarafından dul kadınlar günü olarak ilan edilmesi, dünyaya son derece güçlü bir mesaj gönderecek. Dul kadınların toplum açısından bir tehdit olarak algılanmasının, malvarlığının elinden alınarak toplumdan soyutlanmasının, insan haklarının çiğnenmesinin önüne geçilmesi ve dul kadınların toplum için bir değer olduğu gerçeğinin anlaşılması açısından büyük bir adım olacak. Kültürel anlayışların değişmesi bir anda olmaz, ancak bu yönde atılan olumlu adımların tüm dünyada yankıları olacak ve özellikle tüm dünyadaki sivil toplum örgütleri harekete geçecek.''

      Blair, konuşmasında, özellikle kimi toplumlarda genç kızların kendilerinden yaşlı erkeklerle evlenmeleri sonucunda çok genç yaşlarda dul kaldığına değindi ve genç kızların bu yaşta evlendirilmesinin suç olarak kabul edilmesi gerektiğine dikkati çekti.

      İngiltere'de de geçen yüzyıllarda benzer sorunların yaşandığına dikkati çeken Blair, örnek olarak genç kızların bekar kalmaları durumunda babalarının mirasından yararlanamadıklarını, bu yüzden ekonomik açıdan ayakta kalmalarının tek yolunun evlilik olduğunu anlatan Jane Austen'in ünlü romanı ''Aşk ve Gurur''u örnek gösterdi.

      Kendisinin de annesi tarafından büyütüldüğünden söz eden Blair, İngiltere'de 2005 yılında kabul edilen güne destek verenlerden birinin de kendi annesi de dul kalan İngiltere Dışişleri Bakanı Margaret Beckett olduğunu söyledi.

      Blair'in başkanlığını yaptığı ''The Loomba Trust'' Vakfı, özellikle Hindistan'da yoksul dul kadınların çocuklarının okutulmasında büyük rol oynuyor.

Bu haber toplam 5323 defa okunmuştur
HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.