Down sendromlu Cengizhan'ın başarı öyküsü

Down sendromlu Cengizhan'ın başarı öyküsü
Gazi Üniversitesi Meslek Yüksekokulu matbaacılık bölümünden mezun olan 20 yaşındaki down sendromlu Cengizhan Dönmez, vatani görevini yapması için askerliğe çağrıldı.

Ankara'da yaşan ve memur ailenin tek çocuğu alan Cengizhan Dönmez, ilkokul ve lise eğitimini sağlıklı öğrenciler arasında görerek, okul puanı ve yatay geçiş avantajından yararlanarak öğrenime başladığı Gazi Üniversitesi Meslek Yüksekokulu matbaacılık bölümünden geçen yıl mezun oldu.

Şubat ayında askerlik şubesinden yoklama için davet yazısı alan Dönmez'e, gittiği askeri hastanede ''komando hariç, askerlik görevini yapabilir'' raporu verildi. Zeka seviyesi normal değerlerde görülen yüzücü Dönmez, askerlik şubesine itiraz etti. Okul mezuniyetinden yararlanarak askerliğini bir yıl tecil ettiren Dönmez, bu süreç içinde itiraz nedeniyle de farklı bir hastanede yeniden kontrolden geçirilecek.

Down sendromlu olmasına karşın ilgilendiği her alanda başarılı olan Dönmez, yaptığı açıklamada, askerliğe çağrılmasıyla ilgili olarak, ''Her Türk genci gibi ben de bu vatani görevimi yapmak isterim. Ülkemi seviyorum. Askerdeki eğitim ve şartlar durumum açısından uygun değil'' dedi.

Özel Sporcular Spor Kulübü'nde 5 yıl önce başladığı yüzmede bir çok Türkiye şampiyonluğu elde ettiğini anlatan Dönmez, ''Spor insanın gelişmesine katkı sağlıyor. Kişinin kendisine olan güveni artıyor. Sevgi, dostluk ve takım ruhu oluşturuyor. 2012 Londra Olimpiyatlarında ülkemi başarıyla temsil etmek istiyorum. Bayrağımı dalgalandırmak istiyorum. Yüzmede ABD'li Michael Phelps'i çok beğeniyorum. Yurt dışında madalya kazanmadan yüzmeyi bırakmayacağım'' diye konuştu.

Matbaacılığı sevdiğini ve bu nedenle Gazi Üniversitesi Meslek Yüksekokulu'nda eğitim gördüğünü dile getiren Dönmez, şöyle konuştu:

''Matbaa sektöründe Türkiye'ye yararlı olmak istiyorum. Liseyi bilgisayarlı grafik ve tasarım bölümünde okudum. İnsanın hedeflerine ulaşabilmesi için çok çalışması ve kendine güvenmesi gerekiyor. Ben bunları yapabiliyorum. Kendi işim olduğunda, ehliyet kursuna giderek araba kullanmak istiyorum.''

-''CENGİZHAN ASKERLİĞİNİ DE BAŞARIYLA YAPABİLİR''-

Köy Hizmetleri İlköğretim Okulu Müdürü olan anne Hilal Dönmez de oğlunun başarılarından dolayı gurur duyduğunu söyledi.

Cengizhan'ın 3.5 yaşında okumayı öğrendiğini ve evi bir okula çevirdiklerini dile getiren anne Dönmez, ''Askere çağrılması bile beni gururlandırdı. Oğluma güveniyorum. Bir çok alanda başarılı olduğu gibi askerliğini de yapar. Ancak askerliğini Ankara'daki birliklerde arka planda yapması uygun olur. Çünkü kas yapısı diğer eğitimleri yapmasına uygun değil'' diye konuştu.

Cengizhan'ın önceleri sürekli askerlik yapmak istediğini ve bu dileğinin gerçek olduğunu anlatan Dönmez, ''Askerlik yazısı geldiğinde hem sevindim, hem de üzüldüm. Çünkü sürekli askere gitmek istiyordu ve dileği gerçekleşti'' dedi.

-''SAĞLIKLI ÖĞRENCİLERLE EĞİTİM GÖRDÜ''-

Down sendromlu çocuklara karşı toplumun önyargılı davrandığını dile getiren Hilal Dönmez, ''Önyargıları kırabilmek için mücadele verdim. Lisede okula bile kabul etmek istemediler. Çok sıkıntılar çektik. Biz çocuğumuzu özel okula göndermedik. Sağlıklı çocuklarla aynı şartlarda eğitim aldı. Cengizhan kurallara uydu ve kazandı'' dedi.

Down sendromlu bir çocuğun bu kadar başarılı olmasının ardından devletin sahiplenmesi gerektiğini ifade eden anne Dönmez, şöyle konuştu:

''Devlette işe girmesini istiyorum. Çünkü bizim tek çocuğumuz. Biz bugün varız yarın yokuz. Sağlıklı, kendisinin mutlu olabileceği işi olmalı. Sadece kişisel olarak tatmin olmasını istiyorum. Destek ve sevgi olduğu sürece insanlara örnek olabilecek niteliklere sahiptir.''

Cengizhan'ın babası Naci Dönmez ise oğlunun ilgilendiği her alanda başarılı olduğunu belirterek, ''Askerliği komando hariç yapabilir raporu verildi. Biz de itiraz ettik. Tekrar muayene edilecek. Doktorlar da başarıları, eğitim seviyesi ve zeka değerleri nedeniyle 'askerlik yapabilir' raporu vermek zorunda kalıyorlar'' dedi.

Bu haber toplam 10482 defa okunmuştur
HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
2 Yorum