Doktorlar'a Özel Savunma Dersleri

Doktorlar'a Özel Savunma Dersleri
Hasta ve yakınlarının şiddetine karşı doktorlar 'savunma'da. Hollandalı uzmanlar doktorlara 'dayak yememeyi' öğretiyor!

Artık Savunmasız Değiller!


Sağlık sistemindeki aksaklıkların faturasını, hasta ve yakınlarının şiddetine uğrayarak ödeyen doktorlar, ‘savunma’ya geçti.

Bakırköy Ruh ve Sinir Hastalıkları Hastanesi Başhekimliği, doktor ve sağlık çalışanlarını, hastanedeki saldırılara karşı korumak amacıyla ‘kendini savunma eğitimi’ aldırıyor. Başhekim Doç. Dr. Erhan Kurt, “İki yıl içinde sadece kayıtlara geçmiş 37 saldırı vakası var” diyor.

Dünyadaki psikiyatri klinikleri ve çeşitli hastanelerdeki sağlık çalışanlarına kendini savunma eğitimi veren Hollandalı ekipten eğitim alan doktorlardan biri de psikiyatr Ejder Akgün Yıldırım. Dr. Yıldırım “1.5 yıl önce dünyadaki birçok hastanede sağlık personeline eğitim veren Hollandalı bir ekipten kendini koruma eğtimi aldık. Doktor, hemşire, hasta bakıcı ve güvenlik birimi çalışanlarının aldığı eğitimler bir hafta sürdü. Ben eğitimci eğitimi de aldım. Diğer arkadaşlara da uygulamaya başladım. İstanbul Üniversitesi Psikiyatri Kliniği çalışanlarını da eğittik” diyor.

Dr. Yıldırım hekimlere karşı şiddet ve saldırıların artmasıyla, Türkiye genelindeki diğer hastanelerden de gelen kendini savunma eğitimi talebini ise şöyle anlatıyor:
“Eğitim iki aşamadan oluşuyor. İlk bölüm kişinin, bir saldırı durumunda sözle ve beden dilini kullanarak hastayı nasıl sakinleştirebileceği üzerine kurulu. İkinci bölümde, fiziksel saldırıda bulunan bir hastanın, savunma teknikleri kullanarak ve zarar vermeden nasıl kontrol altına alınması gerektiği pratik yapılarak öğretiliyor. Değişik durumları içeren senaryolara göre birebir çalışmalar yapılıyor.”


Tüm TTB üyesi doktorlara aynı eğitim verilecek


İstanbul Tabibler Birliği Yönetim Kurulu Üyesi ve Türkiye Tabibler Birliği (TTB) Şiddete Karşı Sıfır Tolerans Çalışma Grubu Sekreteri Dr. Hasan Oğan, birçok hekimin hastane ve muayenede yaşadığı şiddet yüzünden meslekten soğuduğunu söylüyor:

“Bir hekim acilde günde 150 -200 hastaya bakıyor. Ayrıca hastanın, muayene için sıra ve randevu alamaması, tahlil sonuçlarını doktora gösterememesi potansiyel bir olumsuz tepki yaratıyor. Hasta, doktoru sistemin sorumlusu olarak görüyor. Hekim şiddet ve saldırı yönetmeyi bilirse, farkında olursa o zaman saldırının ortaya çıkmasını bile engelleyebilir.

Saldırı öncesinde, anında ve sonrasında neler yapılması gerektiğini öğretecek bir eğitim planladık. Eğitim fiziksel saldırılara karşı hekimin kendini koruması amaçlı savunma teknikleri de içeriyor. Tamamıyla kimse zarar görmeden durumu kontrol altına alma amaçlı. Ocak 2011’de Türkiye’nin her bölgesinde, acil servisler, poliklinikler ve ambulanslardan başlayarak bu eğitimi vereceğiz.”

Saldırı zinciri


Dr. Lütfi Kırdar Kartal Eğitim ve Araştırma Hastanesi’nde üç hafta önce, 2 gün içinde, 5 doktor ve 3 hemşire hasta yakınlarınca darp edildi. Kasım ayında Urfa’da 100 kişilik hasta yakını grubu, hekimi görev başında linç etmeye kalktı.

Son olarak bir hafta önce İstanbul Bakırköy’deki muayenehanesinde 20 yaşındaki Orhan A. adlı hastası tarafından kalbinden bıçaklanan psikiyatr Dr. Hüseyin Soysal halen hastanede tedavi altında tutuluyor.


 

Bu haber toplam 3548 defa okunmuştur
HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.