1. HABERLER

  2. YAŞAM

  3. Doktorlar çaldı, hastalar söyledi

Doktorlar çaldı, hastalar söyledi

Antalya'da bir hastanenin onkoloji bölümünde tedavi gören kanser hastaları, doktorların çaldığı Türk sanat müziği parçalarını söyleyerek terapi oluyor.

A+A-
Türkiye'nin onkoloji üssü olma yolunda ilerleyen Medstar Antalya Hastanesi Kanser Merkezi, tıbbi onkoloji, hematoloji, kemik iliği nakli merkezi, enfeksiyon hastalıkları, nükleer tıp, girişimsel radyoloji, cerrahi, radyasyon onkolojisi gibi kanserlerin tedavisinde gerekli olan tüm branşları tek çatı altında topladı. Kanser hastalarının moral ve motivasyonunu yüksek tutmak için ise hastane, tedavinin yanında sosyal sorumluluk projesi ile hastalara yoga aktiviteleri, tiyatro ve koro çalışmaları yaptırıyor. 

Medstar Antalya Hastanesi Kanser Merkezi bünyesinde bulunan Kemoterapi ve Sanat Merkezi'nde kemoterapi alan ve klinikte yatan hastalara yönelik sanatsal tedavi ekibi eşliğinde el işi ve resim aktiviteleri gün boyu devam ediyor. Hasta, hasta yakınları ve merkez çalışanlarına yönelik yoga aktivitelerinde ise yoga ile kanserli hastalarda uyku düzensizliği, moral bozukluğu, anksiyete ve diğer yaşam kalitesi parametrelerinin yükseltilmesi amaçlanıyor.   Hastaların memnuniyetlerini artıran, yaşamlarını ve tedaviye bakışlarını değiştiren en olumlu aktivitelerden birisi ise Türk sanat müziği korosu oldu. Çeşitli branşlardan uzman 6 doktorlardan oluşan ve şefliğini Prof. Dr. Erol Işın'ın yaptığı koroda, şarkı söyleyenler ise onkoloji hastaları.

Stres ve kaygıyı azaltmak, ruh halinde olumlu yönde değişiklik sağlamak ve hastalıkla mücadele eden insanların yaşam kalitelerini artırmak için kullanılan müzik terapisi, kanser hastaları için adeta terapi görevi görüyor. Müzik terapisi, radyasyon tedavisi alan hastalardaki yüksek dozda alınan ilaçlardan kaynaklanan yan etkilerin azaltmasında yardımcı oluyor. Medstar Antalya Hastanesi Kanser Merkezi'nde medikal tedavilerini sürdüren hastalar, diğer yandan müziğin iyileştirici etkisinden faydalanıyor. Merkezde çeşitli branşlardaki doktorlarla koro ve solo müzik çalışmalarına katılan hastaların moral motivasyonları yüksek tutulmak isteniyor. 

Hastanede tedavi gören Benen Ertürk, "Hastalığıma tanı konulu. Devamında da ameliyat oldum. Moral olarak kötü olmuştum. Hastalığımı hiç beklemiyordum. Sonra koroya, ardından da yogoya başladık. İnsan burada kendini yeniliyor. Ve çok güzel geliyor. Kendinizi adeta sanata adıyorsunuz. Çok mutlu ve rahatlamış hissediyorum. Bana terapi oluyor" dedi.   Salih Adıgüzel müzik ve yoga ile her şeyi unuttuklarını belirtirken, yoga eğitmeni Esin Çuha ise çalışmada ruhsal bedensel ve zihinsel gelişme sağlandığını belirtti. Çuha, "Yoga ile beden güçleniyor. Hastalar enerjilerini yeniliyor.

Ve hücre yenilenmesini hızlandırıyor. Kişi kendini bu sayede daha iyi hissediyor. Olaylara da daha dayanıklı oluyor. Mutlu ve pozitif hayatları olmasında bir bakıma yoganın yardımı oluyor" diye konuştu.   Hastaların tedavi sürecinde moral ve motivasyonlarını yüksek tutması gerektiğini belirten koro şefi Prof. Dr. Erol Işın ise, "Altı doktor arkadaşım ile birlikte burada Türk sanat müziğini yapıyoruz. Müzik, eski zamanlardan bu yıllara kadar tedavide kullanılmıştır. Hastalardan umduğumdan daha iyi cevap aldık. Müzik çok güzel bir kaynaşma, bileşme ve destek oluyor" dedi. 

İHA 

Bu haber toplam 3411 defa okunmuştur

HABERE YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.