1. HABERLER

  2. KONGRE-SEMİNER

  3. Dicle Üniversitesi'nde "Otizm" Semineri

Dicle Üniversitesi'nde "Otizm" Semineri

DOM-DER ve Dicle Üniversitesi (DÜ) Mimarlık Mühendislik Fakültesi öğrencileri işbirliğiyle ‘Otizmi Anlamak’ konulu seminer düzenlendi.

A+A-

Diyarbakır Otizmle Mücadele Derneği (DOM-DER) ve Dicle Üniversitesi (DÜ) Mimarlık Mühendislik Fakültesi öğrencileri işbirliğiyle 'Otizmi Anlamak' konulu seminer düzenlendi.

DOM-DER Başkanı aynı zamanda otistik bir çocuk annesi olan Mine Onur, otizmin her 80 çocuktan birinde görüldüğünü, erkek çocuklarda kız çocuklara oranla daha fazla görüldüğünü kaydetti. Seminerin amacına değinen Onur, "Amacımız otizmle mücadelede toplum bilinci geliştirmek. Tuhaf olarak baktığınız, bazen duygusuz görünen bazen en olmadık şeye ağlayan o çocuklar bizim çocuklarımız. Bizi anlamanızı bize destek olmanızı istiyoruz, bizim ihtiyacımız olan tek şey bu" dedi.

DÜ Mimarlık Mühendislik Fakültesi Öğretim Görevlisi Aysel Yılmaz, engelin elde, ayakta, gözde, dilde, kulakta olmadığını söyledi. Yılmaz, "Otistik çocuklara her ne kadar engelli denilse de asıl engel onları göremeyen gözlerimizde onlara koşmayan ayaklarımızda ve uzanmayan ellerimizdedir. Hiçbir şey engel değildir bir çift gözün ışıldamasına ve yine hiç kimse engelli değildir yüreğinin ta derinliklerinde sevginin sıcaklığını hissedebiliyorsa" şeklinde konuştu.

Seminerde özel eğitim uzmanı Sedat Irmak, mimarlık öğrencilerine otizmle ilgili bilgi vererek seminerin amacının hem 2 Nisan Dünya Otizm Farkındalık Günü'nü hatırlatmak hem de mimarlık alanında bu tarz merkez tasarımı yapacaklara konuyla ilgili önemli katkılar sağlamak olduğunu söyledi. Irmak, "Otizm bireyin dış dünyanın gerçeklerinden uzaklaşıp kendine özgü iç dünya yaratması durumudur. Otistik çocuklarda takıntılı durumlar meydana gelir.

Herhangi bir nesneyle kurulan bağ onlara güven vermektedir. Otistik çocuklar gerçekle ilişki kurmakta zorlanırlar. İlgi belirli bir şeye yöneliktir, ayrıntıya takılırlar. Örneğin bisiklet süren bir çocuk resmi gösterildiğinde biz bisiklet süren çocuğu görürken otizmli çocuklar bisikletin pedalını görürler. Otizm asla bir zeka geriliği değildir. Otizmi algıları, zevkleri, beğenileri farklı olan bir kültür gibi düşünebiliriz. Otizm erkeklerde daha fazla fakat kızlarda daha ağır seyrediyor" diye konuştu.

Seminere DÜ öğrenci ve öğretim üyeleri, DOM-DER üyeleri ve otistik çocuğu olan veliler katıldı. Seminerin ardından kermes düzenlenerek öğrenci ve velilerin işbirliğiyle hazırlanan yiyecekler satıldı. Otizmli çocuklara destek için kermese gelen katılımcılar, davul eşliğinde halay çekti.

Bu haber toplam 4956 defa okunmuştur

HABERE YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.