Depresyon Tedavi Edilmezse Kalıcı Olabilir
SAGLİGİNSESİ.COM - Türk Nöropisikiyatri Derneği Genel Başkanı Doç. Dr. Peykan Gökalp, hiçbir şeyden zevk almama hali,isteksizlik,mutsuz-çökkün bir yüz ifadesi, halsizlik, sürekli bir huzursuzluk, sürekli kendini suçlama ve kendine güvensizlik, dikkat dağınıklılığı, uyku ve iştahta bozulma, unutkanlık, bedende ağrılar, uyuşmalar gibi durumların 15 günden fazla sürmesi halinde depresyondan şüphelenilip doktora gidilmesi gerektiğini söylüyor.
Gökalp şöyle devam ediyor:
“Geçmişte halsizlik, bitkinlik ve fiziksel rahatsızlıklar nedeniyle, daha çok dahiliyeye gidiliyordu diğer tıp branşındaki meslekdaşlarımızın da ruh ağlığı konusundaki bilgileri daha sınırlıydı, o yüzden doktor doktor dolaşan bir türlü tedavi edilemeyen hastalar vardı ama bunlar depresyon olarak kayıtlara girmiyordu. Günümüzde toplumda tıp camiası da bu konuda daha bilinçlenmiş durma.Yapılan çalışmalara göre depresyon sıklığı yüzde 20 civarında.
Araştırmalara göre depresyon ve anksiyete bozuklukları kadınlarda erkeklere göre 2 kart daha fazla. Bunun birinci nedeni hormonal yapı .Ergenlik çağına kadar kız ve erkek çocukalrını depresyon geçirme oranı eşit.
Ergenlik çağından sonra ise genç kızlarda oran artmaya başlıyor. Özellikle doğum sonrası depresyon olabiliyor. Diğer neden de genelde kadınların toplum içinde karar verme, kendi istediklerini yapma, kendilerine ait kararları verme konusunda daha geri planda olmaları ve bunun yarattığı duygusal durumlar.
Şiddete, kötü muameleye, ihmale maruz kalma diğer önemli nedenler. Kız çocuklarının çocukluklarından itibaren ihmal edilmesi, eşitsizliğe maruz kalmaları, zaten çaresiz, hiçbir şey yapamaz kendine güvensiz bireyler haline getirerek depresyona zemin hazırlıyor. Ama ihmalin ötesine geçip şiddet görürse bu durum daha da artıyor.
Depresyon Türleri
Depresyonun türleri bulunuyor .Bazen majör dediğimiz ağır depresyonlar söz konusu olabiliyor ve kişiyi kendi canından vazgeçmeye kadar götürebiliyor.
Bazen orta düzeyde depresyonlar oluyor. Halsizlik, iştahsızlık uyku- iştah problemleri, moral bozukluğu, isteksizlik, ağlamalar görülüyor.
Yada hafif derecede ama bir türlü düzelmeyen yıllar süren depresyonlar var.En önemlisi maskeli depresyondur. Depresif belirtiler yok, daha çok bedensel belirtilerle seyrediyor. Doktor doktor geziliyor ama ağrılara neden bulunamıyor.
Eğer kişide fiziksel belirtiler çıkmış, uyku- iştah sorunu yaşıyor, dikkat dağınıklılığı, yoğun ve sürekli isteksizlik ve daha ağır sıkıntılar yaşıyorsa mutlaka ilaç kullanması gerekiyor. Eğer bunu yapmazsa depresyon ağırlaşıyor ve kronikleşiyor.
Antidepresanlar bağımlılık yapmıyor. Tehlikeli yan etkileri de yok.Mutlaka en az 6 ay kullanılması gerekiyor. İlacı kötü olduğumda alırım şimdi içmem diyenlere o ilaçların etkisi olmaz.Düzenli kullanmak gerekiyor. Doktor kontrolünde gerekirse 6 aydan fazla da bu ilaçları kullanmak gerekebiliyor."
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.