Defne Joy Foster'ın Kesin Ölüm Nedeni Açıklandı
2 Şubat'ta İstanbul Caddebostan'da arkadaşı Kerem Altan'ın evinde hayatını kaybeden Defne Joy Foster'ın kesin ölüm nedeni Adli Tıp raporuyla belirlendi. HABERTÜRK'e açıklama yapan Adli Tıp Kurumu Başkanı Doç. Dr. Haluk İnce, "Astım, alkol ve ilaçlar reaksiyon oluşturarak müşterek nedenle ölüme neden olmuş" diye konuştu.
Türkiye’de son yıllarda en çok tartışılan kurum olan Adli Tıp Kurumu kapılarını Habertürk’e açtı. Adli Tıp Kurumu Başkanı Doç. Dr. Haluk İnce, tartışmalı tüm konularla ilgili sorularımıza içten ve çarpıcı yanıtlar verdi.
Adli Tıp Kurumu Başkanı Doç. Dr. Haluk İnce, otopsi odalarını anlatırken Habertürk’ün haberini de hatırlatıp şöyle diyor:
“Çadırda CSI diye haber yapmıştınız. Yüksek enfeksiyon riskli otopsiler için özel ve güçlü havalandırmalı otopsi salonumuz yoktu. Ama artık var.”
‘B.Ç.’DEN SONRA KANTARIN TOPUNU KAÇIRDIK’
Vakit yazarı Hüseyin Üzmez’in istismar ettiği B.Ç. raporu sonrası mağdurlara genellikle ruh ve beden sağlığı bozulmuştur raporu veriliyor.
“Kimsenin tecavüzcüyü korumak gibi bir yaklaşımı yok. Tacizciler, tecavüzcüler en ağır şekilde cezalandırılsın ama şimdi de laf attığı için 15 yıl ceza alanlar var. Bu konuda biz biraz kantarın topunu kaçırdık mı, sıkıntım var. Mahalle baskısının etkisi var mı hakikaten endişe duymuyor değilim. Çocuk psikiyatrisi uzmanı ve kurul başkanı arkadaşlarımızla denge kurmaya çalışıyoruz. Hâkim takdirine bırakılması gerektiğini düşünüyorum. Aslında TCK’ nın 103/6. maddesinin ruhunda bir sorun var. Yasanın aradığı şey, cinsel istismar mağdurun da hayatını idame ettiremeyecek derecede ruhsal bozukluk oluşması. Taciz ya da tecavüze uğrayanda ruhsal bozukluk oluşmaması mümkün değil ancak aranılan şey, hayatını sürdüremeyecek hale gelmesi. İşte bu noktada raporlarla yasanın aradığı kriter arasında problem olabilir mi diye düşünüyorum. Değiştirme çalışması yapılıyor, destek veriyoruz.”
‘Haberal raporuna bahçede çapa yapar mı yazsaydık’
Adli Tıp Kurumu’nun kısa zaman önce en çok tartışıldığı konu, Prof. Dr. Mehmet Haberal’ın tekrar cezaevine girmesine neden olan “Golf oynayabilir” yazan raporunuzdu. ‘İstenilen rapor verildi’ yorumları yapıldı.
“Böyle algılandığını görmek beni çok üzdü. O raporu Amerikan Kalp Birliği’nin bir yayın organı var, orada geçen literatürü kullanarak yazdık. Orada da ‘golf oynar’ ifadesi kullanılıyor. Bunu Türkiye’ye nasıl uyarlayabilirdik? ‘Bahçede çapa yapar’ mı demeliydik. Burada bazı bulgular var ki klinik ve laboratuvar uymuyor birbirine. Mahkeme de hocamızın Mehmet Akif Ersoy Hastanesi’ne yatırılmasına karar verdi. Hastane raporundan sonra Kardiyoloji Enstitüsü raporlarıyla bulguları ele aldık. Hocamızın tedavi edildiği hastanede efor testi yapılmamış. Biz efor testi yaptık, raporu yazdık. Hocamıza çok saygı duyuyoruz ama yoksa yok. Benim bir tarafı gözetmem kabul edilebilir bir şey değil.”
‘Islak imza belgesi konusunda çok rahatım’
“Islak imzalı belge”yle ilgili tartışma yaşandı, Dursun Çiçek’in de itirazı oldu.
“Belgeler bir kez askeri savcılıktan, iki kez İstanbul savcılığından geldi. Fotokopi belge, fotokopinin fotokopisi ve orijinal üzerinde üç inceleme oldu. O süreçle ilgili başlangıçta nasılsa, sonda da aynı şekilde yürütüldüğü konusunda çok rahatım.”
‘Münevver dosyasında, her şeyi ince eleyip sık dokuduk’
Münevver Karabulut olayı için de eleştirildiniz.
“Karabulut dosyasında da ölümün nasıl olduğunu ilk tabloda değerlendirdik ama her şeyi ince eleyip sık dokuduk. Biz bilim neyi gösteriyorsa onu sunuyoruz.”
Raporu, bugün savcıya gidiyor: Defne’nin ölümü müşterek reaksiyon
Defne Joy Foster’ın kesin ölüm raporunun hâlâ verilememesi nedeniyle de eleştiri aldınız.
“Rapor tamamlanmıştı ancak, biz ince eleyip sık dokuduk. Hemen karar verip sonradan rezil olmak da vardı. Beklememizin bir sebebi de savcılıktan istediğimiz belgeler vardı. Rapor cuma günü (bugün) savcılığa verilecek. Astım, alkol ve ilaçlar reaksiyon oluşturarak müşterek nedenle ölüme neden olmuş.”
Hastaneye geç götürülmesinin etkisi olup olmadığı soruldu mu size?
“Savcılık henüz sormadı. Sorarsa inceleme yaparız. Ancak kendisinin ihmali de olabilir. İlaçları kanında bulduk, içkiyle birleştiğinde kalbi durdurabileceği sonucuna ulaştık.”
Hilal ÖZTÜRK / AHT & Haber Türk
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.