Dayanacak Bir Bacak / Kitap
İlginç nörolojik vakaları "insancı" bir bakış açısıyla anlatan Dr. Oliver Sacks, 'Dayanacak Bir Bacak'ta kendi deneyimlerini paylaşıyor okurla. Norveç'te ıssız bir dağda bir boğayla karşılaşan yazar, bacağına sert bir darbe yiyince sakatlanır. Ameliyat sonrasında bacağının vücudunun bir parçası olmadığını hisseder. Bundan sonrasında hastane, doktor-hasta ilişkileri ve hasta psikolojisi artık kendi deneyimlediği bir anlatının konusunu olmuştur. 'Karısını Şapka Sanan Adam' kitabıyla büyük ilgi gören Sacks, kimliğin bedensel temelleri üzerine aydınlatıcı bir inceleme sunuyor.
Çeşitli sinirsel hastalıklara ilişkin ilginç vakaları kendine özgü bir sıcaklık ve “insancı” bir bakış açısıyla anlatan, nörolojiyi tıp disiplininin dışında kalan insanlara ustaca aktaran ve üslubuyla adeta bir “tıp edebiyatı”nın öncülüğünü yapan nörolog Dr. Oliver Sacks, Dayanacak Bir Bacak’ta bu kez kendisinin hasta konumunda olduğu bir iyileşme sürecini konu ediyor. 40’lı yaşlarının başında Norveç’in fiyordlarından birinde bir dağa tırmanan yazar, karşısına çıkan bir boğadan kaçarken ayağı kayıp düşer ve dizinin tendonları yırtılır. Binbir güçlükle yetiştirildiği hastanede ameliyata alındıktan sonra geçirdiği nekahet döneminde kendini varoluşsal kaygılar içinde bulur.
Dayanacak Bir Bacak, bir tıp adamının hasta kimliğiyle hastane yaşamını, hekimleri, hemşireleri ve iyileşme sürecini, hastanın dış dünyaya ve kendi uzuvlarına yabancılaşmasını anlattığı olağanüstü bir kitap. Sinirsel bozuklukların “veteriner” mantığıyla tedavi edilmesi anlayışını eleştiren Oliver Sacks, klasik nörolojideki mekanik modelin yerine hastanın kişisel ve öznel deneyimlerinin ön planda olduğu, “benlik-referanslı” bir nörolojik yaklaşımı öneriyor.
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.