DAĞINIK EV PSİKOLOJİYİ OLUMSUZ ETKİLER Mİ?
Yoğun bir günün ardından eve gittiğinizde, tek yapmak istediğiniz ayaklarınızı uzatıp dinlenmek olabilir. Mutfakta birikmiş bulaşıklar, dağılmış kıyafetler ve yıkanmayı bekleyen çamaşırlar gözünüzü korkutsa da, evde yapılması gereken işleri ertelemek sonunda hiç ummadığınız sonuçlar doğurabilir.
Yapılan araştırmalara göre, dağınık bir ev hem estetik hem konfor açısından rahatsız edici olmakla birlikte, kişilerin ruh hallerini de kötü yönde etkilemekte. Depresyona sürükleyebilir Her şeyden önce, dağınık bir evi temizleme fikri, temizliği yapacak kişi için başlı başına bir stres kaynağı.
Düzeni belli olan evlerde, rutin temizliği yapmak oldukça kolayken, dağınık bir evde işe nereden başlamak gerektiği bile başlı başına bir sorun olabilir. Dağınıklık katlanarak devam ettiği sürece, ipin ucu kaçarak, düzenleme fikrinden tamamen uzaklaşmak bile mümkün. Bu durum aynı evi paylaştığınız kişilerle de aranızdaki ilişkileri bozup, sizi ümitsizliğe sürükleyebilir. Uzun süre dağınık bir ortamda yaşayan kişilerin depresyona çok daha kolay girdiği gözlenmiştir.
Dağınık bir ev, beyninize sürekli olarak "aksiyon almanız" gerektiğine dair sinyaller yollar. Uzmanlara göre, dağınık bir ortamda yaşamaya devam etmek aciliyet hissi yaratarak endişeyi artırıyor. Uzun vadede psikoloji üzerinde oldukça yıpratıcı etkileri olan dağınıklık, kaygı bozukluğuna neden oluyor. Üstelik dağınıklık başa çıkılamaz bir hal aldığında gerginlik ve çaresizlik hissi de yaratır. Kimileri yaratıcılığı artırdığını düşünüp, dağınıklığa bir kılıf uydurmaya çalışsa da, yapılan araştırmalar dağınıklığın stres seviyesi üzerinde olumsuz etki yaptığını kanıtlamış durumda.
Konsantrasyon kaybı ve suçluluk hissi
Dağınık bir evde yemek yapmak, ders çalışmak veya kitap okumak, düzenli bir ortama göre oldukça zordur. Etrafınızı saran dağınıklık konsantre olmanızı zorlaştıracak ve zaman kaybına sebep olacaktır. İşinizi yaparken, bir şeyler bulmanız gerektiğinde ve onlara ulaşamadığınızda yaşayacağınız stres de cabası. Bazı araştırmalara göre, kişilerin evlerinin durumu, aslında zihinlerinin bir yansıması haline geliyor. Düzenli bir yaşam alanına sahip kişiler, işlerinde çok daha başarılı oluyor. Dağınık bir evde ise etrafta sürekli dikkat dağıtıcı nesneler olduğu için başlanan işi bitirmek imkansız hale geliyor. Üstelik dağınıklıkla başa çıkmaya çalışmak, diğer önemli işleri kaçırmaya sebep oluyor.
Dağınıklık, kişiler üzerinde suçluluk duygusu da yaratıyor. Özellikle sürekli misafir ağırlıyorsanız, "Daha düzenli olmalıyım" duygusu sizi daha endişeli biri yapacak ve hatta sosyal yaşamınız üzerinde olumsuz etkiler yaratacaktır. Evi dağınık olan ve toplamak için gerekli motivasyona sahip olmayan kişilerin evlerine misafir davet edemedikleri ve giderek asosyalleştiği de uzmanlar tarafından gözlenmiştir.
Kaynak:www.haberler.com
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.