Çocukluk Döneminde "Kıskançlık Başlangıcı"

Çocukluk Döneminde "Kıskançlık Başlangıcı"
Kıskançlık çoçukluk döneminde kardeş dünyaya gelsin ya da gelmesin iki yaşından itibaren başlar. Bu dönemde bir de kardeş gelirse kıskançlık daha kuvvetli hâle gelir.

Seher İbrahim / Gönülden Gönüle Dergisi


Kıskançlık çoçukluk döneminde kardeş dünyaya gelsin ya da gelmesin iki yaşından itibaren başlar. Bu dönemde bir de kardeş gelirse kıskançlık daha kuvvetli hâle gelir. Tüm çoçuklar kardeşleri doğduğu zaman iç dünyalarında fırtınalar yaşarlar. "Annem babam beni eskisi gibi sevmeyecek mi ?”, “Ya artık benimle ilgilenmezlerse?", "Yeni gelen bebek, benden daha sevimli mi olacak?" gibi bir çok soru, kardeşi olacak çocuğun yüreğinde tanımsız kaygılar yaratır.

Keşke çocuklar duygularını açıkça ifade edebilseler. Keşke çocuklar kaygılarını ve korkularını dile getirebilseler. Duygularını dile getirebilselerdi, o zaman anne babalar da çocuklarının duygularını daha iyi anlayıp, onların bu duygusallıklarına uygun davranışlar geliştirirler ve yaşanan problemler en aza inerdi.

Kıskanan çoçuk ne tür davranışlar gösterir?

Eğer çocuğunuz üç ile altı yaş arasında ise yeni bebeğin gelişine çeşitli tepkiler gösterecektir. Davranışları değişecek, bir süreliğine de olsa o çocuk gidecek ve yerine başka bir çocuk gelecektir. Anne babalar çocuğunuzun bu yeni durumunu ve tepkilerini hoşgörü ile karşılamalı, ona olabildiğince zaman ayırmaya özen göstermelisiniz.

Altına Kaçırma:
Pek çok çocuk kardeşi doğduktan sonra altına çiş ya da kakasını yapar. Annesinin ilgisini bu şekilde çekeceğini düşünen çoçuklar, kardeşlerini taklit ederek tuvaletlerini yaparlar.

Meme Emme ve Biberon Sendromu:
Özellikle üç-beş yaş arasındaki pek çok çocuk, annelerinin memesinden süt emmek için büyük bir istek duyarlar. Eğer kardeşi biberonla besleniyorsa bu istek biberona yönelir.

Uyku Bozuklukları - Gece Korkuları:
Eve yeni gelen bebekle birlikte çocuğun uyku bozuklukları başlayabilir. Uykuya dalamama, uykuya dalmada güçlük, gece yarısı uykusundan ağlayarak uyanma, gece korku ve kâbusları, kardeş kıskançlığının belli başlı tepkilerindendir.

Anne Babayla Yatma:
Kardeşinin doğumundan sonra çocuklarda anne baba ile birlikte yatma isteği başlayabilir. Geceleri yatağında yatmak istememe, gece uyanıp, anne babanın yatağına gelme davranışları görülebilir.

Yeni Doğana Zarar Verme:
Bazı çocuklar kardeşleri ortadan kalkarsa, eski mutlu günlerine döneceklerini düşünürler. Hatta bazı çocuklar "bunu aldığınız yere götürün", bu ne zaman evden gidecek?" gibi sözler söyleyenler de vardır. Kardeşini ısıran, vuran, kardeşini boğmaya kadar giden çocuklar vardır. Bu durumda uzman yardımı alarak sorunu çözmeleri gerekir.

Anne Babalara Öneriler:

Hamile olan anne, karnının büyümesiyle birlikte çocuğunu bilgilendirmelidir.

Yeni gelecek bebek için yapılan alış-verişlerde anne aşırılıktan kaçınmalıdır.

Çocuğunuza karşı hoşgörülü olun.

Çocuğunuza zaman ayırın, onunla birlikte zaman geçirmeyi ihmal etmeyin.

Çocuğunuz altına kaçırma davranışında bulunuyorsa ona kızmayın.

Uyku saatlerinin değişmesini normal karşılayın ve eşinizle birlikte dönüşümlü olarak, ona kitap okuyun.

Gece korkularını doğal karşılayın. Sizinle yatmasına izin vermeyin ama uyuyana kadar sizin onun yanında bekleyeceğinizin güvencesini hissettirin.

Odasına küçük güzel yenilikler yaparak onu mutlu edin.

Eğer kardeşine fiziksel olarak zarar veri-yorsa onu cezalandırmak yerine bir uzmana baş vurun.

Ona sık sık, onu ne çok sevdiğinizi söyleyin. Ona ait bebeklik resimlerini göstererek o günleri anlatın.

Kardeşiyle ilgili küçük sorumluluklar verin "aferin" diyerek onu ödüllendirin.

Beyler, Hanımlarınıza Destek Olun

Eşiniz zorlu dokuz aydan fazla bir süreyi geride bırakırken bir de buna doğum ve lohusalık eklendi. Bilmelisiniz ki eşiniz hem yeni doğan bebeğinizle, hem de diğer çocuğunuzla yeterince ilgilenemez. Bu yüzden yukarıdaki öneriler sizin için de geçerlidir. Hem kardeş kıskançlığı yaşamakta olan çocuğunuza hoşgörülü davranacak, hem yeni doğan bebekle ilgili eşinize yardımcı olacak, hem de eşinizin psikolojik durumuna destek olacaksınız. Eh, baba olmak ve eve yeni bir bebeğin gelmesi kolay değil

Bu haber toplam 8178 defa okunmuştur
HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.