Çocuğunuzun Hayali Arkadaşları Sizi Korkutuyor mu?

Çocuğunuzun Hayali Arkadaşları Sizi Korkutuyor mu?
Çocuğunuz delirmiyor, korkmayın! Hayali arkadaşlar bir nevi çocuğun zorluklarla başa çıkma metodudur... Anne- babalar hayali arkadaşı nasıl karşılamalı?
Çocuğunuzun bir ya da birden fazla fantastik varlıkla, bir hayvanla ya da değişik bir isimle adlandırdığı bir arkadaşla konuşmasına, onunla oynamasına, beraber yemek yemesine, uyumasına şahitlik edebilirsiniz. 
 
Korkmayın. Bu, aslında normal gelişimin bir parçası. 2-5 yaş arasında çocukların kendi kendine konuşup sanki karşısında biri varmışcasına davranıp oynadığını gördüğünüzde korkmanıza gerek yok. Bunun gayet normal olduğunu bilmeniz, çocuğun soyut ve somut kavramları tam olarak oturtmaya çalıştığını bilmeniz sizi rahatlatacaktır. 
 
Davranış Bilimleri Enstitüsü'nden Klinik Psikolog Cemre Soysal, bu konuda anne-babaların endişelenmemelerini söyleyip şöyle diyor. "çocuklar yetişkinlerin onlar için hazırladıkları ve onlar adına karar verdikleri bir dünyada yaşarlar. Yemek saatleri, uyku saatleri, nereye gidileceği, neyin doğu veya yanlış olduğu hep büyükler tarafından karar verilip çocuklara sunulmaktadır. Kendi hayatları üzerinde çok da fazla söz hakkı bulunmayan çocuklar için aslında hayali arkadaş bir nevi kendilerini iyi hissettikleri bir hayal ürünüdür. Hayallerinde yarattıkları bu arkadaşa veya hayvana istedikleri gibi yön verebilir, yetişkinlerin onlara yaptıklarını hayali arkadaşlara uyarlayabilirler. Hayali arkadaşına "sen şimdi burada sessizce oturmalısın çünkü ben annemle gidip dondurma yiyeceğim" diyen çocuk kendine kurulan otorite çemberini hayali arkadaşına uygulamaktadır." 
 
Okul öncesi var olan hayali arkadaşlar, sadece otorite temelli değil, sıkıntı gidermek için yaratılan bir Oyun da olabilir. Bunun herhangi bir psikolojik sorun olmadığını gerçekte somut ve soyut kavramları iyice ayırt etmeye başlayınca çocuğun hayali arkadaşın da sona ereceğini belirten. Psi. Cemre Soysal, ailelerin anlayışla çocuklara yaklaşmaları gerektiğini belirtiyor. 
 
Anne- babalar hayali arkadaşı nasıl karşılamalı? 
 
Anne-babalar çocuğun bu hayali arkadaşı ile oynamasına izin vermelidir. Eğer çocuk onlara serüvenlerini, hayali arkadaşın yaptıklarını, karakterini anlatıyorsa çocuğu ilgiyle dinlemeliler. Psi. Cemre Soysal, önemli olan çocuğun gerçekte hayatta da arkadaşlarının olup olmadığı konusunun önemsenmesi gerektiğini belirtirken, eğer çocuğun yeterince arkadaşı yoksa arkadaş olmasına teşvik edilmesi gerektiğini, sosyalleşmesi için gayret gösterilmesi gerektiğini söylüyor. 
 
Gelişimine zarar verebilir 
 
Eğer çocuk gerçek dünyada oynamak, gerçek arkadaşlarla vakit geçirmek yerine hayali arkadaşı ile olmak istiyorsa, duygusal bir stres geçirdiği ön görülmeli ve bunu atlatabilmesi için yardımda bulunmalıdır. çocuğa hayali arkadaşı ile oynarken bunun olmadığını söylemek, gerçek hayatta böyle birşeylerin yaşamadığını söylemek çocuk için çok sakıncalı olabilir. Psi. Cemre Soysal çocuğa böyle birşey söylenmesinin çocukta çok büyük hayal kırıklığı açacağını ve onun gelişimine zarar vereceğini belirtiyor. 
 
Sosyalleşmesini sağlayın 
 
Çocuğun hayal dünyasına, yaratıcılığına saygı göstererek ve gerçek hayatla hayal dünyası arasında bir denge kurarak ve onun sosyalleşmesine önem vererek bu geçici dönemin sağlıklı bir şekilde atlatabilecektir.

Bu haber toplam 6273 defa okunmuştur
HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.