Çocuğunuzu yeterince dinliyor musunuz?

Çocuğunuzu yeterince dinliyor musunuz?
Anne-babaların, çocuklarıyla sağlıklı bir ilişki kurması için onları bir şey anlatırken tüm dikkatleriyle dinlemeleri, beden diliyle de bunu göstermeleri gerekiyor

TGRTHABER.COM.TR - İçinde bulunduğumuz çağın bir gelişim ve değişim zamanı olduğunu söyleyen uzmanlar, bu durumun çocukları büyük oranda etkilediğini belirterek aileleri uyarıyor: anne-babaların, çocuklarıyla sağlıklı bir ilişki kurması için onları bir şey anlatırken tüm dikkatleriyle dinlemeleri, beden diliyle de bunu göstermeleri gerekiyor.

Çocuklarla kurulan ilişkinin niteliği ve çocuk yetiştirme şeklinin bir değişim içinde olduğunu ifade eden uzmanlar, toplumda çok az ailenin çocuklarına sevgisini gösterebildiğini belirtiyor.
Uzmanlara göre ailelerin çocuklarıyla sağlıklı bir ilişki kurmak için yapması gerekenler çok zor değil. Çocuğun dünyasını anlamaya çalışarak, onun duygularını, ihtiyaçlarını ve isteklerini daha iyi anlayabilmenin mümkün olduğunu söyleyen uzmanlar, çocukla sağlam bir ilişki kurmanın yolunun ona yakın olmaktan geçtiğini belirtiyor. Bunun içinse çocukla oyun oynamak, gezmek, birlikte parka ya da tiyatroya gitmek tavsiye ediliyor.

Ailelerin çocuklarıyla yakın bir ilişki oluşturmak için onları dinlemeleri büyük önem taşıyor. Ancak dinlerken, çocuğu sorgulamamak gerekiyor. Çocuk bir sorununu anlattığında onu küçümsememek, duygularıyla alay etmemek şart.

Bir şeyden korkan çocuğa ''Bunda korkacak ne var" demek de doğru değil. "Çocuğunuz size bir sorununu anlattığında hemen öğüt veriyorsanız, çocuk muhtemelen sizinle konuşmaktan vazgeçecektir" diyen uzmanlara göre, çocuğu yargılamadan dinlemek çok önemli. Aksi takdirde çocuk içine kapanıyor ya da kendisini dinleyecek başkalarını aramaya başlıyor.
"Sizler çocuklarınızı dinlerseniz, onlar da sizi dinlemeyi öğrenirler" diyen uzmanların anne-babalara önerileri şöyle:

"Çocuklarınız bir şey anlatırken tüm dikkatinizi ona vererek dinleyin. Beden dilinizle de onu dinlediğinizi gösterin. Onu dinlerken söylediklerini bir iki cümleyle özetlemeniz, dinlendiğini ve anlaşıldığını hissettirecektir. Çocuğunuz konuşmak istediğinde onu dinlemeyecek durumda olduğunuzda, bunu çocuğumuza anlayabileceği bir dille açıklayın, onu ne zaman dinleyebileceğinizi belirtin ve sözünüzü tutun."

Bu haber toplam 2124 defa okunmuştur
HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.