Cinsel istismara uğrayan çocuklara devlet eli
Çubukçu, CHP Adana Milletvekilli N. Gaye Erbatur'un, Hüseyin Üzmez'in 14 yaşındaki bir kız çocuğuna cinsel suistimalde bulunduğu ve sonrasında yaşanan olaylara SHÇEK'in geç müdahil olduğu şeklindeki iddialara yönelik sorularını yazılı olarak cevaplandırdı.
Bakan Çubukçu, SHÇEK Teftiş Kurulu Başkanlığınca yapılan disiplin soruşturması sonucunda söz konusu davaya müdahil olmada gecikme gösteren kurumun kusurlu personel hakkında gerekli cezai işlem uygulandığını belirtti. Mağdur B.Ç'ye de baro tarafından bir vekil tayin edildiğini anımsatan Çubukçu, ''Mağdurun, avukatsız kalma gibi bir durumu söz konusu değildir. Kanun uyarınca dava, hazine avukatı tarafından takip edilmektedir'' ifadesini kullandı.
Cinsel istismara uğramış çocukların derhal SHÇEK tarafından korunma altına alındığını bildiren Çubukçu, şu bilgilere yer verdi:
''Çocukların yaşadıkları travmayı atlatabilmelerine yönelik psikiyatrik tedavileri, kuruluşlarımızın sağlık personelince takip edilerek, üniversite hastanelerinde yaptırılmaktadır. Profesyonel meslek elemanlarınca da psikiyatrik tedaviyi destekleyici, sosyal rehabilitasyon çalışmaları yapılmaktadır. Kasım ayı itibariyle 9 Bakım ve Sosyal Rehabilitasyon Merkezi, suç mağduru ve istismara uğramış korunmaya muhtaç çocuklara hizmet vermektedir.''
-''TEDAVİ SÜREÇLERİ UZUN SÜRÜYOR''-
Bakan Çubukçu, son yıllarda mahkemelerce verilen tedbir kararları sonucunda kuruluşlara kabul edilenlerin, yetiştirme yurtlarına kabul edilmeden önce cinsel istismara uğrayan, fuhşa sürüklenen çocukların küçük yaşta uğradıkları bu travmalar nedeniyle, psiko-sosyal durumlarının çok olumsuz etkilendiğini, tedavi süreçlerinin de çok uzun sürebildiğine dikkati çekti.
Çubukçu, ayrıca, aileler ve yakın çevreleri ile de sosyal ve psikololojik çalışma yapıldığını bildirdi.
-HUKUKSAL MÜDAHALE VE SÜREÇ TAKİBİ-
İstismara uğrayan çocukların hukuki haklarının illerde Muhakemat Müdürlükleri aracılığıyla korunduğunu, hukuksal müdahale ve süreçlerinin takipleri de il müdürlükleriyle birlikte titizlikle yapıldığını ifade eden Çubukçu, şunları kaydetti:
''İhmal ve istismar konusunda çocukların bilinçlenmesi, toplumsal haklarının ve kendilerini savunma yollarının farkına varmaları açısından oluşturulan Çocuk Hakları Eğitim Programları kapsamında akrandan akrana tekniği uygulanarak, tüm Çocuk Hakları İl Komiteleri bazında uygulanmaktadır. Bu yolla çocukların toplumsal ve aile içi sorunları ile çözüm yolları hakkında bilinçlenmelerinin sağlanması amaçlanmakta, olası risk faktörünün azaltılması yönünde koruyu-önleyici hizmet verilmektedir.
Sosyal Hizmet Kuruluşları, kurumca yılda en az bir kez denetleneceği hükmü bulunmakta olup Teftiş Kurulu Başkanlığa bağlı çalışan Müfettişlerce de periyodik olarak gerekli denetimler yapılmaktadır.''
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.