Cep Telefonu Dolandırıcıları Psikolojik Eğitim Almış
Erzincan Emniyet Müdürlüğü ve Cumhuriyet Başsavcılığı’nın 10 ay önce başlattığı operasyon İstanbul, Ankara, İzmir, Balıkesir, Bursa, Diyarbakır, Elazığ, Kayseri, Şanlıurfa ve Tekirdağ Emniyet Müdürlükleri ile ortak yürütüldü. 23 kişilik şebeke ile birlikte yaklaşık 400 bin TL değerinde simkart kopyalama sistemi ele geçirildi.
Şebeke yöneticilerinin kontör dolandırıcılığındaki yöntemleri ise şaşkınlık yarattı. Şebeke üyelerinin vatandaşların telefon numaralarını tespit ederek, bu numaraları sahte adlarla temin ettikleri GSM hatlarını kullanan arkadaşlarına ulaştırdıkları belirlendi. Bu kişilerin de aldıkları telefon numaralarını arayarak kendilerini emniyet mensubu veya cumhuriyet savcısı olarak tanıtıp, aradıkları numaranın terör örgütlerince kullandığını ve olaydan kendilerinin sorumlu tutulacağını söylüyor. Bu perasyonun devam etmesi için de hatlarına TL yüklenmesi talebinde bulunuyor.
’PARA, KOL SAATİ KAZANDINIZ’
Şebeke üyelerinin bir başka yönteminin ise, yine vatandaşların sabit hatlarını arayarak, telefonlarının yönlendirildiğini ve kendilerinin verdiği şifreyi girmeleri gerektiğini belirterek, vatandaşın telefonunu başka bir numaraya yönlendirerek mağdur ettikleri ifade edildi. Şebeke elemanlarının en çok kullandığı dolandırma yöntemlerinden biri de TV programından veya promosyon şirketlerinden para, fotoğraf makinesi, kol saati gibi ödüller kazandığı yönünde vatandaşların telefonlarına mesaj atarak kendilerini araması isteniyor ve daha sonra da ödülü alabilmek için TL göndermeleri isteniyor.
BİLGİSAYAR KURTLARI
Yaşları 22 ile 45 arasında değişen ve bilgisayar kullanmayı çok iyi derecede bilen şebeke üyelerinin, insanları kandırmak için psikolojik eğitim aldıkları da ortaya çıktı. Çeşitli illerde gözaltına alınan şüphelilerle birlikte farklı GSM operatörlerine ait binlerce sim kart ele geçirilirken, bunların kopyalanması için kendi yaptıkları simkart kopyalama cihazları da teknolojiyi yakından takip ettiklerini ortaya çıkardı. Kullandıkları yöntemle yüz binlerce TL ele geçiren çete üyelerinin, bu TL’leri internet siteleri yoluyla, yasadışı yoldan parça kontör satan bayilere ulaştırarak nakde çevirdiği belirtildi.
Şüphelilerin, bu yöntemle 10 ay içerisinde 1 milyon TL gelir elde ettikleri tespit edilirken, ele geçirilen telefon numaralarının sahiplerine ulaşarak, mağdur olanların tespit edilmesi ile miktarın daha da artabileceği kaydedildi.
Erzincan Emniyet Müdürü Mehmet Tüzel düzenlediği basın toplantısında, değişen teknoloji ile birlikte dolandırıcılığın da şeklinin değiştiğini belirterek, bu tür dolandırıcılık olaylarının yurt genelinde sayısının çok fazla olduğunu söyledi. Tüzel, Türk Polisi’nin her türlü suçla olduğu gibi sanal suçlarla da mücadelesinin devam ettiğini vurguladı.
(Recep DEMİRCİ DHA)
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.