1. HABERLER

  2. YAŞAM

  3. Birkaç telkin çocuğunuzun kaçırılmasını engelleyebilir

Birkaç telkin çocuğunuzun kaçırılmasını engelleyebilir

Kayseri’de üç çocuğun katledilmesi psikologları harekete geçirdi. Uzmanlara göre ailelerin bu konuda atması gereken ilk adım çocuğunu uygun dille uyarmak olmalı.

A+A-

RAMAZAN Bayramı’nda şeker toplamak için evden ayrılan Kayserili 3 çocuğun öldürüldüğünün ortaya çıkması aileleri endişeye sevk etti. Uzmanlar  bu konuda ailelerin paniklemek yerine çocuklarını kaçırılmaya karşı eğitmesinin çok önemli olduğunu belirtiyor. Uzman psikolog Ahmet Kurt, çocuklara anlaşılır bir dille kısa, net ve emir kipi cümlelerle kaçırılmaya karşı sürekli telkinde bulunulmasını öneriyor. Kaçırılmaya karşı eğitimli çocukların, eğitimsiz çocuklara göre kendilerini daha iyi koruyabileceğini ifade eden Kurt, ailelerin özellikle çocuklarını kaçırılma ve cinsel istismar konusunda, onların anlayacağı dille uyarılmasının çok önemli olduğunu kaydetti. Çocuklara çok yakın aile bireyleri hariç tanıdıkları kişilerle konuşmamaları gerektiğinin sürekli anlatılması hatta, akraba ve komşuları bile olsa, izinsiz birlikte bir yere gitmemesini öğütlenmesinin kaçırılma riskine karşı hayati önem taşıdığını dile getiren Kurt, ebeveynlere şu uyarılarda bulundu: “Çocuk anne ve ya da  babasından izin almaksızın hiç kimseyle bir yere gitmeyeceğini ve hiçbir eve ya da mekana yalnız  girmeyeceğini bilmeli. Bu bilinci mutlaka çocuğunuza vermelisiniz. Siz önemsiz görseniz bile birkaç telkin çocuğun zihnine yerleşecek, olası bir tehlike anında onun hayatını kurtaracak.”

Ailelerin çocukların her zaman  yanında olamayacağını söyleyen Kurt, “Sürekli ve bilinçli olarak emir kipi, kısa, anlaşılır cümlelerle kaçırılmaya karşı telkinde bulunulması çok önemli” dedi. Kurt, bu konuda şu cümlelerin kullanılmasını önerdi: “Yabancılarla konuşma”, “Tanımadığın biri sana yaklaşmaya çalışıyorsa oradan hemen uzaklaş”, “Tanımadığın hiç kimsenin bir yere gitme teklifini kabul etme”, “Biri sana ısrarla yaklaşmaya, konuşmaya çalışıyorsa ‘imdat’ diye bağır”, “Kimseden bir şey alıp yeme”, “Kimsenin olmadığı yerlerde dolaşma”, “Babanın ya da annenin arkadaşıyım, seni onlara götürmeye geldim diyenleri inama.”

Star

Bu haber toplam 2879 defa okunmuştur

HABERE YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.