Bilgisayar oyunları psikolojik sorunlara neden olabilir

Bilgisayar oyunları psikolojik sorunlara neden olabilir
Uzmanlar gün geçtikçe daha da yaygınlaşan bilgisayar oyunları ve internetin Çocuklar üzerinde psikolojik rahatsızlıklar meydana getirdiğine dikkat çekiyor.

Almanya’nın winnenden kentinde bulunan albertville lisesine giden 17 yaşındaki Tim Kretscmer okul öğrencilerinden ve öğretmenlerinden toplam 16 kişiyi katletmiş daha sonrada polislerle çatışmaya girip kendisi ölmüştü. Bu olayın ardından yapılan araştırmalar, katliamı yapan gencin sürekli şiddet içeren bilgisayar ve internet oyunlarını oynadığını ortaya çıkarmıştı. Bu da gözleri bir kez daha internet ve bilgisayar oyunlarına çevirdi.

İlgi Görmeyen Çocuklar Bu Oyunlara Daha Yatkın

Konu ile ilgili görüşlerine başvurduğumuz uzman psikolog Hayrettin Şahin, “İnternet ve bilgisayar oyunları şiddete karşı kişiyi duyarsızlaştırıyor; şiddet oyunlarında birçok kişiyi öldürüyorsunuz bundan da zevk alıyorsunuz. Oyuncular düşmanlarını en sadisttik yolla öldürdüklerinde ödüllendiriliyorlar, bunu yapmak için nahoşluk derecesi gittikçe artan seçenekler mevcut. Oyun bağımlılığının en önemli nedenlerinden biride ilgisizlik; ailelerinden yeterli ilgiyi gören çocuklar bilgisayara fazla bağımlı kalmıyor. Eğer aile üyeleri saatlerce televizyona, dizilere dalıyorsa çok büyük bir sorun var demektir. Ayrıca uzun süre bilgisayar başında kalan insanlarda kişilik bozukluğu oluşuyor. ”dedi.

Tehlikenin Başladığı Yaş 2-7

Çocukların bu oynadığı bilgisayar ve internet oyunlarından etkilendiklerinin bir gerçek olduğunu dile getiren Prof Dr Bengi Semerci ise, “Bu etkileşimlerin insan üzerine etkileri yaşa göre değişir. 2-7 yaş arası çocuklar gelişim özellikleri nedeni ile onlara sunulan kahramanları taklit eder, cansız nesnelere insan özelliği yüklerler. Ayrıca hayal güçlerinin yüksek olması nedeni ile gerçekle hayal arasındaki farkı anlamada güçlük çekerler. Kolay inanırlar, her türlü olumsuzluğu kolayca öğrenirler. 7-12 yaş arası ise, özdeşimin öneminin artması, iyi-kötü ayrımının belirginleşmesi, soyut olayları algılamadaki güçlükler, otoriteye kesin itaat, toplumsallaşmaya ve kazanmaya aşırı yönelim nedenleri ile olumsuzluklardan kolayca etkilenmektedirler.”dedi.

Çocukların bu konuda kendilerine sınır koymalarının zor olduğunu belirten Bengi, bu nedenle diğer tüm faaliyet alanlarında ve davranışlarda olduğu gibi, internet kullanımı, TV izlenmesi, oyun oynanması gibi durumlarda da sınırların erişkinler tarafından konulması gerekir. Çünkü yapılan bilimsel araştırmalar her türlü iletişim aracının, filmlerin ve oyunların, özellikle çocukları korumak için denetlenmesi gerektiğini göstermektedir.” dedi.

Hayatınızı Sanal Sahte Dünyaya Kurban Etmeyin

Sosyoloji mezunları derneği genel sekreteri Sosyolog Hüseyin Höbek ise, “İnternet ve TV gibi kitle iletişim araçlarının, CD ve DVD gibi teknolojik araçların hemen hemen her haneye girmiş olması nedeniyle insanlardaki “Boş Zaman Algısı” ciddi bir şekilde dönüşüme uğradı. Ebeveynler dâhil bütün hane halkı bu “Boş Zaman”larını iletişim araçlarına ve teknolojik araçlara bağışladılar. Aslında burada bağışlanan basit bir boş zaman değil, bizzat hayatın kendisidir. Özellikle gelişim çağında olan çocuklar aksiyon içerikli sinema ve dizi filmlerine ve de şiddet içerikli bilgisayar oyunlarına yönelmeye başladıklarında tehlike çanları ilk önce çocuk, sonra aile ve sonra da toplum için kulakları sağır edercesine çalmaya başlar.

Bu türden bir kişiliğin şunları yapabilme potansiyeline her zaman sahip olabileceğini açık ve seçik bir şekilde biliyoruz: benmerkezci, analitik bir zekâdan yoksun, şiddet uygulayan ve saldırganlık düşüncelerini içinde besleyen, sapkın davranışlara eğilimli, çevresine duyarsız, asosyal, hasta bir vaka olarak karşımıza çıkar.

Vaktinin çoğunluğunu bilgisayar başında şiddet oyunlarını oynayarak ve film izleyerek geçiren çocuk, genç ya da yetişkin bağımlı bir insan durumunda olduğunu ve bu bağımlılığın esrar, eroin, alkol, sigara madde bağımlılığından daha zararsız olmadığını belirten Höbek, “Şiddete ve saldırganlığa eğilimli insan, bu eğilimleri pratiğe dökmesi halinde şiddetin şiddeti, saldırganlık duygusunun da saldırganlığı doğurması kaçınılmazdır.” dedi.

Uzmanlar bu konuda alınması gereken önlemleri şöyle sıraladı:

- Amerika Birleşik Devletleri ve Avrupa Birliği ülkelerinde olduğu gibi bir kurul oluşturulmalıdır. Bu kurul oyunlar piyasaya sürülmeden önce oyunları değerlendirmeli ve yaş gruplarını belirlemelidir. Kurulun bunu yapabilecek bilimsel ve yetkin bir kurul olması gerekir.

- Online oyunların başlama sayfalarına, kaset olarak satılan oyunların ise, kapaklarına oyunun yaş grubu, içeriği ve olumsuz etkileri konusunda uyarılar konulması uygun olur.

- Diğer tüm sorunları engellemek için de şart olduğu dikkate alınarak, ailelerin denetleme görevini ve sağlıklı aile içi iletişim kurma yeteneklerini destekleyici programlar hazırlamak, aileleri oyunlar ve kontrolleri için eğitmek, bilgilendirmek temel bir zorunluluktur.

- Ev içi denetim aileler tarafından sağlanırken, toplu internet ulaşımı yapılan yerlerdeki denetimler için, internet cafe giriş yaşının yükseltilmesi, belli yaş grubunun erişkinlerle aynı mekânları paylaşmasının engellenmesi gibi salt çocuklara ilişkin kuralları içeren düzenleme ve uygulamalara gidilmesi.

Ayrıca;

– Bilgisayarda kendiniz için yönetici, çocuğunuz için ise kısıtlı kullanıcı hesabı açarak, kendi yönetici hesabınızı mutlaka şifre ile koruyun. Çocuğunuz sadece kısıtlı kullanıcı olarak bilgisayar kullansın.

– Bilgisayarı evde herkesin kullandığı oturma odası gibi bir yere kurun. Monitörünüzün arkası duvara, önü odanın içine bakacak şekilde yerleştirin. Bu tedbir çok caydırıcıdır ve çok faydalıdır.

– Çocuğunuz ve diğer aile bireyleri asla onlara güvenmediğiniz gibi bir vehme kapılmasınlar. Aldığınız tedbirlerin kendiniz de dâhil olmak üzere herkesin selameti için olduğunu güzellikle izah edin.

– Ailece internete giriş ve çıkış saatleri tayin edin ve başta siz bu saatlere riayet ederek örnek olun.

– Kendiniz de dâhil olmak üzere evde kimse tek başına internet kullanmasın. Bu önlem sizin için de, örnek olmanız gereken diğer aile bireyleri için de çok faydalı olacaktır. (Şefik mert – İLKHA)

Bu haber toplam 16823 defa okunmuştur
HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.