Bakalorya Sistemi Nedir?

Bakalorya Sistemi Nedir?
Danıştayın Katsayı uygulamasını iptal etmesinden sonra üniversiteye hazırlık için bir çok alternatif gündeme gelmeye başladı. Bunların başında Bakalorya sistemi geliyor. Peki Bakalorya sistemi nedir? İşte ayrıntılar...

Aktüel Psikoloji & İnternet Medyası


Bakalorya Nedir?

Iki yil suren bu egitim sistemi, ogrenciyi hem teorik hem de pratik olarak egitime hazirlamaktadir. Bakalorya Sistemi’nde, tarih, cografya, ve felsefe gibi sosyal bilimler, biyoloji, kimya, ve matematik gibi uygulamali bilimler, muzik, tiyatro sanatlari, bilgisayar bilimleri gibi secmeli derslerin yanisira zorunlu dil dersleri bulunmaktadir. Ingilizce, Fransizca veya Ispanyolca dillerinden biri ve edebiyati gorulur. Bu tip teorik derslerin disinda, pratige yonelik dersler de gorulmektedir. Gorulen bu uygulamali dersler, ogrencinin bakis acisini genisletmekte, yetenek ve kabiliyetlerinin farkina varmalarini saglamaktadir. Bazi ulkelerdeki universiteler, Bakalorya almis ogrenciyi universite ikinci siniftan baslatmaktadir. Bazilari da universiteye giris sinavi yerine Bakalorya derecesine bakarak ogrenci almaktadir.

Bakalorya’nin Icerigi:

- Bir yabanci dil ve o dilin edebiyati
- Ikinci bir modern dil
- Tarih, cografya, iktisat ve felsefe gibi dersler
- Biyoloji, kimya ve cevresel sistemler
- Matematik
- Secmeli dersler: Muzik, sahne sanatlari, Latince, bilgisayar veya bir diger modern dil
- Bilgi teorisi (Bilgiyi elde etme yontemi olarak)
- Sporsal ve fiziki etkinlikler

Fransa’da 30 Akademi, 82 universite ve 300 kadar yuksekokul bulunmaktadir.

Bakalorya ve dengi diplomalara sahip öğrencileri alırlar ve araştırmacı yetiştirirler.
Üniversite eğitimi, üç aşamadan oluşmakta olup ilk aşama 2 yıl sürmektedir. Bu ilk aşama DEUG olarak adlandırılır ve bu aşamanın sonunda öğrenci genel bir üniversite diploması alır.

İkinci aşama, DESS olarak adlandırılan uzmanlaşma aşamasıdır. Bir yıl sürer ve sonunda Yüksek Eğitim Diploması verilir.

Üçüncü aşama olan DEA, doktora aşamasıdır, 1-4 yıllık bir eğitim süresini kapsar ve sonunda Yoğun Eğitim Diploması alınır.

Sistem Türkiye'de Uygulanabilir

MEB'in üzerinde çalışma başlattığı sistemle, ÖSS kaldırılacak, lise son sınıfta ‘mezuniyet sınavı' veya ‘olgunluk sınavı' yapılacak.

Dünyada en ideal üniversiteye geçiş sistemi olarak gösterilen ve Türkiye'de yıllardır hazırlıkları sürdürülen “Bakalorya” sistemi için düğmeye basıldı. 5 yıl önce Milli Eğitim Bakanlığı'nın üzerinde çalışma başlattığı yeni sistem çerçevesinde YÖK'le koordinasyon da sağlandı. Danıştay'ın katsayıyla ilgili kararları üzerine sürecin hızlandırılacağı ve Avrupa Birliği'nin de önerdiği bu yeni sisteme birkaç yıl içinde geçileceği belirtiliyor. Türkiye'de uygulanacak sistemin Almanya, Fransa, Avusturya ve Çin'in bir sentezi olacağı kaydediliyor.

OLGUNLUK SINAVI SONRASI ÜNİVERSİTEYE GEÇİŞ İMKANI

1974'te getirilen ÖSS kaldırılarak, lise son sınıfta “mezuniyet sınavı” veya “olgunluk sınavı” yapılacak. Bu sınavdaki başarıya göre üniversitelere doğrudan geçiş imkanı sunulmuş olacak. Fransa'da olduğu gibi prestijli bazı üniversitelerin ayrıca bir sınav şartı koymalarına da imkan tanınacak. Ancak bu sınavları üniversiteler kendileri gerçekleştirecek.

2005 YILINDA YÖK ENGEL ÇIKARMIŞTI

Milli Eğitim Bakanlığı, meslek liselilerin üniversite giriş sınavlarında karşılaştığı katsayı adaletsizliğini ortadan kaldırmak için "bakalorya" sistemini gündemine almış ve bu konu üzerinde çalışmalar başlatmıştı. 5 yıl önce gündeme gelen söz konusu sisteme YÖK'ün de dahil edilerek, müşterek bir çalışma yürütülmesi talep edilmiş, ancak o dönemin YÖK yönetimi bu konuya sıcak bakmadığı için, Bakalorya sistemi rafa kaldırılmıştı.

AB NORMLARI BAZ ALINIYOR

Avrupa Birliği normlarına göre hazırlanacak olan yeni sistemde bütün lise öğrencileri 4 yıl görecekleri lise eğitimi sonunda, mezuniyet yeterlilik sınavına tabi tutulacaklar. Diğer liselerle birlikte mezuniyet yeterlilik sınavını geçen meslek liseliler de normal lise mezunları ile aynı diplomaya kavuşmuş olacaklar.

108 ÜLKEDE UYGULANIYOR

2009 verileri itibariyle Bakalorya sistemi AB ülkeleri başta olmak üzere bütün dünyada 108 ülkede uygulanıyor. Lise son sınıfta girilecek olan lise bitirme sınavında alınacak puanların üniversiteye giriş için de belirleyici rol oynadığı söz konusu sistemde, üniversiteler belirledikleri puanları alan liselilere, kapılarını sınavsız olarak açacaklar. Yeterlilik sınavını geçemeyen liseliler ise üniversite sınavına giriş şansını kaybederken, bu konuda üniversiteler daha belirleyici bir konuma kavuşmuş olacaklar. Öğrenciye üniversitesini seçme imkanı verilirken, üniversiteye de belirli oranlarda öğrencisini seçme imkanı verilmiş olacak.

ULUSLARARASI BAKALORYA DENKLİK SINAVI DA GELİYOR

Öte yandan yine aynı uygulama içinde öğrencilerin yurtdışındaki üniversitelerde de tanınan “global diploma” almasına da imkan sağlanmış olacak. Liseler için yapılacak olan mezuniyet sınavının yanısıra, Uluslararası Bakalorya Organizasyonu'nun yaptığı uluslararası denklik sınavı yaygınlaşaçak. İsviçre'de 1968'de uygulanmaya başlayan sistemin Türkiye'ye getirilmesi ile IBO tarafından İngilizce, Fransızca ve İspanyolca dillerinden yapılan IBO sınavını geçen öğrenciler 108 ülkede yükseköğretim şansına kavuşmuş olacaklar.

BAKALORYA İÇİN BÜTÜN ŞARTLAR HAZIRLANDI

Bakalorya sistemine geçmek için belirli şartlar bulunuyor. Milli Eğitim Bakanlığı bu şartları yaklaşık 5 yıldır yerine getirmeye çalıştı. Örneğin IBO sınavının uygulanabilmesi için lise eğitiminin 4 yıla çıkartılması ve dil sorununun çözülmesi en önemli şartlar içinde. Liseler Türkiye'de de 4 yıla çıkarken, yabancı dil konusunda da eskiye oranla çok iyi yol alındığı bildiriliyor. Yine bu şartlar içinde ilkokul dördüncü sınıftan itibaren İngilizce eğitiminin başlatılması öngörülüyor. Bu şart da artık Türkiye'de son 3 yıldır yerine getiriliyor.

1974 ÖNCESİNDE TÜRKİYE'DE BAKALORYA BENZERİ SİSTEM VARDI

Türkiye'de bir üniversiteye girebilmek için sınav zorunluluğu 1974'te getirildi. Bu tarihten sonra yıllarca siyasiler ÖSS'yi kaldıracaklarını ifade ettiler, ancak bir türlü ÖSS sistemine son verilemedi. Lise diploması ve üniversiteye giriş bileti durumunda olan Bakalorya sisteminin bir benzeri, Türkiye'de de “Olgunluk sınavı” adı altında 1974 öncesinde uygulandı.

REFAHYOL TAAHHÜT ETTİ AMA ÖMRÜ YETMEDİ

1997'de Refahyol hükümeti ilk somut adımı atarak, ÖSS'nin kaldırılacağını ve yerine lise sonlarda yapılacak Olgunluk Sınav sisteminin getirileceğini ilan etti. Ancak bu hükümetin ömrünün çık kısa sürmesi sebebiyle yeni sisteme geçilemedi. Danıştay'ın katsayıyla ilgili kararları üzerine sürecin hızlandırılacağı ve AB'nin de önerdiği Bakalorya sistemine birkaç yıl içinde geçileceği belirtiliyor. Türkiye'de uygulanacak sistemin Almanya, Fransa, Avusturya ve Çin'in bir sentezi olacağı kaydediliyor.

 

Bu haber toplam 61954 defa okunmuştur
HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
2 Yorum