Aşırı Terleme Ruh Sağlığını Etkiliyor

Aşırı Terleme Ruh Sağlığını Etkiliyor
Sıcak yaz günlerinin en sık karşılaşılan sorunlarından biri olan aşırı terleme, kişinin sosyal, fiziksel ve ruhsal sağlığını ve yaşam kalitesini çok olumsuz etkileyebiliyor.

Sıcak yaz günlerinin en sık karşılaşılan sorunlarından biri olan aşırı terleme, kişinin sosyal, fiziksel ve mesleki yaşamında çok önemli problemlere yol açabiliyor ruhsal sağlığını ve yaşam kalitesini çok olumsuz etkileyebiliyor. 

Terleme ile birlikte vücuttan su ile birlikte az miktarda tuz, üre, ürik asit ve çeşitli toksik maddeler atılıyor.

Bir çok faydası bulunan ve fizyolojik bir mekanizma olan terleme, kimi zaman sosyal bir sorun haline gelerek kişilerin yaşam kalitesini düşürebiliyor.

Terlemenin günlük hayatı etkileyecek kadar aşırı olması durumuna insanların yüzde 1'inde rastlanıyor.
Aşırı terlemenin kesin nedeni bilinmemekle birlikte, en sık rastlanılan açıklama sempatik sinirlerin bazen doğuştan gelen ve hiçbir nedene bağlı olmayan bir şekilde çok yüksek seviyede çalışmaları.
Uzmanlar belirtilerin genelde çocukluk ve ergenlik çağlarında başladığını ve hayat boyu devam edeceğini belirtiyor.

Genelde el, koltuk altı, yüz ve ayak gibi bir veya birkaç bölgede görülen aşırı terlemeye primer hiperhidroz adı veriliyor.

Altta yatan hormon veya metabolizma bozuklukları, bazı enfeksiyonlar, hastalıklar ve psikiyatrik bozukluklar, bazı ilaçların yan etkileri veya aşırı kilo gibi nedenler de aşırı terleme yapabiliyor..bu duruma ise sekonder hiperhidroz deniliyor.

Aşırı terleme kişinin sosyal, fiziksel ve mesleki yaşamında çok önemli problemlere yol açabiliyor, romantik ilişkilerini, iş verimini, eğitim ve kariyer seçimini, ruhsal sağlığını ve yaşam kalitesini çok olumsuz etkileyebiliyor.

Uzmanlar, örneğin, elleri fazla terleyen kişilerin sosyal çekingenlik yüzünden el temasından ve tokalaşmaktan kaçınabileceğini veya sosyal deneyimlerden kaçınamadıkları zamanlarda ve öncesinde şiddetli iç sıkıntısı yaşayabileceklerini belirtiyor.

Hasta terleyeceği endişesine kapıldığı zaman, terlemesine neden olan uyarılar artarak terlemeyi daha da artırabilir diyen uzmanlar, sonuçta gerginlikler ile terlemenin fiziki sonuçlarının birbirlerini tetikleyerek hastayı bir kısır döngüye sokabileceğini belirtti.

Bu haber toplam 4501 defa okunmuştur
HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.