Antalyalı çaycı, Amerikan internet devini dize getirdi

Antalyalı çaycı, Amerikan internet devini dize getirdi
Kaş ilçesinde organik çay üreten Lycos firması ile dünyanın en büyük 5 internet portalından biri olan Lycos arasındaki isim savaşını Türk girişimci kazandı.

       MİLLİYET - Türk Patent Enstitüsü, pazara 'tr' uzantısı ile girmek isteyen ABD'li firmayı haksız buldu. İnternet devi, şimdi Türk Lycos'tan 'www.lycos.com.tr'yi satın almak istiyor.

      Zaman gazetesinden Necati Kola'nın haberine göre, Antalya'nın Kaş ilçesinde organik bitki ve meyve çayları üreten Lycos firması ile dünyanın en büyük 5 internet portalından biri olan Lycos Inc. arasında ilginç bir 'fikrî mülkiyet hakkı' mücadelesi yaşanıyor. 40 ülkede faaliyetleri bulunan ABD'li internet devi, Türkiye'de faaliyet göstermek isteyince, genç girişimci Ahmet Muhsin Tüzer'in patronu olduğu 50 bin YTL sermayeli şirketle karşı karşıya geldi. 'tr' uzantısıyla Türkiye pazarına girmek isteyen Lycos Inc., Türk Patent Enstitüsü'ne yaptığı başvurudan 21 Haziran'da olumsuz cevap aldı. Bu karara itiraz eden ve hukukî süreci 6 ay kadar daha uzatan Amerikalı şirket, bir yandan da 'www.lycos.com.tr'yi satın almak için Tüzer'e teklifte bulundu. Türk Patent Enstitüsü'nün yine kendilerini haklı bulacağından emin olan Ahmet Muhsin Tüzer, "Likya devletine ismini veren Lycos (Atinalı Pandian'ın oğlu), tamamen Anadolu'ya ait bir değerdir. Biz de 'kurt' anlamına gelen bu değere sahip çıkıyoruz ve şu an satmayı düşünmüyoruz." diyor.

      Türk Lycos'un ilginç hikâyesi, 10 yıl öncesine dayanıyor. Üniversite eğitimi için İstanbul'a gelen Ahmet Muhsin Tüzer, 1997 yılında el sanatlarına ilgi duymaya ve gravürle uğraşmaya başlıyor.

      Romanya'daki sanatçıların davetiyle 1998 yılında Bükreş'e giden Tüzer, burada coğrafya üzerine üniversite eğitimi alan Oana Mara ile tanışıyor. Aralık 1999'da da evleniyorlar. Bu evlilik, Türk Lycos'un kurulmasında önemli bir rol oynuyor. Çünkü, kanunlara göre, bir Türk'ün yabancı isimle şirket kurması, ancak yabancı ortağı olursa mümkün. Ahmet Muhsin Tüzer de Romanyalı eşini yüzde 10'luk payla şirkete ortak ediyor ve Nisan 2006'da 50 bin yeni lira sermayeli Lycos Gıda Temizlik Pazarlama İthalat ve İhracat Limitet Şirketi'ni kuruyor. Şirket, tanıtım ve pazarlamasını en iyi şekilde yapmak için de 'www.lycos.com.tr' adlı internet sitesini Türkçe ve İngilizce olarak hizmete alıyor. Çok geçmeden Amerikan internet şirketi Lycos Inc., Türk firmasının markasına karşı çıkarak Türk Patent Enstitüsü'ne itiraz davası açıyor. Ankara'daki uluslararası danışmanlık şirketi Abu-Ghazaleh Intellectual Property aracılığıyla açılan davada ABD'li şirket 21 Haziran 2007'de enstitüden olumsuz cevap alıyor. 21 Ağustos 2007'de bu karara itiraz ederek hukuki süreci 6 ay kadar uzatırken, bir taraftan da 25 Eylül 2007'de Türk Lycos'a ait 'www.lycos.com.tr'yi satın almak için Tüzer'e teklifte bulunuyor. Abu-Ghazaleh Intellectual Property'den Tüzer'e gönderilen mailde "Müvekkil Lycos Inc., 'lycos.com.tr' alan adını satın almak niyetinde olduklarını, aksi takdirde alan adı ile ilgili de itirazda bulunacaklarını bildirdiler. Konu ile ilgili cevabınızı bekliyoruz." deniliyor.

      Tüzer, bu mücadelede Kaş ve Finike belediye başkanlarının da desteğini almış. Lycos Inc.'ın son yılların gözde ülkesi Türkiye'de yatırım yapma niyetinde olduğunu vurgulayan Tüzer, Google ve Yahoo gibi 'tr' uzantısıyla Türkiye pazarına girmek istediğini vurguluyor. Şirket ve markaları için oldukça önemli olan 'www.lycos.com.tr' alan adını dünyada sadece iki firmanın alabileceğine işaret eden Tüzer, "Biri biz, biri de onlar. Biz erken davrandık ve Ortadoğu Teknik Üniversitesi'ndeki 'nic.tr'den bu alan adını aldık." diyor. Genç girişimci şu değerlendirmeyi yapıyor: "Yaklaşık 1,5 yıldır şirketimiz aktif olarak faaliyet göstermekte. Geçen yıl 9 farklı ürün çıkardık. Katalog, afiş ve broşür bastırarak, fuarlara katılarak, gazete ve dergilere reklam vererek markamızın ve internet sitemizin tanıtımı için yatırımlar yaptık. Lycos Inc.'in sitemizi satın alma niyeti, şu ana kadar yaptığımız tüm yatırım ve çalışmaların boşa gitmesi anlamına gelecektir. Şirket olarak faaliyet gösterdiğimiz tüm konularda bu ülkenin kanunlarına uygun hareket ettik ve ediyoruz. Lycos, bu ülkeye, bu topraklara (Likya Uygarlığı'na) ait bir değerdir. Biz de Türk Lycos firması olarak ülkemizin değerlerine sahip çıktık ve çıkmaya devam edeceğiz. Amerikalı şirket, tamamen Anadolu'ya ait bir değeri alıp marka yapıyor. Ambleminin kurt olması da bunun en büyük işareti." 2008 yılı için oldukça iddialı olduklarını belirten Tüzer, hedeflerini de şöyle özetliyor: "Türkiye'deki en önemli organik bitki ve meyve çayı şirketi olacağız. Amacımız, Lipton gibi ünlü markaların girdiği bütün yerlere girmek. Bazı büyük marketlerle de anlaşmak üzereyiz. İhracat için de bazı ülkelerle temas halindeyiz."
     
40 ülkede faaliyet gösteriyor
      Lycos, internetin yaygınlaştığı ilk günlerden beri tercih edilen bir internet portalı olmasına rağmen, 1998'den bu yana uyguladığı çok ürünlü pazarlama stratejisi sayesinde bir internet portalından çok daha öteye giderek rakiplerine üstünlük sağlamayı başardı. Dünyada 40 ülkede faaliyet gösteren şirketin ilk çok yönlü pazarlama stratejisi ürünü, 1998'de satın aldığı 'Tripod servisi'. Lycos aynı yıl içinde birçok satın alma daha gerçekleştirdi. 'WhoWhere' adlı kendi içinde e-mail, web-sitesi yapma, sarı sayfalar gibi başka küçük servisleri barındıran bir portal satın aldı. Çok ürünlü pazarlama stratejisine Wired Haberler Servisi ve HotBot arama motorunu bünyesinde barındıran Wired Digital'i alarak devam etti. Uyguladığı pazarlama stratejisi sayesinde, Lycos şu an, en çok ziyaret edilen 20 web sitesinden dördüne sahip.
     
Adı Likyalılardan geliyor
      Anadolu toprakları üzerinde kurulan tarihin en eski uygarlıklarından biri de Likya. Bu bölge, Anadolu'nun güneybatı kıyısında Teke adıyla bilinen bölgenin bir parçasına tekabül ediyor. Kınık köyü yakınındaki başkent Xanthos'un (Santos) yanı sıra önemli kentlerinden biri de bugün Kaş adıyla anılan Antiphellos'tu. Likyalılar, Girit'ten gelme bir topluluktu. Europe'nin oğulları Sarpedon (Likya'nın kahraman kralı) ve Minos, Girit Krallığı için savaşmışlardı. Minos, savaşı kazanınca Sarpedon'u Girit'ten kovdu. Sarpedon ve yanındakiler de Milyas'a geldiler. Likyalıların hüküm sürdüğü Teke bölgesinin adı Milyas'tı. Likyalılar, Milyas'a geldiklerinde Termil adını taşıyorlardı. Daha sonra Atinalı Pandian'ın oğlu Lycos (Yunanca 'Kurt' anlamına geliyor), kardeşi Aigeus tarafından sürüldü. O da Milyas'a Sarpedon'un yanına geldi. İşte, bu Lycos'tan dolayı Termillere Likyalılar deniliyor.

Bu haber toplam 2812 defa okunmuştur
HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.