1. HABERLER

  2. AİLE SAĞLIĞI

  3. Anne Sevgisi Gelişimi Etkiliyor

Anne Sevgisi Gelişimi Etkiliyor

Anneliğin çok tipik davranış kalıpları olan ve beyindeki özel nöral sistemler tarafından yönetilen ve yürütülen tamamen doğal bir süreçtir

A+A-

BUGÜN- Erciyes Üniversitesi Tıp Fakültesi Psikiyatri Ana Bilim Dalı Öğretim Üyesi Prof. Dr. Ertuğrul Eşel, anneliğin çok tipik davranış kalıpları olan ve beyindeki özel nöral sistemler tarafından yönetilen ve yürütülen tamamen doğal bir süreç olduğunu ifade etti.

ANNEYE MUHTAÇLAR

Beyinde annelik davranışlarının gelişmesiyle evrimsel sürecin birbiriyle bağlantılı olduğunu belirten Eşel, şunları söyledi: "Canlılar arasında en uzun bebeklik dönemi insanlardadır. Bunun nedeni insanın beyninin diğer tüm canlılardan daha büyük olması ve beynin gelişmesinin, ancak yıllar içinde tamamlanabilmesidir. Yani beyin gelişimi doğumdan sonra da yıllarca devam etmektedir. Uzun çocukluk dönemi bazı mecburiyetleri beraberinde getirmiştir. Bu nedenle çocuk, uzun süre anne bakımına ihtiyaç duymaktadır. Çocuğun beyin gelişimini sağlıklı tamamlaması için annenin yanında daha uzun süre kalmasına ihtiyaç vardır." Çocuğun normal fiziksel ve biyolojik gelişimi için anne bakımına ve sık dokunulmaya ihtiyacı olduğunu vurgulayan Eşel, çocuğun anneye ihtiyaç duymasının yanı sıra beyin yapıları nedeniyle çocukları ile ilgilenen onunla çok vakit geçiren ve ihtiyaçlarını karşılayan annelerin kendilerini ödüllendirilmiş kabul ettiklerini anlattı.

KIZ ÇOCUK ÖMÜR UZATIYOR

Annelerinin yeterince ilgilenmediği çocuklarında birtakım sorunların ortaya çıkabileceğine işaret eden Eşel, şöyle devam etti: "Anne yokluğu çocukta, sosyal, davranışsal ve bilişsel işlevlerin gelişiminde geriliğe, strese cevap sisteminin anormal gelişimine, ilerde kendisinin de iyi anne olamamasına, öğrenme ve hafıza bozukluklarına yol açar. İhmal edilmiş çocuklarda stresle artan maddelere bağlı olarak beyin gelişimi bozulur. Öte yandan, çocukların anne ve babaların hayatlarına etkisi araştırılmıştır. Doğan her çocuğun annenin ömrünün kısalmasına sebep olduğu, doğan her bir kız çocuğunun da babanın ömrünün uzamasına sebep olduğu bilinmektedir."

 

Bu haber toplam 2442 defa okunmuştur

HABERE YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.