Alkollü Sürücüye Davranış Değiştirme Eğitimi

Alkollü Sürücüye Davranış Değiştirme Eğitimi
İstanbul İl Sağlık Müdürlüğü bünyesinde, ikinci defa alkollü araç kullandığı tespit edilen sürücülere eğitim veriliyor.

İstanbul İl Sağlık Müdürlüğü Ruh Sağlığı ve Sosyal Hastalıklar Şubesinden Sorumlu Sağlık Müdür Yardımcısı psikiyatri uzmanı Abdülkadir Tabo, 2 kadeh içkiyle kişilerin alkol sorunu yaşayabileceklerini belirterek, 2 kutu bira, 2 kadeh şarap, 2 kadeh rakı veya 2 kadeh her türlü içkiyle 50 promil düzeyi alkol tespit edilebildiğini söyledi.

Tabo, Karayolları Trafik Kanunu'nun 48'inci maddesine göre, uyuşturucu, keyif verici maddeler ve alkollü içki dolayısıyla güvenli sürüş yeteneğini kaybetmiş kişilerin araç kullanmasının yasak olduğunu hatırlatarak, yönetmelikle belirlenen miktarın üzerinde ikinci defa alkollü araç kullandığı tespit edilen sürücülerin ehliyetinin 2 yıl süreyle geri alındığını ve haklarında para cezası uygulandığını söyledi.

Yasa gereği kontrollerde alkol oranının 50 promilin üzerinde çıkmasının sürücünün ceza almasına yeterli olduğunu kaydeden Tabo, kanda 50 promil alkol tespit edildiğinde, o kişi için dikkat, algı, bellek, muhakeme, tepki hızı ve davranışsal kontrol sorunları başladığını dile getirdi.

Ehliyeti 2 yıl süreyle geri alınan sürücünün, sürücü davranışlarını geliştirme eğitimine tabi tutulduğunu ifade eden Tabo, 2005 yılından bu yana kendi birimlerinde verilen eğitimin 4 hafta sürdüğünü, eğitim öncesi ve sonrasında kişilerin psikiyatri doktor görüşmesine tabi tutulduklarını söyledi.

Derslere kesintisiz devamın esas olduğunu, devamsızlık yapan sürücülerin eğitimlerinin geçersiz sayıldığını ifade eden Tabo, eğitimin değerlendirilmesinde sürücünün derslere aktif katılımı, derslerdeki tutum ve davranışları, verilen çalışmaları yerine getirmeleri ve dördüncü haftada yapılan yazılı sınav puanının dikkate alındığını vurguladı.

11 KİŞİNİN EHLİYETİ İPTAL

Yönetmeliğe göre ikinci defa alkollü araç kullandığı tespit edilen sürücülere İstanbul İl Sağlık Müdürlüğü bünyesinde verilen eğitimi almak için bu zamana kadar 7 bin 463 kişinin başvurduğunu belirten Tabo, bunlardan 6 bin 95'inin belgesini aldığını kaydetti.

Tabo, bu kapsamda tutulan istatistikleri de şöyle sıraladı:

''Yaklaşık 400 kişinin eğitimi devam ediyor. Bir grup kişi de eğitim için bekliyor. 6 bin 95 kişiden 363 sürücü eğitim tekrarı yaptı. 11 sürücünün ehliyeti sağlık kurulu raporuyla iptal edildi. 187 kişi de alkol bağımlısı olup olmadığının tespiti için AMATEM'e gönderildi. Eğitim almak için başvuran kişilerden 7 bin 204'ü erkek, 259'u kadın. 141'i okur yazar, bin 881'i lise mezunu, 3 bin 308'i ilkokul mezunu, 2 bin 133 kişi üniversite mezunu.''

Eğitimin, psikiyatri uzmanı, pratisyen hekim, psikolog ve trafik eğitmeninin de aralarında bulunduğu 27 kişilik bir ekip tarafından verildiğini belirten Tabo, ''Amaç, alkollü araç kullanımın ortaya çıkardığı hem bireysel hem de sosyal riski azaltmak. Bu eğitim bir alkol tedavisi değil. Amaç alkollü bir şekilde araç kullanılmaması. Bu davranış değişikliğini yaratmak. Eğitimde, alkol alındıktan sonra araç kullanıldığında ortaya çıkan riskler var, bunların davranışları nasıl yönlendirdiği, etkileri anlatılıyor'' diye konuştu.

100 PROMİL ALKOLDE, KAZA RİSKİ 48 KEZ ARTIYOR

Toba, Alkol ve kaza oranlarını da şöyle açıkladı:

''Alkollü bir kişinin kazaya karışma riski alkollü olmayan bir sürücüye göre 4 kat daha fazladır. Kandaki alkol oranı 20 promil değerinde arttığında kazaya karışma riski 2 kat artmaktadır. Kandaki alkol oranı 50-90 promil arasında olduğunda kaza olasılığı 11 kat artmaktadır. Kandaki alkol oranı 100 promil olduğunda bu risk 48 kez artmaktadır. Alkol oranı 150 promilin üstüne çıktığında kaza riski 300-600 kez artmaktadır. Promil değeri arttıkça kazaya karışma riski yaşa göre de değişmektedir. 18-25 yaş arasındaki gençlerde 20 kez, 25-34 ve 55-65 yaşları arasındaki yetişkinlerde 12 kez, 35-54 yaşları arasındaki yetişkinlerde 5 kez artmaktadır.''

Bu haber toplam 9990 defa okunmuştur
HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.