Ahmet Koç "Sanatçıyı sanatçı yapan egosudur!"

Ahmet Koç "Sanatçıyı sanatçı yapan egosudur!"
Albümlerinin çok sattığını iddia eden şarkıcıların sözlerini yorumlayan Ahmet Koç, "Sanatçıyı, sanatçı yapan egosudur. Herkes kendini haklı olarak star olarak görüyor. Bunu garipsemiyorum" diyor

'Renkli-Türkçe' adlı yeni albümü ile müzikseverlerin karşısına çıkan bağlama ustası Ahmet Koç; bu kez enstrümantal çalışmalarının yanı sıra Betül Demir, Gripin, Kibariye ve Göksel'le yaptığı düetlere de yer verdi. Sanatçılığının yanı sıra aynı zamanda Müzik Yorumları Meslek Birliği (MÜYORBİR) Başkanı da olan Koç, yeni albümünü ve müzik sektöründeki gelişmeleri yorumladı.

Yeni albüm nasıl oluştu anlatır mısınız?
Üç-dört yıl önce enstrümantal şarkılardan oluşan 'Sözün Bittiği Yer' isimli albümüm çıktı. Bu sefer kendi tarzımın dışında farklı bir şey yapmak isteyince; Gripin, Kibariye, Betül Demir ve Göksel'e teklif götürdüm; onlar da kabul etti.

ARTIK HER ŞEY DİJİTAL
Daha önce de yabancı şarkıları bağlamayla yeniden yorumlamıştınız. Her albümde farklı tarzlar sunuyorsunuz. Bundan sonrası için, ne gibi planlarınız var?
Bir dahaki albümün çok daha farklı olacağını söyleyebilirim. Şimdiden üç-dört yıl sonrası için çalışmalara başladım. MÜ- YORBİR Başkanı olduğumdan dolayı bütün albümleri gözlüyorum; zaten kafamda da buna göre projeler oluşturuyorum.

Albümlerin satışlarının gitgide azaldığı bu dönemi, MÜYORBİR Başkanı olarak nasıl değerlendirirsiniz? Dijital platformların müzikteki yeri için ne derseniz?
Şöyle söyleyeyim; üç ay önce Cannes'daki müzik fuarındaydım; orada bu işlerin nasıl işlediğini gördüm. Dijital âlemin ne kadar ilerlediğine şahit oldum. Artık eserlerinizi internet üzerinden pazarlıyorsunuz, burada önemli olan ise bu platformları yasal hale getirmek ve buradan bir kazanç elde etmek... Bu yalnızca sanatçı için değil, eser sahibi için de geçerli... O yüzden sanal dünyayı denetim altına almak gerekiyor. 'Denetim yeterince var mı?' derseniz; hayır, yok! Bu anlamda çok gerideyiz.

MÜZİKTE ÇOK YOL KATET İK!
Geçtiğimiz günlerde albüm satış rakamları açıklandı. Her sanatçı "En çok ben sattım" diyor. Siz, bu konuda ne düşünüyorsunuz?
Sanatçıyı sanatçı yapan egosudur. Herkes kendini haklı olarak star olarak görüyor. Bunu garipsemiyorum. Çünkü sanatçı dünyası çok farklı...

Peki, son yıllarda yapılan müziği nasıl buluyorsunuz?
Bir kere teknolojik olarak Avrupa'yla değil, Amerika'yla yarışır durumdayız. Artık dünya çapında müzisyenlerimiz var. Türkiye'de yapılan albümler; Madonna'nın albümüyle altyapı anlamında yarışabilecek düzeyde... Ortadoğu'dan buraya gelip albüm yaptıran sanatçıları biliyorum. Türkiye'nin müzik konusunda çok yol katettiğini ve bu anlamda daha da yol katedeceğini düşünüyorum.

MÜZİĞİ DEĞERLİ KILACAĞIZ!
MÜYORBİR olarak çalışmalarınızdan biraz bahseder misiniz? Korsan sitelerle ilgili yasada çok büyük eksiklikler var. 5846 sayılı Fikir ve Sanat Eserleri Kanunu'nda olumlu anlamda, çok büyük bir değişiklikler oluyor. İnternet yasası ile ilgili olarak, çok büyük yaptırımlar geliyor. Bundan sonra her önüne gelen, istediği eseri bulup, indirip dinleyemeyecek. Bunun için para ödeyecek. Müziği değerli kılmak için yasal yollardan satışını yapacağız. Halka açık alanlarda, müzik kullanan yerlerin lisanslanması daha da kolaylaşacak. Telif Hakem Kurulu olacak ve köklü değişiklikler yapılacak. Meslek birliklerinin de bu konuda üzerine büyük bir görev düşüyor. Biz de görevimizi hakkıyla yerine getirmeye çalışıyoruz.

DUYGUDAN UZAKLAŞTIK
Müzik duygu ile yapılan bir şey... Şarkılar dijital ortamda olunca duygu azalıyor mu?
Hayır, o bir alışkanlık meselesi... Aynı olayı ben, kasetten CD'ye geçerken de yaşadım. Kasetten sonra CD, insanlara soğuk, sanal bir şeymiş gibi geldi. Ama aslında müzik dünyasına çok büyük kolaylıklar getirdi. Ancak ben son dönemde insanların mekanikleştiğini düşünüyorum. Yaşanılan koşullarla ilgili olarak, dünya duygudan uzaklaşıyor. Dolayısıyla besteci de, söz yazarı da bundan etkileniyor. Genel sorun bu bence.

TARKAN BİZİM DÜNYA STARIMIZDIR
Dünya çapında bizi en iyi şekilde temsil eden sanatçımız kim sizce?
Bence Tarkan, bizi yurt dışında en güzel şekilde temsil ediyor; bizim dünya starımız... Geçenlerde Kazakistan'da bir kulübe gittik; Tarkan çalıyor ve Türkçe'yi bilmeyen Kazaklar bile Tarkan'a eşlik ediyordu. Bence müzik her şeyin üstünde... Başarılı bir şey yaptığınız zaman, mutlaka fark ediliyorsunuz. Edip Akbayram'lar, Barış Manço'lar halen çalınıyorsa, bu iyi müzik yaptıklarına işarettir. Genç müzisyenler, onların peşinden giderse başarılı olurlar.

Sabah / Günaydın 

Bu haber toplam 5534 defa okunmuştur
HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.