1. HABERLER

  2. SINAV HABER

  3. Açık Öğretim Üniversitesinde Kontenjan sınırı KALDIRILDI

Açık Öğretim Üniversitesinde Kontenjan sınırı KALDIRILDI

YÖK Başkanı Özcan, üniversite sınavında barajı aşan herkese açıköğretim fakültelerinin kapılarının açılacağını açıkladı.

A+A-

Milli Eğitim Bakanı ise burslarda artış müjdesi verdi.

Milli Eğitim Bakanı Hüseyin Çelik, TBMM’deki bütçe görüşmelerinde yükseköğretim öğrencilerine verilen aylık burs miktarının 2009’da 160 YTL’den 180 YTL’ye çıkarılacağını açıkladı.

YÖK Başkanı Yusuf Ziya Özcan da üniversite kapılarındaki yığılmaların önüne geçmek için açıköğretim fakültelerindeki kontenjan sınırlamasını tamamen kaldıracaklarını belirterek, “Barajı aşan herkese açıköğretim fakültelerinin kapısını açacağız” dedi.

Milli Eğitim Bakanlığı, YÖK ve üniversitelerin 2009 bütçesinin görüşüldüğü TBMM Plan ve Bütçe Komisyonu’ndaki toplantısına uzun süredir ilk kez bir YÖK Başkanı katıldı. Görevde olduğu süre boyunca hiçbir bütçe görüşmesini izlemediği için eleştirilerin hedefi olan eski YÖK Başkanı Prof. Dr. Erdoğan Teziç’in aksine YÖK Başkanı Yusuf Ziya Özcan toplantıda bulundu. CHP’li vekiller, Özcan’ın sunum yapmasına itiraz etti.

YÖK Başkanı Özcan, üniversite kapılarındaki yığılmaların önüne geçmek için yaptıkları çalışmaları anlatarak, “Açıköğretim Fakültelerinin kontenjanlarını sınırsız hale getireceğiz. İsteyen herkes belli bir barajı aştıktan sonra kontenjan sınırlaması olmaksızın, açıköğretim fakültesinde okuyabilecek” dedi. Önceki yıllarda, ÖSS’de 145 barajını aşan öğrencilerden ancak kontenjana göre açıköğretim fakülteleri için öğrenci alınabildiğini anımsatan Özcan, “Artık, kontenjan sınırlaması tamamen kalkacak. 84 yaşındaki biri de isterse açıköğretim fakültesinde okuyabilecek. Hatta barajı biraz daha düşürebiliriz” diye konuştu.

Özcan, Amerika gezisinde Meslek Yüksek Okulları’nı da incelediğini belirterek, “Üniversite sanayi işbirliğini sağlamak için Amerika’da her meslek yüksekokulunda işadamlarından bir Danışma Kurulu bulunuyor. Biz de buna benzer bir sistemi hayata geçirmek için harekete geçtik” şeklinde konuştu.

Öğretmen için pembe gözlük

Milli Eğitim Bakanı Hüseyin Çelik, öğretmen maaşlarıyla ilgili olarak da “Öğretmenlerimizin maaşlarında, enflasyondan arındırdığınız zaman bile çok büyük reel artışlar sağlanmıştır. Eğitim-öğretime hazırlık ödeneği diye, her yılın başında öğretmenlere ödenen bir ücret var. 2002’de bu 175 YTL’idi. 2009’da 515 YTL olacak” dedi.

Burslar arttı

Hüseyin Çelik, 2008’de üniversite öğrencilerine 160 YTL burs verildiğini anımsatarak, “2009’da öğrencilere ödenecek burs ve kredi miktarı 180 YTL olacak” diye konuştu. Çelik, ilk ve ortaöğretim öğrencilerine de burs verildiğini hatırlatarak, “Bu bursun miktarı, 2002’de 12.6 YTL’idi. Bu, 2009 bütçesinde 75 YTL’ye çıkartıldı. Artış yüzde 500’dür” dedi. Yatılı okullardaki öğrencilere yemek yardımı yapılması konusunda Maliye Bakanlığı yetkilileriyle sık sık tartıştıklarını da anlatan Çelik, şunları söyledi: “2003’de bazı yatılı okulları ziyaret ettim. Çocukların önünde üfürseniz, rüzgârın alıp götüreceği, biraz bulgur pilavı, biraz turşu, bir de kuru fasulye, nohut gibi yemekler veriliyordu. Sağlıklı kaloriyi almaları için bu yeterli değildi. İaşe bedelini 1.42 YTL’den, 6 YTL’ye çıkardık.”

Bu haber toplam 6765 defa okunmuştur

HABERE YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
4 Yorum