2010'da Evdeyiz

2010'da Evdeyiz
11 il merkezinde Türk halkının yılbaşı tatilini nasıl geçireceği araştırıldı.
Mastercard tarafından Türkiye’nin kentsel nüfusunu temsil eden 11 il merkezinde 1000 kişi üzerinde yapılan MasterIndex araştırması Türk halkının yılbaşı tatilini nasıl geçireceğini ve yılbaşına özel harcama alışkanlıklarını araştırdı. Araştırmaya göre yüzde 86 ile büyük çoğunluk yılbaşı tatilini evlerinde geçirecek.

Yüzde 2 şehir dışında
Yılbaşı tatilinde evinden uzaklaşma planları yapanların da yüzde 6’sı akraba/ailesinin yanında geçirecek. Yüzde 2’lik kesim şehir dışına tatile, yüzde 1’lik kısım ise yurt dışına tatile gitmeyi planlıyor. Yılbaşı tatilini evde geçirme planı kadınlarda yüzde 89 iken, erkeklerde yüzde 83’te kalıyor. Sosyo ekonomik seviye azaldıkça, evde oturma oranı da artıyor. Yüksek gelir grubunun yüzde 70’i ‘tatilimi evde geçireceğim’ derken, bu oran düşük gelir grubunda yüzde 91’e çıkıyor. Araştırmada hafta sonu ile birleşince 3 güne çıkan yeni yıl tatilinin yanı sıra, yılbaşı gecesi ne yapılacağı sorulduğunda sonuçlarda bir değişiklik olmuyor. Türk halkının büyük çoğunluğu (yüzde 79)yılbaşı gecesini evlerinde geçirmeyi planlıyor. Yüzde 12’lik kesim dışarıda eğlenmeyi planlarken halkın yüzde 9’u kararsız. Yılbaşı gecesini evde geçirme planı 20-24 yaş (yüzde 66) ve 25-29 yaş (yüzde 69) diğer yaş gruplarına göre daha düşük. Yüksek gelir grubunda ise ‘yeni yıl gecesini evde geçirmeyi planlıyorum’ diyenlerin oranı yüzde 50. Bu oran düşük gelir grubunda yüzde 90’a çıkıyor.

Egeliler eğlenmeye meyilli
Sonuçlar bölgesel bazda incelendiğinde ise Ege Bölgesi halkının yüzde 68’lik oranla yılbaşı gecesini dışarıda geçirmeye en meyilli kesim olduğu görülüyor. Karadeniz Bölgesi halkının yüzde 88’i ise yeni yılı evlerinde karşılamayı planlıyor. Türk halkının yılbaşı gecesi için ayırdığı ortalama bütçe 127 TL. Bu rakam 15-19 yaş grubunda 90 TL’ye düşerken, 55-64 yaş grubunda 217 TL’ye çıkıyor. Sonuçlara bakıldığında gelir seviyesi azaldıkça yılbaşı için ayrılan bütçe de azalıyor. Yüksek gelir grubundakiler ortalama 223 TL ayırırken, düşün gelir grubundakiler 76 TL ayırıyor.

Yılbaşında daha çok yiyecek ve içecek alınıyor 

MasterIndex'e göre halkın yüzde 45’i yılbaşı için özel alışveriş yapıyor. Yapılan alışverişin yüzde 53’ü yiyecek/içecek, yüzde 26’sı hediye, yüzde 9’u giyim, yüzde 5’i eğlence ve yüzde 5’i film alışverişi.

Sadece bir kişiye hediye alıyoruz

Konu yılbaşı hediyesine gelince, yeni yıl için bir kişiye ve ortalama 48 TL’lik hediye alındığı ortaya çıkıyor. Genç yaş gruplarında ve yüksek gelir seviyesinde hediye alanların oranı artıyor. Gelir seviyesi arttıkça, hediye için harcanan miktarda da artış gözleniyor. Yüksek gelir seviyesine sahip kesimin ortalama hediye bütçesi 91 TL iken düşük gelir grubunda bu oran 35 TL’ye iniyor.

Bu haber toplam 2461 defa okunmuştur
HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.