2008 ÖSS Sınav Sistemi

2008 ÖSS Sınav Sistemi
ÖSYM Başkanı Prof. Dr. Ünal Yarımağan 15 Haziran Pazar günü gerçekleştirilecek ÖSS'de, hem kolay hem de zor sorular olacağını belirterek 2008 ÖSS hakkında çeşitli açıklamalar yaptı.

ÖSS'de kaç soru yapan barajı geçecek?

ÖSYM Başkanı'ndan çok önemli sınav tüyoları..

ÖSYM Başkanı Prof. Dr. Ünal Yarımağan, 15 Haziran Pazar günü gerçekleştirilecek ÖSS'de, hem kolay hem de zor sorular olacağını belirterek, ''Genel zorluk derecesi itibariyle geçen yıldan daha zor olmadığını, belki daha kolay olduğunu veya aynı düzeyde olduğunu söyleyebilirim'' dedi.

Yarımağan, AA muhabirinin ÖSS'ye ilişkin sorularını yanıtladı. Pazar günü yapılacak ÖSS'ye 1 milyon 530 bin adayın gireceğine işaret eden Yarımağan, adaylara sınava giriş ve kimlik belgesi ile fotoğraflı bir kimliklerini yanlarında getirmeyi unutmamaları uyarısında bulundu.

Yarımağan, ''Sınava giriş belgesinin aslı olmadan adayların sınava girmeleri mümkün değil. Onun için sınava giriş belgelerini iyi korusunlar. Sınava giriş belgelerini unutmamalarını öneriyorum. Sınav sabahı telaşa kapılmamak için sınava giriş kimlik belgelerini, fotoğraflı bir kimliklerini, kalem, silgi, vesaire malzemeleri sabah kolay bulacakları bir yere koysunlar ve vakitlice sınav yerlerine gelsinler'' diye konuştu.


-ELLERİNE BELGE ULAŞMAYAN ADAYLAR-


Yarımağan, şu ana kadar ellerine sınava giriş ve kimlik belgesi ulaşmayan adayların bulundukları yerin ÖSYM sınav merkezi yöneticiliğine başvurarak, yeni belge çıkarabileceklerini bildirdi.

Özellikle büyük şehirlerdeki adayların, mutlaka sınava girecekleri binayı görmelerini öneren Yarımağan, adayların sınav günü sıkıntı yaşamamaları için sınav yerlerine nasıl ve ne kadar sürede ulaşılacağını öğrenmeleri uyarısında bulundu.


-''ÜÇTE BİRİNİ YAPAN BARAJI GEÇER DİYEBİLİRİZ''-

Sınavda yöneltilecek soruların zorluk derecesinin sorulması üzerine Yarımağan, şunları söyledi:

''İçlerinde kolay sorular da var, zor sorular da var. Soruların özgün olmasına dikkat ediyoruz. Mutlaka sorularımızın içinde geçmiş yıllarda sorduğumuz sorulardan farklı yapıda olanların bulunmasına dikkat ediyoruz. Sınava çok sayıda aday girdiği için, bunları birbirinden ayırmak amacıyla soruların kolayları da, zorları da olması lazım. Ama genel zorluk derecesi itibariyle geçen yıldan daha zor olmadığını, belki daha kolay olduğunu veya aynı düzeyde olduğunu söyleyebilirim.''

''Kaç net soru yanıtlayan adayın barajı aşabileceği'' sorusuna Yarımağan, bunun net bir yanıtı olmadığını söyledi.

Yarımağan, ''Adayın hangi testten kaç soru yaptığı önemli. Örneğin, Sayısal-2 puanı için 6 test devreye giriyor. Bu altı testte 180 soru var. '180 sorudan 60 tanesini yapmalı demek' çok fazla bir şey ifade etmiyor. Çünkü 60 tane yaptığınızda, bu 60 tanesi Matematik-2'den mi, Matematik-1'den mi, Fen-1'den mi, Fen-2'den mi yapılmış o önemli. Ama kabaca söylersek, eğer bütün testler eşit yapılırsa mevcut puan hesaplama yöntemine göre soruların üçte birini yapan, yani 180 sorudan yaklaşık 60 tanesini yapan, 185'i geçiyor diyebiliriz. Ama dediğim gibi bu çok kaba bir değerlendirme. Bu, yıldan yıla, testten teste değişiyor. Puan türünden, puan türüne değişebiliyor.''


-TERCİH ETTİĞİ YERDE SINAVA GİREMEYENLER-

Yarımağan, bu yıl çoğunluğu İstanbul'u tercih edenler olmak üzere toplam 39 bin adayın ''tercih ettiği yerde'' sınava giremeyeceğini bildirdi.

İstanbul'da deprem karşı binaların güçlendirmeye alınması nedeniyle sınava girilecek salon kapasitesinin azaldığını ifade eden Yarıamağan, adayların istedikleri yerlerde sınava girememelerinin bundan kaynaklandığını dile getirdi.

Yarımağan, ÖSS'yi 151 merkezde gerçekleştirdiklerini, her yıl 15-20 merkezde aday sayısının kapasitesinin üstünde kaldığını, bu nedenle kapasite fazlası adayları, adreslerinin bulunduğu illerde, tercih ettikleri ilin yakınında veya mezun oldukları okulun bulunduğu ilde sınava aldıklarını anlattı.


-CEP TELEFONU UYARISI-

Bu yıldan itibaren cep telefonu konusunda yeni bir uygulama başlatacaklarını anımsatan Yarımağan, geçen yıllarda adayların sınava gelirken yanlarında cep telefonu getirerek bina girişinde görevlilere teslim edebildiklerini kaydetti.Bu uygulama karmaşa yarattığı için yeni bir düzenlemeye ihtiyaç duyulduğunu söyleyen Yarımağan, şunları kaydetti:

''O yüzden bu sene cep telefonu ile binaya girmeyi yasakladık. Adaylar cep telefonlarını ya evlerinde bırakacaklar ya da eğer birlikte geldikleri birisi varsa bina girişinde ona verecekler'' dedi.

Sınav süresince cep telefonlarının kullanılmasının engellenmesine yönelik bir girişimleri olup olmadığı sorusu üzerine Yarımağan, şunları söyledi:

''Bu çok zor, tabi keşke böyle bir uygulama olabilse biz çok rahatlarız. Çünkü günümüzde teknolojik olanaklar kopyayı cep telefonu ile çekmeye imkan veriyor. O yüzden biz de cep telefonu ile sınava gelinmesini istemiyoruz. Ama maalesef sınav süresince GSM yayınlarını durdurmak, yani cep telefonu ile yapılan iletişimleri Türkiye genelinde durdurmak mümkün değil. Çünkü bilebildiğim kadarıyla bu iletişim imkanının kullanılmasını durdurmak Türkiye bazında hayatı felç eder.''


-KILIK KIYAFET-

Yarımağan, adayların sınava kurallara uygun kılık kıyafetle katılmaları gerektiğini belirtti. Yarımağan, ''Bizim kurallarımız kılavuzda yazılı. Bu Yükseköğretim Kurulu tarafından da kabul edilen kurallar. Bu kurallara göre, gerek başvuru sırasında gerek sınava girerken adayların başının açık olması gerekiyor. Olay sadece türban değil. Başı açık olacak, aday kolay tanınacak bir kıyafette olacak'' diye konuştu.


-''ALÇAK, PÜRÜZLÜ SIRALAR DEVRE DIŞI''-

ÖSYM'nin bu yıldan itibaren sınava girecek adayların rahat etmelerini sağlamaya yönelik düzenlemeler yaptığını anlatan Yarımağan, kolçaklı sandalyelerin bulunduğu salonlarda, ilköğretim 1. ve 2. sınıfların kullandığı salonlarda ve üzeri pürüzlü sıralarda bundan sonra sınav yapılmayacağını bildirdi.

Yarımağan, ÖSS'ye başvuru sırasında adayların kilosunun da sorulduğunu anımsatarak, kilolu ve uzun boylu adayların durumlarına uygun sıralarda sınava alınacaklarını kaydetti. Yarımağan, şöyle devam etti:

''Bundan önce sınav salonlarının kapasitesi dışında başka bilgiye sahip değildik. Örneğin sandalyelerin büyüklüğü, masaların, sıraların tipi, durumu ile ilgili bilgimiz yoktu. Bu nedenle adaylardan şikayetler geliyordu. Salonlarla, binalarla ilgili detaylı bilgi topladık ve buna dayanarak en uygunsuz salonları, örneğin kolçaklı sandalyeli salonları devre dışı bıraktık. Çok alçak sırası, sandalyesi bulunan genellikle ilköğretim 1. ve 2. sınıflarını, yüzeyi çok pürüzlü olan, üzerinde işaretleme yaparken bile cevap kağıdının yıprandığı sıraların bulunduğu salonları devre dışı bıraktık.Bir de tuvaleti bina dışında olan binaları devre dışında bıraktık. Okullarımız arasında tuvaleti binanın dışında, bahçede olan okullarımız var. O tür okulları devre dışı bıraktık.''


-ADAYLARIN ŞANSI-

Yarımağan, bu yıl sınava girecek adayların, gerek kontenjanların artması, gerek liselerin dört yıla çıkarılmasından dolayı lise son sınıflardan mezun verilmeyecek olması dolayısıyla daha avantajlı olacağını belirtti.

Yarımağan, şöyle konuştu:

''Bu yıl adaylar için iki yönlü şans var. Birisi, aday sayısının azalması. Gerçi aday sayısı beklediğimiz oranda azalmadı. Son sınıf öğrencilerinin sayısının 500 binin üzerinde azalmasına karşın, eski mezunlardan 380 bin fazla olduğu için aday sayısındaki azalma 130 bin oldu. Olsun, gene de geçen seneye göre bir azalmadır.

Bunun yanında, belki bundan da daha önemlisi, kontenjanlar bu yıl arttı. Örgün programların kontenjanlarındaki artış oranı yüzde 25'i aşıyor. Bu da aday sayısındaki azalmayla birlikte düşünüldüğünde, bu yıl sınava girenler için ciddi biçimde üniversiteye girme şansını yükseltiyor.''


-ADAYLARA MESAJ-


Adaylara sınavı önemsemeleri önerisinde bulunan Yarımağan, şunları söyledi:

''Önemsemediği bir konuda insanın başarılı olması mümkün değil. Adaylar önemseyecekler, ciddiye alacaklar fakat bunu bir kaygı düzeyine çıkarmayacaklar. Nihayet bu bir sınavdır. Sınavın ötesinde buna bir anlam yüklemek gerekmez. Adayların hayatları boyunca girecekleri sınavlardan bir tanesidir, tek sınav bu değildir. Adayların girdikleri veya girecekleri sınavların bir kısmı bunun kadar önemlidir. Dolayısıyla bu sınavın anlamını çok abartmasınlar ama ciddiye alsınlar.

Bütün adayların düzeyi aynı değildir. Herkesin aynı başarıyı göstermesi mümkün değildir, o bakımdan herkes kendi imkanları içinde, kendi yetenekleri ölçüsünde bir başarı elde edecektir. Önemli olan elde edilebilecek başarıyı mümkün olduğu kadar yukarılara çekmektir. Adayların hepsine başarılar diliyorum.''


-SINAV SONUÇLARI-

Yarımağan, sınav sonuçlarının 10-15 Temmuz arasında açıklanmasını planladıklarını bildirdi. Yarımağan bu tarihler arasında sonuçların açıklanması halinde adayların tercihlerinin 20 Temmuz'dan sonra alınacağını ifade etti.

ÖSYM Başkanı Prof. Dr. Ünal Yarımağan, ÖSS'de iki yıllık ön lisans programlarını tercih etmek için gerekli 160 baraj puanı ile lisans programlarını tercih etmek için gerekli 185 baraj puanının hesaplama yönteminde değişiklik yapılmasının planlandığını bildirdi.

Yarımağan, yeni yöntemle daha fazla adayın 160 ve 185 barajını geçeceğini, böylece kontenjanlarda boş kalma oranının azalacağını söyledi.

AA muhabirinin sorularını yanıtlayan Yarımağan, geçmiş yıllarda bazı alanlarda kontenjanların dolmadığına işaret etti. Bu yıl kontenjanların artırıldığını anımsatan Yarımağan, bu çerçevede ÖSS'yi kazanmak için gerekli baraj puanlarının hesaplanması yönteminde değişiklik yapılmasının palanladığını belirtti.

''Puan hesaplamada, 160 ve 185 baraj puanlarının anlamlarının değiştirilmesiyle ilgili bir önerimiz var'' diyen Yarımağan, önerinin kabul edilmesi halinde bu sınav sonuçlarının yeni karar doğrultusunda hesaplanacağını anlattı. Yarımağan, ''Bu değişiklik adaylara nasıl yansıyacak?'' sorusunu, şöyle yanıtladı:

''Bu, adayların lehine olacak. 185 ve 160 puan almak mevcut sisteme göre daha kolaylaşacak, daha çok aday 185 puanı geçebilecek, dolayısıyla daha fazla aday tercih yapma imkanına sahip olacak. Böylece kontenjanlardaki doluluk oranı da daha yüksek olacak. Kontenjanlarda yüzde 100 doluluk oranı beklemiyoruz. Bu sene örgün öğretim programlarının 540 bin civarında kontenjanı var. Bu kontenjanın hepsini doldurmak mümkün olmayabilir. Çünkü bu programlar arasında gerek alanı itibarıyla gerekse de vakıf, KKTC'deki üniversiteler veya yurt dışındaki üniversiteler olması itibarıyla çok fazla ilgi görmeyenler olabilir. Amacımız bu 540 bin kontenjanı mümkün olduğu kadar doldurmak. Bu programların 40 bini değil, boş kalacaksa sadece birkaç bini boş kalsın. Bunun için de puanlarda bir değişiklik yapılmasına ihtiyaç var. Yani mevcut programlarla mevcut puan hesaplama yöntemiyle bu 540 bin kontenjanın hepsini doldurmak mümkün değil.''


-''ADAYLARIN LEHİNE BİR DEĞİŞİKLİK YAPILACAK''-

''Baraj puanlarıyla ilgili yapılacak değişiklik, kontenjanları doldurmak amacıyla mı yapılıyor?'' sorusu üzerine Yarımağan, geçmiş yıllarda boş kontenjanların sayısının bazı alanlarda yüksek olduğunu belirtti.

Bu kontenjanların dolmasını amaçladıklarını anlatan Yarımağan, ''Adayların lehine bir değişiklik yapmaya çalışıyoruz. Tabii, bu konuda yetkili kurul YÖK Genel Kurulu. YÖK Genel Kuruluna böyle bir öneri sunulacak, kabul edilirse değişiklik yapılacak'' diye konuştu.

Yarımağan, hesaplama yönteminde 160 ve 185 baraj puanlarının düşürülüp düşürülmeyeceği sorusu üzerine, sadece hesaplama yönteminde değişiklik yapılacağını, daha fazla adayın bu baraj puanlarını aşacağını yineledi. Yarımağan, ''Şu anda önerimiz YÖK'e henüz sunulmadığı için, yetkili kurul değerlendirmeden bilgi vermek istemiyorum. Ama adayların lehine bir değişiklik yapılacak.''

Yarımağan, YÖK'ün onaylaması halinde uygulamanın hemen başlatılacağını ifade ederek, ''Bu yıl uygulamazsak, 540 binlik kontenjanının en az 50 bini boş kalır'' dedi.


2008 ÖSS soru ve Cevapları için tıklayınız.

Bu haber toplam 13668 defa okunmuştur
HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
4 Yorum