2008 ÖSS de Kazanmak Daha kolay
HABER7 - Radyo 7’de Ömer Baykar ve Eğitimci Sıtkı Aslanhan’ın birlikte yürüttükleri programa canlı telefon bağlantısı ile katılan Kültür Dersaneleri Rehberlik Genel Koordinatörü Salim Ünsal, ÖSS’ye bu yıl girecek olan adayların daha şanslı olduğunu söyledi.
ÖSS başvurularının başlamasıyla birlikte sınav heyecanı da arttı. ÖSS başvuruları ve sınav sistemi ile ilgili değişiklikler konusunda radyo 7’ye bilgi veren Kültür Dersaneleri Rehberlik Genel Koordinatörü Salim Ünsal, sınav sisteminde bu yıl kayda değer ve adayları zora sokacak önemli bir değişikliğin olmadığını, sadece birkaç programın puan türünün değiştiğini ve birkaç yeni bölümün listede yerini aldığını ifade etti.
Hangi programların puan türü değişti?
Puan türleri ile ilgili değişimin ÖSYM tarafından yapılmadığını, bunların YÖK tarafından ÖSYM’ye bildirildiğini ve ÖSYM’nin de bu doğrultuda puan türü değişen programları kılavuzda beyan ettiğini belirten Ünsal, Arkeoloji, Çocuk Gelişimi ve Eğitimi, Reklamcılık, Deniz İşletmeciliği ve Yönetimi ile İşletme Bilgi Yönetimi programlarının puan türlerinin değiştiğini, özellikle Çocuk Gelişimi ve Eğitimi programının puan türünün değişmesinin kız meslek liseli adayları hayal kırıklığına uğrattığını söyledi.
ÖSYM Kılavuzda hata mı yaptı?
Geçen yıl Sözel 2 puan türü ile öğrenci alan Arkeoloji programının, yeni kılavuzda Eşit Ağırlıklı 2 puan türüne kaydırıldığına işaret eden Ünsal, ancak bu programın Türkçe-Matematik alanındaki öğrencilerin seçebilecekleri listede yer almamasının bir çelişki doğurduğunu, bu konuyu ÖSYM Başkanı Prof. Dr. Ünal Yarımağan ile konuştuklarını ve ÖSYM’nin konuyu inceleyerek tekrar kamuoyuna bir açıklama yapacağını ifade etti.
Yeni açılan bölümler hangileri?
Geçtiğimiz yıl ÖSYS kılavuzunda yer almayıp ilk kez bu yıl listeye giren programların da olduğunu söyleyen Ünsal, bu tür yeni açılımların daha fazla olmasının yararlı olacağını, Türkiyedeki üniversitelerin çağın koşullarına göre program dağılımını ve kontanjanlarını yeniden gözden geçirmesi gerektiğine de işaret etti. Yeni açılan bölümlerden bazıları: İnsan Kaynakları Yönetimi, Kentsel Tasarım ve Peyzaj Mimarisi, Dünya Dinleri, Yaygın Din Öğretimi ve Uygulamaları.
Bu yıl daha şanslısınız
Liselerin dört yıla çıkmasıyla birlikte başvuru havuzuna bu yıl az sayıda yeni mezun adayın katılacağını, bu nedenle sınava başvurunun bu yıl geçen yıldan daha az olacağını, bunun da adayların başarı şansını az da olsa artıracağını ifade etti. Özellikle sayısal puan türündeki yerleşme şansında büyük bir değişim beklemediklerini, ancak sözel ve eşit ağırlıklı puan türünde adayların geçen yıla oranla daha şanslı olduklarını söyledi.
Puanların hesaplanmasında bir karmaşa olacak mı?
ÖSYM’nin puanları hesaplarken sınava ilk kez katılan lise son sınıf öğrencilerinin ortalama ve standart sapmalarını dikkate aldığını, ancak bu yıl sınava katılacak lise son sınıf aday sayısının hem oldukça az hem de anadolu ve fen liseli nispeten daha başarılı bir kitle olacağı için baraj puanları geçecek aday sayısını büyük ölçüde etkileyeceğini, ÖSYM’nin bu yıla mahsus olarak puanların hesaplanmasında sınava katılan tüm öğrencilerin ortalamalarını dikkate almasının daha uygun olacağını, aksi taktirde yine büyük kontenjan açıklarıyla karşılaşılabileceğini ifade etti.
Boy ve kilonuza uygun salonlarda sınava alınacaksınız.
Ünsal, ÖSYM’nin bu yıl ilk kez adaylardan boy ve kilo bilgilerini istemesinin olumlu bir gelişme olduğunu, özellikle ilköğretim okullarında sınava giren adayların fizyolojik olarak büyük sorun yaşadıklarını, sınav yerlerini belirlerken ÖSYM’nin bu verileri dikkate almasının yararlı olacağını belirtti.
Cep telefonuyla sınav salonuna gitmeyin
Cep telefonlu adayın sınav salonuna alınmaması yönündeki ÖSYM’nin kesin kuralını hatırlatan Ünsal özellikle adayların telefonsuzluğa sınav öncesinde kendilerini alıştırmaları gerektiğinin de altını çizdi.
haber7
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.