20. Çocuk ve Ergen Ruh Sağlığı Kongresi

20. Çocuk ve Ergen Ruh Sağlığı Kongresi
Muğla Bodrum'da La Blanche Oteli'nde düzenlenen 20. Ulusal Çocuk ve Ergen Ruh Sağlığı Kongresinde Ruh sağlığıyla ilgili önemli tespitlere yer verildi.

Aktüel Psikoloji & Ajanslar


Muğla Bodrum'da La Blanche Oteli'nde düzenlenen 20. Ulusal Çocuk ve Ergen Ruh Sağlığı Kongresinde Ruh sağlığıyla ilgili önemli tespitlere yer verildi. 20. Ulusal Çocuk ve Ergen Ruh Sağlığı ve Hastalıkları Kongresi’nin ana temasını, “ Yeni Yüzyıl, Yeni Gelişmeler, Değişen Değerler” olarak seçildi. Bilim alanında biyolojik, psikolojik ve sosyal açıdan farklı yaklaşımları bütüncül bir biçimde ele alındığı; yeni gelişmeler ve değişen değerlerin bilim alanına yansımasını çok yönlü olarak tartışıldığı kongrede, özellikle yeni yetişen gençliğin değişen değerlere oryantasyonu konuları ele alındı.

20. Ulusal Çocuk ve Ergen Ruh Sağlığı Kongresi'nde dikkat eksikliği ve hiperaktivite bozukluğunda tedavi sürekliliğinin çok önemli olduğu vurgulandı.

Muğla Bodrum'da La Blanche Oteli'nde düzenlenen kongrede bu ay içinde hayatını kaybeden ünlü bilim adamlarından ve Kanada'da hiperaktivite alanında ülkenin bir numarası olarak lanse edilen Prof. Dr. Atilla Turgay da anıldı.

Öğrencilerini ve öğretim üyelerini gerek evinde konuk edip her türlü desteği vermesi gerekse her konuda tecrübesinden yararlandırmasıyla arkasında büyük bir boşluk bırakan bilim adamı yokluğunun salonda büyük oranda hissedildiği dikkat çekti. Kendisinden yardım gören bazı üniversite öğretim üyelerinin gözyaşlarını tutamadıkları görüldü.

Mütevazi bilim adamının kendilerine devrettiği bayrağı daha iyi noktalara taşıyacakları sözünü veren öğrencileri hocanın anısını başarılarıyla yaşatacaklarını ifade etti.

8 Nisan'da vefat eden Prof. Dr. Atilla Turgay, Toronto Üniversitesi Dikkat Eksikliği Hiperaktivite Bozukluğu Kliniği Başkanı'ydı. Bu kongreye de gelmesi beklenen ancak beyin tümörü rahatsızlığı nedeniyle gelemeyeceğini bildiren ve çeşitli bilimsel ödülleri ve kitapları bulunan ve öğrencileri arasında efsane bilim adamı olarak anılan Prof. Dr. Turgay'ın vefat haberi bilim camiasında ve öğrencileri arasında büyük üzüntüye neden oldu.

Ege Üniversitesi Tıp Fakültesi Çocuk ve Ergen Ruh Sağlığı Anabilim Dalı'ndan Doç. Dr. Eyüp Sabri Ercan, özellikle yaz aylarında tedaviye ara verilmesinin çocuk ve genç açısından sakıncalarına değindi.
Hiperaktivite tedavisinde sürekliliğin önemine dikkat çeken Doç. Dr. Ercan, tatillerde ilaç kullanımına ara verilmemesi konusunda aileleri uyararak tedaviye ara verilmesi söz konusu olduğunda bunun okul döneminde uygulanmasını önerdi.

Ercan, tedaviye okul sırasında ara verilmesinin hastalığın seyri konusunda daha sağlıklı gözlem yapılabilmesine olanak sağladığını vurguladı.

Hiperaktivite bozukluğunun çocukluktan erişkinliğe genetik devamlılık gösterdiğini vurgulayan Doç. Dr. Ercan, bir çocukta dikkat eksikliği ve hiperaktivite bozukluğu (DEHB) tespit edildiğinde aile bireylerinden birinde de DEHB bulunma olasılığının çok yüksek olduğunu söyledi.

Doç. Dr. Ercan, "Tedavi edilmemiş DEHB, yetişkinlikte başarı düşüklüğünün yanı sıra kazalara sebebiyet verme, erken hamilelik, sık boşanma gibi sosyal problemlere de yol açıyor. Araştırmalara göre DEHB'li erişkinlerin yüzde 43'ü DEHB nedeni ile işlerini yitiriyorlar." dedi

DOÇ. DR. Eyüp Sabri Ercan, kongrede ayrıca; "aile değerlerinin bazı hastalıklar için koruyucu olabileceğini" söyledi.

Ercan, Türkiye’de çocuk ve ergen psikiyatrisinin 20. yılı olması dolayısıyla önem taşıdığını söyledi. Dengeli biçimde çocuk psikiyatrisi ve ileride Türkiye’deki çocuk politikalarını değerlendirecek bir toplantı yapılmaya çalışıldığını kaydeden Doç. Dr. Ercan, kendi alanı olan dikkat eksikliği ve hiperaktivite bozukluğunun en fazla işlenen konulardan biri olduğunu dile getirdi.

Psikiyatri Derneği Çocuk Ergen Ruh Sağlığı Çalışma Grubu’nun da başkanlığına getirilen Eyüp Sabri Ercan, dernek ve Ege Üniversitesi’nin ortaklığıyla düzenlenen kongreye Türkiye genelinden büyük bir katılım olduğunu belirtti. Doç. Dr. Ercan, çocuk psikiyatrisi anlamında Türkiye’deki gelişmelerin Batılı ülkelerinkiyle aynı düzeyde olduğunun altını çizerek, “Belki çocuk psikiyatristi sayısının ülkemizde yetersiz olması dışında bilimsel düzeyde büyük gelişmeler yaşanıyor. Kongrede ayrıca çocuk psikiyatrisinin bir diğer görevi olan, çocukların eğitim hayatı ve gelecekle ilgili koruyucu hekimlik alanındaki konulara da vurgu yapıldı” şeklinde konuştu. Çocuklarda artan şiddetin en önemli sebepleri arasında küçük yaştaki bazı rahatsızlıkların, özellikle dikkat eksikliği ve hiperaktivitenin tam erken yaşta tedavi edilmemesi olduğunu anlatan Ercan; ikinci olarak medyanın da rolü olduğunu, şiddet konusunun fazla ve özendirici tarzda işlenmesinin önerilmediğini kaydetti.

Aile değerlerinin hastalıklar için koruyucu olabileceğine vurgu yapan Doç. Dr. Ercan, “Bu tür olumlu yanlarımızı yitirmememiz lâzım. Batılılaşırken, gelişmelere ayak uydururken öz değerlerimizi yitirmememiz daha uygun olabilir. Aile değerlerimiz, ileride alkol, madde kullanımı, depresyon, anksiyete, yıkıcı davranış bozuklukları için önemli koruyucu özellik taşır. Ailenin, anne ve babanın çok yoğun olması, yeterince ilgilenememesi bu tür rahatsızlıkları arttırabilir” dedi. İntihar vak'alarındaki artışa da değinen Doç. Dr. Ercan, 1950’li yılladan sonra artan intiharlardaki en önemli sebebin ise çarpık şehirleşme olduğunu dile getirdi.

Kongre 28 Nisan 2010'da sona erdi.

Bu haber toplam 6207 defa okunmuştur
HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.