17. Ulusal Psikoloji Öğrencileri Kongresi

17. Ulusal Psikoloji Öğrencileri Kongresi
Bu yıl 17.si düzenlenecek olan 2012 "Ulusal Psikoloji Öğrencileri Kongresi" Okan Üniversitesi'nin ev sahipliğinde 11 - 14 TEMMUZ 2012 tarihlerinde İstanbul'da yapılacak.

Bu yıl 17.si düzenlenecek olan 2012 "Ulusal Psikoloji Öğrencileri Kongresi" Okan Üniversitesi'nin ev sahipliğinde İstanbul'da yapılacak. Bu yılki kongrenin ana teması "MASKELER: BEN VE BİZ" olarak belirlendi. Kongrenin düzenleme komitesi ve TPÖÇG 17. Ulusal Psikoloji Öğrencileri adına E. Ecem ÖZTÜRK tarafından yayımlanan yazılı davet mektubunda şu ayrıntılara yer verdi...

Merhaba,

1995’ten beri, Türkiye’nin dört bir yanında ve KKTC’nde, psikoloji bölümü okuyan ve psikolojiye ilgi duyan herkesi bir araya getirerek hem sosyal hem de akademik anlamda bilgi alışverişi sağlamak amacıyla TPÖÇG çatısı altında her yıl farklı bir üniversitede gerçekleşen ULUSAL PSİKOLOJİ ÖĞRENCİLERİ KONGRESİ’nin 17.sini bu yıl Okan Üniversitesi’nde gerçekleştirecek olmaktan mutluluk duyuyoruz.

Kişilik (personality) sözcüğünün kökeni maske sözcüğüdür ve herkesin yaşam sahnesinde kendine düşen rolü oynaması görüşünü yansıtır. Dünyanın neresine giderseniz gidin, “maske” sözcüğünü kullandığınızda ne demek istediğinizi hemen herkesin anladığını görebilirsiniz. Bu evrensel sözcük; İngilizcede mask, Almancada maske, İspanyolcada máscara, Afrika dilinde masker, Filipincede mask, Dancada maske olarak kullanılıyor ki bu ilginç örnekler çoğaltılabilir… Türkçeye ise Fransızcadaki masque sözcüğünden geçmiş. Kökeninin de Latincedeki masca/mascus kelimesinden geldiği söyleniyor ki anlamı da “ruh, hayalet” imiş… Yani tam da “ruh bilimi” olarak Türkçeye çevirdiğimiz psikolojinin ilgi alanı. Çok eskilerde, kişilerin taktıkları maske ile ruhlarının, kişiliklerinin değiştiğine, başka bir insan olduklarına inanılırmış. Görünen o ki, yüzyıllar sonra bile bu inanış hâlâ kabul edilebilir. Ancak tek bir farkla; söz konusu maskelerin somut değil de soyut ve görünmez olmaları… Her insanın çeşit çeşit maskeleri olduğu ve koleksiyonundan birini seçip takarak “bambaşka bir insana dönüştüğü” kuşkusuz hepimizin hemfikir olduğu bir konu…

Psikolojinin çalışma alanı “insan olan her yer” ise ve “maske” dediğimiz kavram –belki de insanlığın varoluşundan beri- her insanda gördüğümüz bir şeyse; kongremizde, psikolojinin her alanını kapsayacak, rahatlıkla ve zevkle işleyeceğimiz konularda “maskeler”in başı çekeceğini düşündük. “Ben ve Biz”deki ‘ben’ maskeler olmaksızın ortaya çıkan ‘gerçek ben’i yani maskesiz halimizi, “biz” ise maskelerimizi taktığımızda dönüştüğümüz “diğer ben’ler”i temsil ediyor… Hem ben hem biz olmayı başarabilen, bu ayrımları ve birleşmeleri gerçekleştirmeden hayatının devamlılığı adına önemli bir adımı atlamış sayılacak olan birey, elbette biz psikolog adaylarının en önemli objesi durumunda. Ailemizle, iş arkadaşlarımızla, terapistimizle, çocuklarımızla farklı benler üzerinden iletişim kuruyoruz. Pekala siz bizimle iletişim için okuduğunuz bu metni hangi siz olarak okuyorsunuz?

Temamızı beğenmenizi ve bu tema çerçevesinde oluşturduğumuz kongremizden memnun ayrılmanızı umuyor, sizlerle buluşacağımız gün için sabırsızlanıyoruz…

Sevgilerle…

E. Ecem ÖZTÜRK

TPÖÇG 17. Ulusal Psikoloji Öğrencileri Kongresi

Düzenleme Kurulu adına

Kongreyle ilgili diğer ayrıntılar için resmi web sitesi: http://www.ulusalpsikolojiogrencilerikongresi.com  


Bu haber toplam 7282 defa okunmuştur
HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.