1. HABERLER

  2. MAKALELER

  3. Yeme Bozuklukları ve Duygusal İstismar

Yeme Bozuklukları ve Duygusal İstismar

Bu olgu sunumunda, gelişiminde psikolojik etmenler ve travmatik yaşantılarının önemli olduğu anoreksiya nervoza (tıkınan, çıkaran tip) tanısı alan genç kadın hasta aktarılacaktır.

A+A-

OLGU

AA, 21 yaşında kadın, Mersin doğumlu, İstanbul Üniversitesi Türkçe öğretmenliği 3. Sınıf öğrencisi, ağabeyi ile İstanbul’da yaşıyor, anne ve babası Mersin’de oturuyor.

Yakınmaları

Başvuru sırasında, ‘’Yemekler midemde büyüyor. Önüne geçemediğim yemelerim ve ardından kusmalarım oluyor. Her yemekten sonra kusmak istiyorum, bu hastalık örümcek ağı gibi bütün hayatımı sardı, bütün paramı yemek için harcıyorum.’’ şeklinde yakınmaları olan hasta, yaklaşık 4 yıl önce kilo almamak için bazı öğünlerden sonra kusmaya başladığını belirtmişti. Son dönemde yakınmalarının daha da arttığını, bütün parasını ve zamanını yemek yiyip kusarak geçirdiğini, arkadaşlarıyla bu nedenle görüşemediğini, son iki yıldır adet dönemlerinin düzensizleştiğini, bazen bu hastalıktan kurtulamayacağı ile ilgili karamsarlığa kapıldığını ifade ediyordu.

Yaşam öyküsü

AA ailenin ikinci çocuğu, kendisinden 9 yaş büyük bir ağabeyi var. Üniversite sınavını kazandıktan sonra İstanbul’da okuyan ağabeyinin yanına geliyor ve ağabeyi ile yaşamaya başlıyor. AA doğduğunda anne 29, baba 34 yaşında olup Mersin’de yaşıyorlar. AA’nın annesi ve babası ortaokul yıllarında tanışıyor, severek evleniyor. Anne ve babası emekli öğretmen, annesi şu an çalışmıyor, babası özel bir okulda sınıf öğretmeni olarak çalışıyor.

Annesinin iki gebelikten başka gebelik öyküsü yok. AA kendisinin planlı bir gebelik olmadığını, fakat istenerek dünyaya getirildiğini söylüyor. Anne ve babasının herhangi bir sorunu olmadığını, aile içinde huzursuzluk yaşanmadığını ifade ediyor. İsminin babası tarafından, ağabeyinin adına uygun olduğu için konulduğunu söylüyor.

Baba Mersin’de doğmuş, yedi kardeşin üçüncüsü olarak dünyaya gelmiş. Öğretmen lisesi mezunu, sınıf öğretmenliği yapıyor. AA babasının köyde yetiştiğini, ‘köylü’ olduğunu söylüyor. Dedesi köyün önde gelenlerinden olup, babaanne ve dedesi hastalanarak AA’nın bebekliğinde öldüklerinden, onları hiç tanımamış. Babasını ‘sert ve otoriter’ olarak tanımlıyor, annesi babasına her zaman çok bencil olduğunu söylermiş.

Anne Mersin doğumlu, beş kardeşin ikincisi, anne bütün kardeşleriyle beraber büyümüyor, en küçük ikiz kız kardeşleri kendisi 8 yaşındayken dünyaya geliyor. Annenin ikiz kız kardeşi teyzesinin çocukları olmadığı için teyzesine veriliyor, bu karar anneannenin gebeliği döneminde alınmış ve onları teyze büyütmüş. İkizlerden biri hem öz annesine hem de teyzesine anne derken, diğer kız sadece öz annesine teyze diyor ve bu kız kardeşin diğer kardeşleriyle ilişkileri iyi değilmiş. Annesi kendi ailesiyle ilişkisinde sorun yaşamıyor. AA ve ailesi anneannesine yakın oturuyor ve çok sık görüşüyorlar. Annesini “Duygularını çok göstermeyen fakat fedakar birisi” olarak tanımlıyor.

Bu haber toplam 78082 defa okunmuştur
Haberin Devamı 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 12 

HABERE YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.