Zorunlu eğitim 9 yıl Olacak

2008-2009 öğretim yılından itibaren zorunlu eğitim 9 yıl olacak. Minikler sıralarla daha erken yaşta tanışmış olacak...

BUGÜN - Milli Eğitim Bakanlığı 2008-2009 öğretim yılından itibaren okul öncesi eğitimi zorunlu hale getiriyor. Bundan böyle anaokuluna 5 yaşında başlanacak.

Milli Eğitim Bakanlığı (MEB) Okul Öncesi Eğitimi Genel Müdürü Remzi İnanlı, zorunlu eğitimin 2008-2009 eğitim öğretim yılından itibaren 9 yıla çıkarılması için çalışma başlattıklarını belirterek, ''Okul öncesi eğitimi de zorunlu hale getireceğiz'' dedi. Remzi İnanlı, konuyla ilgili olarak şunları söyledi: ''Seneye pilot il uygulamasına geçeceğiz. Pilot uygulamadan alacağımız sonuçlara göre 5 yaşı da zorunlu eğitime dahil etmek için çalışmalarımız devam ediyor. Bu uygulamaların sonunda 8 yıllık zorunlu eğitim, okul öncesinin de eklenmesiyle 9 yıla çıkmış olacak. Uygulamanın yapılacağı pilot illerimiz henüz belli değil. İl Milli Eğitim Müdürlükleri'ne yazı gönderdik. O bilgiler ışığında illerdeki okullaşma, öğretmen ve öğrenci sayısına göre uygulamaya start vereceğiz".

ÖNLÜK YOK, KIYAFET SERBEST

Okul Öncesi Eğitimi Genel Müdürü inanlı, 2 yıl önce aldıkları kararla ana sınıflarında kırmızı önlük uygulamasına son verildiğini de söyledi. ''Çocuğa resmi bir kıyafet giydirdiğinizde çocuk bir rol üstleniyor'' diyen İnanlı, şöyle devam etti: ''Ana sınıfına devam eden çocuk özgür olmalıdır. Çocuklar o elbise kirlendiği zaman 'annem kızacak, öğretmenim kızacak' gibi endişeler taşıyorlar. Bu serbestlik yalnızca öğrencilere değil, öğretmenlere de verildi. Takım elbise giyen bir öğretmen sınıfta çocuklarla birlikte takla atmaz." Türkiye'de 16 yıl önce yüzde 5 olan okullaşma oranının, bugün yüzde 27,5 olduğunu söyleyen İnanlı okul öncesinde hala Avrupa'nın gerisinde olduğumuzun altını çizdi.

DERSLER ARTIK MUZEDE YAPILACAK

MEB Talim ve Terbiye Kurulu, dersler işlenirken müzeler ile kültür ve tabiat varlıklarının ziyaret edilmesini kararlaştırdı. ilköğretim Türkçe, matematik, sosyal bilgiler, hayat bilgisi ile fen ve teknoloji derslerinin çoğu bundan böyle müzelerde geçecek. Müzelere ayrıca derslerde internet üzerinde sanal geziler de düzenlenebilecek. Müze ziyaretinin ardından öğretmenler sınıf içi metin yazma, resimleme, sunu hazırlama, drama gibi etkinlikler düzenleyebilecek. Talim ve Terbiye Kurulu Başkanı Prof. Dr. İrfan Erdoğan, ''Müzelerin adeta birer tapınak gibi yabancı ziyaretçilerin ya da ve elit kesimin gittiği yerler olarak kalmamalı. Müze ile eğitim anlayışının hayata geçirilmesi sayesinde öğrenciler bazı konuları yaşayarak öğrenecekler. Geçmişlerine de sahip çıkacaklar” dedi.

Gündem Haberleri

Aile Danışma Merkezleri Yönetmeiği
Gazze'nin tek kanser tedavi hastanesi yakıtı bitince kapandı