Zihinsel engellilere izcilikle rehabilitasyon

KONYA’da ‘Dört Mevsim Gençlik ve Spor İzcilik Kulübü’, Türkiye’de ilk kez zihinsel engelli çocukların, izcilik faaliyetleri ile rehabilite edilmesi için çalışma başlattı.


 
 
Normal çocuklarla birlikte faaliyetlere katılan 25 zihinsel engelli çocuğa, değişik oyun ve çalışmalarla kas geliştirici, dikkat dağınıklığını engelleyici çalışmalar yaptırılırken, kendi başlarına hayatlarını devam ettirebilme yeteneği ve özgüven duygusu aşılanıyor.

Kulüp Başkanı Özgür Ay, bu çalışmayı 1 yıldır aralıksız sürdürdüklerini ve olumlu sonuçlar aldıklarını söyledi. Türkiye İzcilik Federasyonu’na bağlı olarak çalıştıklarını ve kulüplerinde 25 zihinsel engelli çocuk ile birlikte toplam 185 izcinin bulunduğunu belirten Özgür Ay şunları anlattı:

“Zihinsel engelli çocuklar genellikle içine kapalı veya hiperaktif oluyorlar. Öz güvenden tamamen yoksunlar. Ancak izcilik faaliyetlerine katılan zihinsel engelli çocuklarda gözle görülür bir değişiklik oldu. En önemlisi özgüven duyguları gelişti. Artık ‘Ben de yapabilirim’ demeye başladılar. Kendi başlarına yemek yiyebilme, tuvalete gidebilme, el yıkama ve temizlik ihtiyaçlarını karşılayabilme yeteneklerine sahip oldular.”

Zihinsel engelli çocuklara yönelik sürekli izcilik faaliyeti yapan tek kulüp olduklarını da kaydeden Özgür Ay, “Türkiye dışında sadece İsviçre’de 6 zihinsel çocukla yapılan benzer bir çalışma var. Bunun dışında zihinsel engelli çocuklara yönelik böyle bir çalışma yok” diye konuştu. Ay, çalışma ile ilgili Avrupa Birliği’nden destek almak için ‘Her bireyin toplumda yaşamaya hakkı vardır’ adlı bir de proje hazırladıklarını da kaydetti.

 

Mehmet Kayhan YILDIZ/KONYA, (DHA)

Özel Eğitim Haberleri

ATTENTIONER - DEHB Uygulayıcı Programı 29. Grup Eğitimine Başvurular başladı
Çocuğa uygulanan psikolojik testler gelişimleri için önemli
Dikkat Eksikliği Tedavisinde İlaç Dışında Uygulanacak Yöntemler
Basit ama öğrenemiyorlar!
Otizmle nasıl baş edilir, ebeveynler nelere dikkat etmeli?