Zihinsel Engelli Çocuklardan Komedi Tiyatro

Türkiye’de ilk kez 2007 senesinde hayata geçen Zihinsel Engelli Çocuklara Profesyonel Tiyatro Eğitimi 2. yılında yoluna devam ediyor.

www.tiyatrodunyasi.com - Türkiye’de ilk kez 2007 senesinde hayata geçen Zihinsel Engelli Çocuklara Profesyonel Tiyatro Eğitimi 2. yılında yoluna devam ediyor. Özel Eğitim Danışmanı ve Tiyatro Eleştirmeni Yaşam KAYA’ nın başlattığı projeye bu sene de dramaturglar, psikologlar deneyimleriyle katkı sunmaya devam ettiler. Tiyatro ve Dizi Oyuncusu Öykü Başar’ ın teatral çalışmaları ile farklı bir alana doğru kayan çalışma, Türkiye’de ilk kez yine farklı bir oyunla izleyicisinin karşısına çıkmaya hazırlanıyor.

“Şahane Bir Komedi” zihinsel engelli çocuklarla, eğitimcilerin ortak olarak tasarladıkları farklı bir çalışma. 31 Mayıs 2009 tarihinde Atilla İlhan Kültür Merkezi’nde ilk kez seyirci karşısına çıkacak olan oyun, özel çocukların hayat öykülerinin dışına çıkarak, zihinsel engelli bireyleri dünyada nefes alan diğer insanların yaşamlarının içine sokmaya hazırlanıyor.

Zihinsel Engelli Çocuklara Tiyatro Projesi, 2. yılına da maddi kaygılardan uzak biçimde giriyor. Gönüllülük esasına göre oluşturulan etkinlikte bugüne dek 8 engelli birey profesyonel tiyatro eğitimi almıştır. Çocuklar bağımsız yaşam becerilerinin yanında, yaşadıkları dünyayı algılayarak; yaşamak kavramını içselleştirmişlerdir. Diksiyon, hareket, beden, rol, karakter çalışmaları ile çocukların günlük hayatla olan bağları en üst düzeye çıkarılmıştır. Sevginin gücünü tiyatro sahnesinden keşfeden engelli bireylerin toplumla olan dostluk bağları da sıkı sıkıya güçlendirilmiş; içinde yaşadıkları dünya ile barışık bireyler haline getirilmişlerdir.

Projenin başladığı günden bu yana çalışmaya katılan eğitimcilerin, oyuncuların ortak fikir olarak benimsedikleri ‘sosyal sorumluluk’ kavramı, manevi anlamların en üst düzeye çıktığı bir olgu haline gelerek, bu alan üzerinde ilerleyen yıllarda daha güzel çalışmaların da yapılabileceği gerçeğini ortaya çıkarmıştır. Ayrıca hayatta ciddi anlamda yardıma muhtaç olan zihinsel engelli çocukların kendilerini gerçekleştirmelerine olanak tanıyan proje, engelli ailelere de büyük bir umut olmuştur.


Zihinsel Engelli Bireylere Tiyatro Projesi, Atilla İlhan Kültür Merkezi’nde gönüllülerini beklemektedir. Ayrıca projenin 3. yılına adım atacak olması da imkansız gibi görünen bir çalışmanın olağanüstü başarısını bizlere kanıtlamıştır. Projeyi daha da geliştirmek için özellikle gönüllü kurumlardan maddi manevi destek beklenmektedir.

“Şahane Bir Komedi” klasik vodvil tadında 31 Mayıs saat 19*00’ da Atilla İlhan Kültür Merkezi’nde seyircisini bekliyor olacak. Bugüne dek duygulanarak baktığınız bu çocukların sizleri güldürmesine ne dersiniz? Gösterim ücretsizdir.

Attila İlhan Kültür MerkeziMeşrutiyet Caddesi No: 3/3 (Galatasaray Lisesi Karşısı)
Beyoğlu / İstanbul attilailhankultur@gmail.com
0212 293 42 42

Proje İle İlgili Her Türlü Soru ve Görüşleriniz İçin:
yasam.kaya@gmail.com

0506 358 24 12 

Yaşam KAYA / Tiyatro Eleştirmeni

Yaşam Haberleri

Şizofreni Hastalığına Yakalanan Ünlüler
Radyo Trafik'e Yeni Transfer
Evlerde Beslenen Kuşlar Alerjik Reaksiyona Neden Olabilir
Prof. Dr. Nevzat Tarhan: “Pandemiden 2021 için dersler çıkarılmalı”