Yürüyen Ceset Sendromu – Ölü Olduklarına İnananlar Cotard Sendromu Nedir?

Cotard sendromu yani yürüyen ceset sendromu. İnsanların kendilerini ölü olarak görmeye başlamasıyla ortaya çıkar. Peki Cotard sendromu nedir, tedavileri nelerdir, sebepleri nelerdir?

Son yüzyılda farklı sebeplerden dolayı, bazı birbirinden çok farklı psikolojik hastalıklarda baş vermiştir. Bu sendromların arasında en dikkat çeken yürüyen ceset sendromu yani Cotard sendromudur. Bu hastalığın temelinde nöropsikiyatrik bir etken olup, kadınlarda erkeklere nazaran çok daha fazla karşılaşılır. İlk göstergesi Fransa’da ortaya çıkmıştır. Fransız bir kadının aslında yaşamadığını ve herhangi bir besin maddesi tüketmemesi sonucu ortaya atılmıştır. Tıp otoriteleri tarafından Cotartd sendromu olarak isimlendirilirken, halk arasında Yürüyen ceset veya yaşayan ceset sendromu olarak adlandırılmaktadır. Bunalımların savaş gibi yıkıcı etkenlerin çok fazla yaşandığı son yüzyılda vaka sayısı önemli bir miktarda artmıştır.

Bu sendromun içerisindeki bireyler, sürekli ruhlar aleminde dolaştıklarını ve ruhların ölümsüzlüğü hakkında konuşmaktadırlar.

Yürüyen Ceset Sendromu Belirtileri

Bu sendromun en bilinen göstergesi bireylerin kendilerini ölü olarak varsaymalarıdır. Hasta hayatını kaybettiğini ve bu iddiasını çevresindekilere inandırmaya çalışır. Bundan dolayı hasta yemek yemeyi durdurur ve bazı yaşamsal faaliyetlerini sonlandırır. Kendini topluma karşı yaşamadığı kanısına inandırmaya çalışır.

Bu hastalığın belirtileri şunlardır:

  • Hasta ölü olma psikolojisine oldukça doğalmış gibi yaklaşır
  • Canlarının asla yanmadığını ve bunu insanlara inandırmaya çalışırlar
  • Yemek gibi yaşamsal gereklilikleri yapmazlar. Bundan dolayı çok çabuk kilo kaybı yaşarlar
  • Bu sendroma yakalanan kişi, dünyadan fazlasıyla soyutlanır
  • Sürekli ruhlar aleminde yaşadıklarını ve ruhların ölümsüz olduğu gibi metaforları ortaya atarlar
  • İntihara oldukça meyilli olan bu kişiler, ölmediklerini bu şekilde kanıtlamaya çalışırlar
  • Vücutlarına sürekli zarar verme eğiliminde bulunurlar. Karşımıza en fazla çıkan belirtiler bunlardır.

Bu Sendroma Neler Sebep Olmaktadır?

Cotard sendromunun nasıl meydana geldiğinin henüz kesin bir cevabı yoktur. Fakat uzmanlar tarafından orta atılan birkaç sebebi vardır. Bunlar:

  • İnsan beynine direk etki edebilen bazı nörolojik hastalıklar 
  • İleri seviyelerde depresyon
  • Psikoz, -Nevrotik bozukluklar
  • Anksiyete ve kaygı bozukluğu
  • Özellikle yaşlılarda oluşan psikolojik hastalıklar
  • Şizofreni veya manik depresif benzeri psikolojik hastalıklar,

Yukarıdaki sebepler yürüyen ceset sendromunun oluşumunda etken olabilmektedir. Cotard sendromu tespiti yapılan bir kişiye konusunda uzman olmuş kişiler tarafından semptomlara uygun ilaç ve bununla birlikte psikolojik yardımlarda verilmelidir.

Yürüyen Ceset Sendromu Tedavisi

Bu hastalığın tedavisinin doğru ilerleyebilmesi için öncelikle doğru tanının konmuş olması gerekir. Tanı ve teşhisin doğru yapılabilmesi, bazı tanı yöntemlerinin en doğru şekilde uygulanmasına bağlıdır. Fakat sendromun sebebi beyinden kaynaklanıyorsa teşhisin yapılabilmesi oldukça zorlaşır. Bu aşamadan sonra uygulanacak olan tanı yöntemleri ileri seviyede beyinle ilgili testlerdir.

Son yüz yılda Cotard Sendromunun kesin bir tedavisi henüz tamamıyla bulanamamıştır. Ancak uygulanan tedaviler semptomatik olarak yapılmakta ve hastaya göre tedavi protokolü hazırlanmaktadır.

Bu psikolojik hastalığın en bilinen semptomlarından biri, birey hayatını kaybettiğini düşünür ve çevresindekilere bu düşüncelerini kanıtlama ihtiyacı duyar.

Cotard sendromu teşhisi konan bir hasta, konusunda uzman doktorlar tarafından, bu rahatsızlığa uygun ilaç tedavisi veya psikolojik yardımlarla tedavi edilmeye çalışılmaktadır. Hastanın ilaçlara etkisi kadar, psikolojik yardımlara da cevap verebilmesi çok önemlidir. Fakat bu hastalığın kesin bir çıkar yolu olmadığı için, hastalar tedavilere çok farklı tepkiler verebilmektedir. Bu sebeple tedavi başarısı konusunda kesin bir şey söylemek yanlış olur.

KAYNAK

Psikoloji Haberleri

1. Dalga Terapiler nelerdir?
ABD Kollektif Travmayla Boğuşuyor
Alışveriş Hastalıkları Hangileridir?