YURTDIŞI PSİKOLOJİ EĞİTİMİ

Psk. Çisem DOĞANLAROĞLU

Her yıl milyonlarca öğrenci “üniversiteli” olmak için sınava giriyor. İstatistikler değerlendirildiğinde herhangi bir üniversiteye yerleşebilen öğrenci sayısının azlığı bir tarafa “istediği bölümü” kazanamadığı halde üniversiteli olan bir çok öğrenci var ne yazık ki. Bu duruma alternatif geliştirilen özel üniversitelere yönelik yapılan/yapılacak harcama yurtdışındaki üniversitelere yakın olunca yurtdışı eğitimi karşımıza cazip bir seçenek olarak çıkıyor.

Bu yazımda sizlere son yıllarda rağbet gören bölümlerden biri olan Psikoloji yurtdışı eğitiminden bahsedeceğim.

Yurtdışı Psikoloji eğitiminin avantajlarına bakıldığında;

     • Psikoloji eğitimini yurtdışında almanın en önemli avantajı literatürü ingilizce tanıyacak olmanızdır. Alana yönelik yapılmış araştırmaların, yazılmış makalelerin Türkçe çevirisini beklememek Psikoloji bilimini yakından takip etmenizi sağlayacak; mesleki ve akademik gelişiminizi hızlandıracaktır.
     • Psikoloji lisans/yüksek lisans eğitimini yurtdışında almanızın bir diğer avantajı kültürün insan üzerindeki etkisini yakından inceleyecek olmanız ve psikoloji-kültür ilişkisine çok yönlü bakabilme yetisini kazanmanız olacaktır.
     • Şüphesiz ki yurtdışında almış olduğunuz  eğitim akademik ve mesleki gelişiminiz dışında kişisel gelişimize de faydalı olacaktır.
     • Yurtdışında almış olduğunuz diploma bütün dünyada geçerli olacağından kariyer seçenekleriniz artacaktır.

Yurtdışında Psikoloji eğitimi veren bazı üniversiteler:

ALMANYA’DA PSİKOLOJİ EĞİTİMİ

HS-ZİTTAU/GÖRLİTZ                    

www.hs-zigr.de

JULIUS-MAXIMILIANS-UNIVERSITAT WÜRZBURG           

www.uni-wuerzburg.de  

PHILIPPS UNIVERSITAT MARBURG   

www.uni-marburg.de

UNİVERSİTAT ZU KÖLN         

www.uni-koeln.de

Almanya’da Psikoloji eğitimi almak diğer ülkelere kıyasla oldukça ucuzdur. Almanya’daki bir üniversiteye kayıt olan öğrenci toplu taşıma araçlarından ücretsiz faydalanır, “schengen vizesi” olduğu için vizenin geçerli olduğu avrupa ülkelerine rahatlıkla seyehat edebilir. Lisans eğitimini tamamlayan öğrenciler yüksek lisans LES, GRE, GMAT, bilim sınavı, mülakat vb. sınav engeli ile karşılaşmadan yüksek lisans eğitimine başlayabilirler.

AVUSTRALYA’DA PSİKOLOJİ EĞİTİMİ

MACQUARIE UNIVERSITY

                       www.mq.edu.au

UNSW – Foundation Year

                 www.ufs.unsw.edu.au

THE UNIVERSITY OF QUEENSLAND

Hata! Köprü başvurusu geçerli değil.

Avustralya’da Psikoloji eğitimi almak için belirli bir akademik ortalamaya ve iyi derecede ingilizce bilgisine sahip olmak gereklidir. Üniversitelerin çoğu Foundation Studies Programme adı verilen lisans öncesi hazırlık programlarına sahiptir. Lisansüstü eğitimler için ise üniversiteler lisans derecesi ve proje katılımını şart koşar.

İNGİLTERE’DE PSİKOLOJİ EĞİTİMİ

LONDON SCHOOL OF ECONOMICS AND POLITICS

www.lse.ac.uk

UNIVERSITY OF WALES (BANGOR)

www.bangor.ac.uk

UNIVERSITY OF MANCHESTER

                 www.manchester.ac.uk

UNIVERSITY OF BATH

www.bath.ac.uk

 

RUSYA’DA PSİKOLOJİ EĞİTİMİ

Lomonosov Moscow State University

www.msu.ru/en

Ryazan Medical State University

www.racus.ru/rgmu_eng.html

Nobel ödüllü bilim adamlarının derslerini almak isteyen öğrenciler Psikoloji eğitimi için Rusya’yı tercih edebilir. Uygun yaşam koşulları (konaklama, yemek, seyehat) ve prestiji olan üniversitelerde okumak için Rusya ideal bir ülke.

Elbette Psikoloji eğitimi bu kadar ülke ve üniversite ile sınırlı değil. Ben sadece bir kısmını sizinle paylaştım. Yurtdışında eğitim alacağınız ülke ve üniversite seçimini yaparken bu alanda eğitim danışmanlığı yapan kurumlardan yardım almanız başvuru koşullarını öğrenmeniz açısından size fayda sağlayacaktır. Unutmayın ki gelişen bir bilim olan Psikoloji’yi yurtdışında okumanız size bilimi yakından takip etme fırsatını sunacaktır.