YÖK'den cinsel taciz olaylarına karşı ilginç öneri

YÖK Başkanı Özcan öğretmen adayları için tartışılacak bir öneride bulundu.

Eğitim fakültesinden mezun olan herkesin öğretmen olmaması gerektiğini söyleyen Özcan, “Psikolog denetiminde şahsiyet testine tabi tutulmalı. Bu testen geçenlere öğretmen olma hakkı verilmeli. Yurtdışında bu iş böyle yapılıyor” dedi


ARDI ardına çıkan cinsel taciz olaylarına öğretmenlerin isimlerinin karışması üzerine YÖK Başkanı Prof. Dr. Yusuf Ziya Özcan, öğretmenlik mesleğini kimlerin yapabileceğine ilişkin tartışılacak öneride bulundu.

Öğretmenlik formasyonu almanın öğretmenlik için yeterli olmaması gerektiğini belirten Özcan, “Psikolog denetiminde şahsiyet testine tabi tutulmalı. Testten geçen öğretmen yapılmalı. Yurtdışında bu iş böyle” dedi.

‘HERKES YAPILMASIN’

HABERTÜRK’e konuşan Prof. Dr. Özcan, Siirt Yatılı İlköğretimBölge Okulu (YİBO) ve ardından Kayseri’deki bir YİBO’da meydana gelen cinsel taciz olaylarını “hazmetmenin güç” olduğunu söyledi. Özcan, “Herkese öğretmenlik belgesi verilebilir ama herkesi öğretmen yapmak doğru değil” dedi.

Toplumun yapısının bozulmaya başladığını belirten Özcan, öğretmenlerin öğrencisine karşı yaptığı cinsel tacizleri affetmenin imkânsız olduğunu vurguladı ve şunları söyledi:

‘ELEMEK GEREKİR’

“Formasyon için biz 2.5 not ortalaması şartı getirdik. Bu bile az da olsa bir eleme yöntemi. Hermeslek için nitelik çok önemli ama öğretmenlik için çok daha ayrı bir değerlendirme gerekli. Öğretmen olacaklar gözetimaltında tutulmalı, süzgeçten geçirmeli. Öğrencilerine nasıl davranıyorlar, en az bir yıl gözlemlenmeli. Bakalımetik olmayan davranışlara meyillilermi? Mesela  şahsiyet, davranış testleri yapılabilir. Psikologlardan yardım istenebilir. Testlerden geçenlere öğretmen olma hakkı verilmeli. Herkes çocuğunu, canını bir parçasını öğretmenlere emanet ediyor. İstihdam edeceğimiz o kadar çok öğretmen adayımız var ki. Elesek bile geride boşluk kalmaz. Sonuçta bu tür sapıkça durumları tüm öğretmenleremal edemeyiz. Biliyorumki öğretmenler de bu durumdan hoşnut değil.”

STAR GAZETESİ

Gündem Haberleri

Aile Danışma Merkezleri Yönetmeiği
Gazze'nin tek kanser tedavi hastanesi yakıtı bitince kapandı