Yıkıcı Duyguları Kontrol Etmenin 5 Yolu

Psychology Today'de yayınlanan bir haberde University of Massachusetts’de Psikoloji profesörü Susan Whitbourne işler aksi gittiğinde duygularınızı kontrol edebilmenize yardımcı olacak 5 yöntem anlatıyor. Hazırlayan: İyilik Sağlık Haber

1-Duygular günlük hayatımızın çok önemli bir parçası. İster sizi gülümseten bir mesaj olsun, ister trafik stresi, hayatın iniş ve çıkışları nasıl hissettiğinizi etkiliyor. 
Psikologlar tarafından yapılan araştırmalar duygusal düzenlemeyi, yani duyguların hissedilme ve ifade edilmesini kontrol etmeyi anlamakta ilerleme sağlıyor.

Bazı duygusal tepkilerin düzenlenmeye ihtiyacı yoktur. Eğer duygu, duruma uygunsa ve sizi iyi hissettiriyorsa olduğu gibi kalabilir. Komik bir şey olduğunda herkesle beraber gülmek uygun bir tepkidir. Ama ciddi bir toplantı sırasında telefonunuza gelen mesaja bakıp kahkaha atmak durumla uymaz. Trafikte sizi sinirlendiren bir aracın önünü kesip, arabadan inip bağırmaya başlamak sizi iyi hissettirse de durumla uygunsuz ve güvenliğinizi tehlikeye atan bir tepkidir.

Sinirliyken sakinleşmeyi denemek, söylemesi kolay yapması zor bir iştir. Eğer ipin ucunu kaçıracak seviyedeyseniz ve nefretinizi sizi duyabilen herkese kusuyorsanız, duygularınız arkadaşlıklara, işinize, hatta sağlınıza mal olabilir.

Belli metotlar uygulayarak ve pratik yaparak duygularınızı kontrol etmeyi öğrenmeniz mümkün. Duygusal düzenleme pratiğinin büyük kısmını kötü bir durum oluşmadan yapabilirsiniz. Kendinizi önceden hazırlayarak, sorunun duygusal hayatınızı etkilemeden çözülmesini sağlayabilirsiniz. 

2-Önlem alın

İstenmeyen bir duyguyu yaratacak durumlara girmemeye özen gösterin. Eğer aceleniz olduğunda sinirleneceğinizi biliyorsanız, işleri son dakikaya bırakmayın. Evden ya da ofisten 10 dakika erken çıkın ki yayalardan, arabalardan ve yavaş asansörlerden rahatsız olmayın. Bu duruma benzer olarak, görünce rahatsız olduğunuz bir tanıdığınız varsa, karşılaşmamanın bir yolunu bulun.


3-Durumu değiştirin

Beki de azaltmak istediğiniz duygu hayal kırıklığıdır. Ulaşılamaz mükemmelliği düşlüyor olabilirsiniz. Bu aradığınız "mükemmel" işinizde başarı ya da hazırladığınız yemek olabilir. Durumu sizin kabiliyetlerinize uygun şekilde çözebilirsiniz. Örneğin, çikolatalı sufle yapamıyor olabilirsiniz, ama çok güzel sütlaç yapıyorsanız, o akşam gelecek misafirlerinize sufle yerine sütlaç ikram edebilirsiniz.


4-Odağınızı değiştirin

Diyelim ki, sizden daha atletik insanların yanında kendinizi kötü hissediyorsunuz. Spor salonunda, düzenli çalışan insanların kaç kilogram ağırlık kaldırdıklarını, ne hızda koştuklarını izledikçe bu his giderek kötüleşecektir. Dikkatinizi onlardan çekip, kendinize verin. Bir önceki haftaya göre neyi daha iyi yapabileceğinize odaklanın. Belki 5 dakika daha fazla koşabildiniz, belki kaldırdığınız ağırlıkları birer kilo arttırdınız. Bu şekilde hem kendinizle ilgili daha iyi hissedersiniz hem de motivasyonunuz artar. Daha da güzeli, yaptığınız şeye odaklanabilirsiniz ve eninde sonunda arzuladığınız sonuca ulaşırsınız.

5-İnançlarınızı değiştirin

En derin duygularımızın temelinde onları yaşatan inançlar yatar. Bir şey kaybettiğinize inandığınızda üzülür, iyi bir şey olacağına inanırsanız mutlu olur, sabırsızlanırsınız. Ama bazen çok sevindiğiniz şeyler arkasından büyük zorluklar getirir, çok üzüldüğünüz şeylerse yeni kapılar açar. Düşüncelerinizi değiştirerek durumu değiştiremeyebilirsiniz ancak durumun sizi nasıl etkilediğini değiştirebilirsiniz.


6-Tepkinizi değiştirin

Eğer hiç bir şey işe yaramazsa, ve negatif durumlardan uzak duramaz, değiştiremez, dikkatini başka yere veremez ve düşüncelerinizi değiştiremezseniz ve duygular bardaktan boşalırcasına hissediliyorsa, duygu düzenlemedeki son adım tepkinizi kontrol altına almaktır. Öncelikler vücudunuz dinleyin. Belki kalbiniz deli gibi çarpıyor, belki enerjiniz hızla düşüyor, belki titremeye başladınız… Derin nefesler alın, tepki vermeden önce mutlaka nefesinize odaklanın ve nefesinizin sizi sakinleştirmesine izin verin.


7-Bu 5 yaklaşımla size zarar veren duygusal durumlarla başa çıkmayı öğrenebilirsiniz. Duygularınızı tetikleyen şeyleri fark ederek problemleri oluşmadan önce engelleyebilirsiniz. Fikirlerinizi ve tepkinizi değiştirmek, sorunlarla başa çıkma konusundaki özgüveninizi arttıracaktır. Biraz pratikle, giderek negatif duygularla daha iyi başa çıkabilir ve duygusal olarak daha dengeli bir hayat yaşayabilirsiniz.

Kaynak: http://www.cnnturk.com

Psikoloji Haberleri

1. Dalga Terapiler nelerdir?
ABD Kollektif Travmayla Boğuşuyor
Alışveriş Hastalıkları Hangileridir?